Ο Γ. Μπουτάρης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, μίλησε στις 17/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης:

Δημοσιογράφος: Τώρα τελευταία -με αφορμή και τις δυσκολίες των δύο κομμάτων εξουσίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης-, φουντώνει η κουβέντα ότι κάτι αλλάζει στο χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης, ότι καταγράφεται η τάση να ξεπεραστούν τα κόμματα από μη κομματικούς υποψήφιους...

Γ. Μπουτάρης:
«Δεν ξέρω αν καταγράφεται αυτή η τάση. Εκείνο που ξέρω είναι ότι θα έχουμε να κάνουμε με διορισμένους δημάρχους. Τελικά αυτό που έλεγε η Νέα Δημοκρατία, ότι δεν θα ορίσουμε δημάρχους, μάλλον το αντίθετο γίνεται. Θα ορίσουν δημάρχους, υποψήφιους εν πάση περιπτώσει...».

Δημοσιογράφος: Ωστόσο έχουν μεγάλη δυσκολία και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α...

Γ. Μπουτάρης: «Έτσι δείχνουν τα πράγματα. Προσωπικά, πιστεύω ότι αυτό οφείλεται στο ότι πια οι δήμοι, εκτός του ότι έχουν ευνουχιστεί κυριολεκτικά οι αρμοδιότητές τους -είναι τραγική η παρέμβαση του κεντρικού κράτους στις δημοτικές διαδικασίες-, είναι και εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση από οικονομικής άποψης. Υπενθυμίζω ότι από τις αρχές του 2011 και μετά, η οικονομική ενίσχυση των δήμων από το κεντρικό κράτος μειώθηκε περισσότερο από 50%. Τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Κανένας δεν θέλει να ανακατευτεί με τους δήμους, σε αυτή την φάση τουλάχιστον. Είναι δύσκολα τα πράγματα».

Δημοσιογράφος: Στην Αθήνα, είναι ακόμα ανοιχτή η πληγή του τρόπου με τον οποίο καταργήθηκε η δημοτική αστυνομία στην πόλη...

Γ. Μπουτάρης: «Όχι μόνο η δημοτική αστυνομία, αλλά και οι σχολικοί φύλακες. Δύο, δηλαδή, κατεξοχήν δημοτικές αρμοδιότητες, τις οποίες κατάργησε το κεντρικό κράτος, χωρίς καν να μας πει με τι θα αντικατασταθούν. Η πόλη έχει πλέον καταντήσει απίστευτο χάος. Και βέβαια, ο πολίτης τον δήμαρχο βρίζει, δεν βρίζει την κεντρική κυβέρνηση. Κι αυτό είναι πολύ δυσάρεστο, σας διαβεβαιώ».

* Για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ένας ανεξάρτητος υποψήφιος στον σχηματισμό ψηφοδελτίου:

«Είναι αλήθεια ότι είναι πολύ δύσκολο. Από την άλλη μεριά, διαπιστώνω -στον δικό μας δήμο τουλάχιστον-, ότι υπάρχει διάθεση ενεργού ανάμειξης στην δημοτική διαδικασία, πολλών πολιτών, οι οποίοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία σε δημοτική άσκηση εξουσίας. Υπάρχει ανταπόκριση από τον κόσμο. Ήδη έχουμε ξεκινήσει κι εμείς την διαδικασία της διαθεσιμότητας, ας πούμε. Είσαι διαθέσιμος να μετέχεις στο ψηφοδέλτιο; Κι εμείς χρειαζόμαστε περίπου 200 υποψηφίους. Δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις 200 ανθρώπους, έτσι κι αλλιώς, αλλά εγώ είμαι αισιόδοξος».

* Για τις ευρωεκλογές και την σταυροδοσία:

«Ιστορικά, οι ευρωεκλογές, πάντοτε, είναι μία έκφραση δυσαρέσκειας ή ευχαρίστησης προς την κεντρική κυβέρνηση, την κεντρική πολιτική σκηνή. Αυτό που γίνεται τώρα, η πονηριά που κάνει η κυβέρνηση, με την αλλαγή της ημερομηνίας, είναι και λιγάκι παράνομο. Όχι λιγάκι, πολύ παράνομο. Ο Καλλικράτης λέει ξεκάθαρα ότι οι πρώτες εκλογές είναι εκλογές. Οι δεύτερες, οι επαναληπτικές, δεν είναι ουσιαστικά εκλογές».

Δημοσιογράφος: Αν εκλέξει ένας δήμος από την πρώτη δήμαρχο...

Γ. Μπουτάρης: «Βέβαια. Θα πάει ο άλλος να ψηφίσει στις ευρωεκλογές; Εν πάση περιπτώσει, δεν είναι σωστό αυτό. Από την άλλη μεριά, αυτή η καινούργια ιστορία της σταυροδοσίας είναι πιο σωστή, διότι μεταφέρει πιο πολύ την ιστορία σε πολιτική καθαρά κατάσταση κι όχι σε τι ορίζει το κόμμα».

* Για την κεντροαριστερά και την κίνηση των 58:

«Σε αυτή τη φάση της πολιτικής ζωής, όπου όλα έχουν έρθει άνω - κάτω, πιστεύω ότι η κίνηση των 58 είναι καλή, διότι προσπαθεί να καλύψει ένα κενό μεταξύ ακραίων καταστάσεων. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. είναι ακραίες καταστάσεις, κατά την άποψή μου. Αυτό το κίνημα, η κίνηση των 58, μαζί με πολλούς άλλους που συζητούν, νομίζω ότι εντέλει θα εξελιχθεί σε κάτι καλό. Έτσι ελπίζω τουλάχιστον».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα