Ο Γ. Καμίνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, μίλησε στις 4/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα όσα συνέβησαν με αφορμή το υπηρεσιακό έγγραφο της ΕΛΑΣ, το οποίο προέβλεπε κλείσιμο από σήμερα των κέντρων κράτησης μεταναστών και μη σύλληψη όσων εισέρχονταν παράνομα στη χώρα:

Δημοσιογράφος: Οι συνθήκες πανικού είναι ο χειρότερος δρόμος για να διαχειριστούμε ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, όσο
το μεταναστευτικό, έτσι δεν είναι;

Γ. Καμίνης: «Χωρίς αμφιβολία. Ξέρουμε τι αντανακλαστικά κινητοποιεί, οπότε ο πανικός σε μια τέτοια περίπτωση επιδεινώνει την κατάσταση... Πάντοτε ένα κράτος δικαίου πρέπει να τηρεί μια ισορροπία. Ο δήμος Αθηναίων, τα Χριστούγεννα, επισκέφτηκε την Αμυγδαλέζα. Είδαμε την κατάσταση που επικρατούσε και απευθυνθήκαμε στην αστυνομία. Σε ένα κράτος δικαίου, όπως το δικό μας, η πολιτεία πρέπει να διασφαλίζει ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους κρατούμενους, αδιακρίτως καταγωγής. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσουμε και την ομαλή λειτουργία της πόλης. Βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αυτοί απελευθερώνονται και δικαίως, εφόσον κρατούνταν παράνομα. Αλλά, απελευθερώνονται και αφήνονται στην τύχη τους; Ποια φροντίδα λαμβάνουμε για το πού θα μείνουν, πώς θα ζουν, πώς θα τρέφονται; Από υγειονομική άποψη -όταν ξέρουμε τις συνθήκες που επικρατούσαν-, τι γίνεται; Έχουν περάσει από εξετάσεις; Δεν πρέπει με τίποτα η πόλη να επανέλθει στην κατάσταση που επικρατούσε πριν από 2,5 - 3 χρόνια».

* Για την συνάντησή του με τον Γ. Πανούση:

«Έχω κάνει μια πρώτη ανεπίσημη συνάντηση με τον κ. Πανούση. Μιλάμε την ίδια γλώσσα, είμαστε και οι δύο πανεπιστημιακοί, έχουμε τις ίδιες μέριμνες κατά βάση, σε ό,τι αφορά την προάσπιση του κράτους δικαίου. Ως Δήμαρχος και πιο έμπειρος, βλέπω -συνομιλώντας και με τους ανθρώπους στην πόλη-, ότι τα τελευταία 2,5 χρόνια έχει υπάρξει μια ανάσα. Δεν είναι ιδανικά τα πράγματα, αλλά εν πάση περιπτώσει η πόλη έχει αρχίσει να λειτουργεί καλύτερα».

* Για ζητήματα παρανομίας που ενδεχομένως προκύψουν:

«Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δει κανείς και προπάντων και θέματα παρανομίας, γιατί -κακά τα ψέμματα-, ο άνθρωπος που δεν μπορεί να επιβιώσει, θα στραφεί και προς το έγκλημα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το ζήτημα πρέπει να αντιμετωπιστεί με μεγαλύτερη μέθοδο και σύστημα. Έβγαλα μια ανακοίνωση σχετικά με αυτό το θέμα, στην οποία προσπαθώ να κρατήσω μια ισορροπία. Είμαστε μια ευνομούμενη πολιτεία που προασπίζουμε τα δικαιώματα, αλλά προασπίζουμε και την ομαλή λειτουργία της πόλης...
Πάντοτε υπάρχει ο κίνδυνος, όσο η χώρα βρίσκεται σε κρίση, όσο τα μέσα είναι περιορισμένα και όσο υπάρχουν οι μεταναστευτικές αυτές ροές, που -ο μη γένοιτο-, μπορεί να γίνουν ακατάσχετες...
Στην εκπομπή "Ραντεβού με τον Δήμαρχο" που έκανα στον Αθήνα 9.84, στα ερωτήματα των ακροατών, δύο κυριαρχούσαν. Το θέμα της ασφάλειας και της ευταξίας του πολίτη και του δημόσιου χώρου, τα οποία είναι συγγενή ζητήματα. Μιλάω για συντριπτική πλειονότητα τέτοιων ερωτημάτων. Οπότε η πρόοδος που έχει γίνει, πρέπει να συνεχιστεί».

* Για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό:

«Πρέπει να εκμεταλλευτούμε και το γεγονός ότι αυτή την στιγμή Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση για αυτά τα θέματα είναι κάποιος Έλληνας, ένας πολίτης της νότιας Ευρώπης και μάλιστα πρώην Δήμαρχος Αθηναίων, που έχει άμεση γνώση των προβλημάτων που ταλανίζουν αυτή την στιγμή τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου και να κάνουμε συντονισμένες πολιτικές, χωρίς πανικό, ιδεοληψίες και στερεότυπα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
καμινης
Τυχαία Θέματα