Ο Γ. Μπουτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης με τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία για την Θεσσαλονίκη», Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε στις 19/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το "ψαλίδισμα" της διαφοράς από τον Σ. Καλαφάτη:

«Ήταν αναμενόμενο. Ο αντίπαλος μου, ο Σταύρος Καλαφάτης, είναι υποψήφιος της Νέας Δημοκρατίας. Ήταν πολύ φυσικό η Νέα Δημοκρατία
να εντείνει τις προσπάθειες της για να κερδίσει τον δήμο και πέτυχε μια σημαντική συσπείρωση».

* "Στην περίπτωση μου και στου Γ. Καμίνη, τα κριτήρια που εκφράστηκε ο κόσμος ήταν αυτοδιοικητικά":

«Νομίζω ότι στην δική μου περίπτωση, αλλά και του κου Καμίνη, τα κριτήρια ήταν κατά κύριο λόγο αυτοδιοικητικά. Δηλαδή, μας ψήφισαν και άνθρωποι, με τους οποίους δεν ανήκουμε στον ίδιο ιδεολογικό χώρο».

Δημοσιογράφος: Επειδή είχατε αναπτύξει την πρωτοβουλία των πέντε δημάρχων, γιατί δεν συνέβη κάτι αντίστοιχο με τον κ. Σκοτινιώτη και τον κ. Δημαρά;

Γ. Μπουτάρης: «Δεν μπορώ να σας πω σίγουρα, διότι εκείνο που γνωρίζω είναι ότι αυτή η ένταση και η αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέας Δημοκρατίας έδωσε ένα κομματικό χρώμα στις εκλογές, έτσι ισοπεδωτικά. Είτε είναι ευρωεκλογές, είτε είναι δημοτικές, είτε περιφερειακές εκλογές, έδωσε ένα πολύ ισοπεδωτικό κομματικό χαρακτήρα και αυτό νομίζω ότι λειτούργησε αρνητικά».

* "Δυσάρεστο ότι έχουμε δύο εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο":

«Είναι ιδιαίτερα δυσάρεστο το να έχουμε δύο εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής στο δημοτικό συμβούλιο. Δεν είναι το καλύτερο που θα μπορούσε να προκύψει... Σίγουρα είναι η κρίση και η οικονομική δυσπραγία που έχει φτάσει σε εκρηκτικά πλέον επίπεδα. Αυτή η άνοδος των κομμάτων, τύπου Χρυσής Αυγής, σε όλη την Ευρώπη είναι σημείο των καιρών. Είναι η ανισότητα, η φτώχεια, η δυσκολία... Αυτό που εξακολουθεί να με ανησυχεί και να με προβληματίζει είναι η πολύ μεγάλη αποχή. Είναι μεγάλη η αποχή σε ολόκληρη την Ελλάδα και στις δημοτικές και στις περιφερειακές εκλογές. Αυτό σημαίνει ότι ο κόσμος είναι αδιάφορος για το ποιος αποφασίζει εν τέλει για τις τύχες του και αυτό δεν είναι καλό. Φαίνεται ότι έχει επικρατήσει η άποψη πως "δεν βαριέσαι, δεν πάει να λέει ο άλλος... Ότι είναι αυτός, εκείνος ή ο άλλος, εμένα δεν μ' ενδιαφέρουν οι εκλογές". Το σύστημα εξουσίας έχει απομακρυνθεί από την καθημερινή ζωή. Έχει γίνει τόσο πολύπλοκο και τόσο ανακατεμένο, που ο κόσμος έχει απηυδήσει. Πρέπει να βρεθεί κάτι άλλο».

* Για αντίδραση του υπουργείου Εσωτερικών στο δημοψήφισμα περί ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ: " Θα μπορούσα να την χαρακτηρίσω ως χυδαία":

«Την αντίδραση του υπουργείου θα μπορούσα να τη χαρακτηρίσω ως χυδαία. Για τον απλούστατο λόγο ότι μας ήρθε ένα μήνυμα από το υπουργείο, υπογεγραμμένο από το γραφείο του υπουργού, του κου Μιχελάκη, που έλεγε "κάποιοι προσπαθούν να κάνουν δημοψηφίσματα". Το "κάποιοι" είναι περιφρονητικό. Δηλαδή, ο δήμος Θεσσαλονίκης και οι άλλοι δήμοι που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ, δεν είναι "κάποιοι", ούτε ήταν κρυφό ή το κάναμε την τελευταία στιγμή. Εδώ και τέσσερις μήνες οργανώνεται αυτή η ιστορία. Δέχομαι ότι ο Καλλικράτης ναι μεν προβλέπει τοπικά δημοψηφίσματα, αλλά δεν έχουν βγει ακόμα τα προεδρικά διατάγματα που ορίζουν τη διαδικασία. Δέχομαι επίσης ότι ακόμα και το γεγονός ότι το νερό και η αποχέτευση είναι δημόσια αγαθά, δηλαδή δεν μπορείς να θέσεις σε δημοψήφισμα ένα δημόσιο αγαθό, αλλά παρόλα αυτά η προσπάθεια που κάναμε ήταν για να δείξουμε στον κόσμο ότι εμείς το διεκδικούμε. Εν συνεχεία, έρχεται το Σάββατο το μεσημέρι ένα μήνυμα, μια ακόμη εγκύκλιος, η οποία λέει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθούν οι εκλογικοί κατάλογοι για το δημοψήφισμα και έτσι αποφασίσαμε να βγάλουμε μια λίστα από το δημοτολόγιο μας, όπου έχουμε ονοματεπώνυμα, ονόματα πατρός, μητρός κ.λπ. και βάσει αυτής έγινε το δημοψήφισμα. Είναι ντροπή αυτό που έγινε».

Δημοσιογράφος: Και τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος; Για να έχουμε μια εικόνα...

Γ. Μπουτάρης: «Είναι συντριπτικά. Το τελευταίο μήνυμα που είχα είναι ότι περίπου το 92% είναι κατά της ιδιωτικοποίησης... Οι δήμοι της Θεσσαλονίκης που εξυπηρετούνται από την ΕΥΑΘ, δεν έχουν κανένα απολύτως λέγειν σε όλη την ιστορία, όπως δεν έχουν λέγειν και για το λιμάνι και το αεροδρόμιο. Όταν εμείς χρησιμοποιούμε σαν συμβούλους τον δήμο του Αμβούργου για διάφορα θέματα, μεταξύ των οποίων και το λιμάνι, οι άνθρωποι μένουν έκθαμβοι για το πόσο στερημένοι από αρμοδιότητες είναι οι δήμοι. Πώς θα βαρύνει δηλαδή όλο αυτό, όταν αποφασίζει η κεντρική εξουσία; Αυτό είναι το τραγικό στην ιστορία. Αν ήμαστε πιο σοβαρή χώρα, οπωσδήποτε θα έπαιζε ρόλο το δημοψήφισμα. Τώρα θα παίξει ρόλο μόνο για τις εφημερίδες».

* Για κεντροαριστερά και ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

Δημοσιογράφος: Είχατε στηρίξει ξεκάθαρα το εγχείρημα της Ελιάς. Πώς τα βλέπετε τα πράγματα; Φαίνεται να μην τα καταφέρνει η κεντροαριστερά...

Γ. Μπουτάρης: «Νομίζω ότι η κεντροαριστερά, στο σύνολό της, βρίσκεται σε μια φάση αναδιάταξης των δυνάμεων. Τα έχει λίγο χαμένα λόγω συγκυβέρνησης το τελευταίο διάστημα... Παραμένει ένα πολύ μεγάλο ερωτηματικό το τι θα δείξει η κάλπη στις ευρωεκλογές, γιατί πάει να δημιουργηθεί μια δημοψηφισματικού χαρακτήρα ατμόσφαιρα, μεταξύ Νέας Δημοκρατίας - ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και συνθλίβεται η κεντροαριστερά».

Δημοσιογράφος: Αυτό παγίως συμβαίνει στις εκλογές για τα μικρά κόμματα, όταν συγκρούονται τα δύο μεγάλα...

Γ. Μπουτάρης: «Η διαφορά είναι ότι εγώ δεν θεωρώ ότι ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι μεγάλο κόμμα. Νομίζω ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο έχει πάρει όλους τους διαμαρτυρόμενους, πολλούς από το ΠαΣοΚ -δεν το νομίζω μόνο εγώ, όλοι το λένε- και προσπαθεί να βρει το δρόμο του. Βλέπουμε πόσο μεγάλες διαφορές υπάρχουν μεταξύ των στελεχών του. Ωστόσο, εκτιμώ ότι και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μετά τις εκλογές θα αποκτήσει άλλους ρυθμούς, πιθανότατα βλέποντας μπροστά του την δυνατότητα να είναι αυτός η εξουσία στην επόμενη φάση. Νομίζω ότι θα αλλάξει ρυθμούς. Και βέβαια και για τη Νέα Δημοκρατία, η οποία το έχει παρακάνει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
μπουταρης, ανθιμος μπουταρης, νεα δημοκρατια, χρυση αυγη, θεσσαλονικη, αθηνα, νέα, εκλογες, ελλαδα, σημαίνει, δημοψηφισμα 2015, ευαθ, καλλικρατης, ΠΑΣΟΚ, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , δημοτικες εκλογες 2010, υπουργειο εσωτερικων, αποτελεσματα περιφερειακων εκλογων, εκλογικα αποτελεσματα, δημοψηφισμα, σταυρος δημας, εκλογες 2012, αποτελεσματα ευρωεκλογων, εκλογες 2010 δημοτικες, κομματα, αποτελεσματα, δημος θεσσαλονικης, δημοκρατια, καθημερινη, ονοματα, φτωχεια, αεροδρομιο, ανοδος, ατμοσφαιρα, βρισκεται, γεγονος, γινει, διαστημα, δυνατοτητα, δημος, δημοσιο, δικη, ευαθ, εγινε, εγχειρημα, ειπε, εκρηκτικα, ερωτηματικο, ερχεται, εσωτερικων, ευρωπη, ζωη, ιδιο, εικονα, κομμα, λογο, μηνες, μπορεις, νερο, ντροπη, οπωσδηποτε, ρολο, σαββατο, σιγουρα, συνεχεια, φυσικο, χρωμα, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μπροστα, σημαίνει, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα