Ο Γ. Γλυνός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Γιώργος Γλυνός, πρώην ανώτερο στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μίλησε στις 21/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Δώρα Σαρρή και Γιάννη Παπαγεωργίου. Μεταξύ άλλων, είπε:

«Αυτή την στιγμή το ερώτημα είναι αν θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν κράτος ή όχι. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Έχουμε μια τεράστια αντίφαση και σαν λαός. Η συντριπτική μας πλειοψηφία δε θέλει το μνημόνιο και η επίσης συντριπτική μας πλειοψηφία
δεν θέλει να φύγει από το ευρώ. Αυτό είναι το πρόβλημα της πολιτικής διαχείρισης. Πώς θα διαχειριστεί κανείς το γεγονός ότι θέλουμε να είμαστε στο ευρώ, αλλά δε θέλουμε το μνημόνιο; Αυτό δεν γίνεται. Για να είμαστε στο ευρώ, πρέπει να έχουμε νόμισμα ευρώ... Ή θα πουλήσουμε κάτι ή θα δανειστούμε. Για να έχουμε ευρώ, πρέπει να δανειστούμε. Όταν δε θέλουμε να δανειστούμε ή δε θέλουν να μας δανείσουν, αυτομάτως φεύγουμε, τελειώνουμε, θα τυπώσουμε νόμισμα...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το πρόβλημα το δικό μας δεν είναι μόνο ελληνικό. Είναι γενικότερο, ευρωπαϊκό. Το έχουν και άλλες χώρες. Σε αυτές τις ιστορίες, τρεις είναι οι λύσεις. Η μία είναι το "κούρεμα". Η άλλη είναι το επιπλέον δάνειο και η τρίτη είναι η επιμήκυνση των δόσεων. Αυτές είναι οι αλλαγές που γίνονται. Αλλιώς χρεοκοπείς. Δεν υπάρχει κράτος που να μην έχει δανειστεί ή να μην χρεώνεται. Αυτή είναι πάντα η διαδικασία. Δεν υπάρχει άλλη».

Δημοσιογράφος: Τηρώντας το μνημόνιο, μπορούμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από το ευρώ; Γιατί υπάρχει και η άποψη που λέει ότι τηρώντας το μνημόνιο, μετά βεβαιότητος θα βρεθούμε εκτός ευρώ.

Γ. Γλυνός: «Βεβαίως υπάρχει και έχει πολλά επιχειρήματα. Λέγοντας ότι με την εφαρμογή του μνημονίου αυξάνουμε την ύφεση, άρα μειώνεται η δυνατότητα μας να έχουμε έσοδα και μειώνουμε τη δυνατότητά μας να μπορούμε να ξεχρεώσουμε τα χρέη μας. Αυτή η άποψη είναι πολύ σοβαρή. Η έξοδος από το ευρώ είναι σε κάθε περίπτωση η ίδια. Εάν θα έχουμε ή δεν θα έχουμε ευρώ και αν θα υποχρεωθούμε να τυπώσουμε άλλο νόμισμα, εφόσον δε μπορούμε να τυπώσουμε ευρώ. Δηλαδή η διαφορά του ευρώ με οτιδήποτε άλλο είχαμε στο παρελθόν, είναι ότι είσαι σε ένα νόμισμα που δεν το τυπώνεις ο ίδιος. Από την μια είναι το εθνικό σου νόμισμα, δεν έχεις άλλο. Από την άλλη όμως, δεν είσαι η εκδοτική αρχή. Δεν έχεις το εκδοτικό προνόμιο εσύ, το έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Αν θα αναγκαστούμε να τυπώσουμε, πρέπει να τυπώσουμε άλλο νόμισμα πλην ευρώ».

Δημοσιογράφος: Πόσο έχει ωριμάσει η ιδέα του ευρωομολόγου και πόσο η ιδέα ενός πραγματικού σχεδίου Μάρσαλ εκεί που χρειάζεται ανάπτυξη;

Γ. Γλυνός: «Έχει ωριμάσει και έχει παραωριμάσει. Έτσι όπως λέγεται η λέξη "ανάπτυξη", δεν καταλαβαίνει κανείς τίποτα. Εμείς εννοούμε λεφτά και επίσης εννοούμε μεγέθυνση δεν εννοούμε ανάπτυξη, που είναι άλλο πράγμα... Η πραγματικότητα είναι ότι βεβαίως και έχει ωριμάσει  (σ. σ. η ιδέα ενός πραγματικού σχεδίου Μάρσαλ) αλλά στην πραγματικότητα τι γίνεται; Ή τυπώνεις χρήμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά έχει ωριμάσει η ιδέα και βεβαίως έχει αρχίσει να τυπ
Keywords
Τυχαία Θέματα