Ο Γ. Μπαλάφας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο Β' αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Γιάννης Μπαλάφας, μίλησε στις 5/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους:

Δημοσιογράφος: Σε λίγο κλείνετε 100 ημέρες διακυβέρνησης και οι καθυστερήσεις μάλλον φέρνουν χειρότερα δημοσιονομικά αποτελέσματα, αν κρίνουμε από το πρωτογενές έλλειμμα, αν κρίνουμε από τις εκτιμήσεις της Κομισιόν για τις προσδοκίες σε όλα τα δημοσιονομικά ευρήματα...

Γ. Μπαλάφας:
«Εσείς λέτε, δηλαδή, ότι θα ήμασταν καλύτερα με τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο, αν κέρδιζαν τις εκλογές στις 25 Ιανουαρίου... Είναι και αυτή μια άποψη, απλά δεν τη συμμερίζεται η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού...».

Δημοσιογράφος: Ο χρόνος πάντως είναι πανάκριβος; Έχουμε φτάσει στο δια ταύτα; Έχουμε άλλο;

Γ. Μπαλάφας: «Παίρνουμε αυτούς τους μήνες μια ιδέα για το τι είναι η διαπραγμάτευση με κάποιους σκληρούς διαπραγματευτές που δεν καταλαβαίνουν τίποτα, που θέλουν να σε "γονατίσουν". Αυτή είναι η διαπραγμάτευση, αλλά βέβαια στην ακρότατη μορφή. Συμπεριλαμβάνει τον εκβιασμό, την απειλή, τα πάντα, "λέμε - ξελέμε" -πολύ σημαντικό αυτό-, δηλαδή οι πολύ τυπικοί Ευρωπαίοι διαπραγματευτές μας λένε και ξελένε. Έχουν να μας δώσουν οποιοδήποτε ευρώ εδώ και οκτώ - εννέα μήνες. Δεν τηρούν καμία από τις υποχρεώσεις τους, ενώ εμείς καλώς -αλλά δεν το εκτιμούν-, εδώ και τρεις μήνες πληρώνουμε όλες τις υποχρεώσεις μας προς τους δανειστές και όλες τις υποχρεώσεις μας στο εσωτερικό, χωρίς να πάρουμε ένα ευρώ για να διευκολυνθούμε».

Δημοσιογράφος: Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια εκτίμηση για πρωτογενές έλλειμμα, την ώρα που υπήρχε προσδοκία για πλεόνασμα...

Γ. Μπαλάφας: «Μη μου λέτε πλεόνασμα. Αυτό να το λέγαμε δύο - τρεις μήνες πριν από τις εκλογές, με το success story του Α. Σαμαρά. Από το 3 - 3,5% που μας έλεγαν, βρήκαμε 0,3%».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη όμως το έλλειμμα ή το πλεόνασμα δεν είναι ούτε γαλάζιο, ούτε κόκκινο, ούτε πράσινο, ούτε τίποτα. Είναι εθνικό...

Γ. Μπαλάφας: «Η πρόβλεψη όμως θέλει μια σοβαρότητα και μια αλήθεια. Εμείς δεν κρύψαμε ποτέ τίποτα... Αποφύγαμε να μιλήσουμε για "καμμένη γη", παρόλο που βρήκαμε μια κατάσταση χειρότερη από αυτή που υποθέταμε και κυρίως βρήκαμε ένα μέτωπο δανειστών και ντόπιων -να μην πω βαριά έκφραση- συνοδοιπόρων τους».

* Για μισθούς και συντάξεις:

Δημοσιογράφος: Το χειρότερο που αποδέχεστε, καταλαβαίνετε, ότι μπορεί να είναι πεδίο ακόμα μεγαλύτερων πιέσεων από τους δανειστές για διάφορα θέματα και αναρωτιέμαι αν οι κόκκινες γραμμές παραμένουν για παράδειγμα όσον αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις...

Γ. Μπαλάφας: «Για τους μισθούς και τις συντάξεις σαφώς παραμένουν οι κόκκινες γραμμές, όπως και για τα άλλα, λίγα μεν, αλλά σαφή και τεκμηριωμένα περί κόκκινων γραμμών. Διότι, αν θέλαμε να μην έχουμε αυτές τις κόκκινες γραμμές, σας διαβεβαιώ ότι θα μας είχαν στα ώπα - ώπα. "Πάρτε παιδιά αυτά, υλοποιήστε τα, πάρτε και την δόση να πορευτείτε το επόμενο δίμηνο και βλέπουμε τι θα γίνει μετά". Αυτό που γινόταν επί πέντε χρόνια».

Δημοσιογράφος: Το δίλημμα "πληρώνουμε πρώτα μισθούς και συντάξεις και μετά βλέπουμε τι θα γίνει με το χρέος στο ΔΝΤ ή άλλες υποχρεώσεις" παραμένει στο τραπέζι για εμάς;

Γ. Μπαλάφας: «Το θέμα είναι να μην φτάσουμε εκεί. Αλλά αν φτάναμε σας διαβεβαιώ ότι πρώτα θα πληρώναμε μισθούς και συντάξεις και όχι τη δόση. Πιστεύουμε ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο και ότι, έστω και στο παρά πέντε, θα επικρατήσει η λογική. Το δίκιο είναι με το μέρος μας. Έχουμε δείξει υπερβολική ευελιξία και καλά έχουμε κάνει. Και υποχωρήσεις έχουμε κάνει και πράγματα πιο πίσω πήγαμε».

* Για την άποψη του Γ. Μηλιού περί στάσης πληρωμών και την πολυφωνία στο εσωτερικό του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

Δημοσιογράφος: Εσείς έχετε την ικανότητα να περιγράφετε τα πράγματα όπως θέλετε να τα περιγράψει η σημερινή κυβέρνηση. Από την άλλη πλευρά όμως υπάρχουν σημαντικά στελέχη στην παράταξη -μιλώ για τον κ. Μηλιό-, που μιλούν για στάση πληρωμών μέχρι να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Γ. Μπαλάφας: «Ο Γ. Μηλιός -με δική του επιλογή- δεν έχει κάποια θέση στο οικονομικό επιτελείο. Τον Γιάννη τον αγαπώ και τον εκτιμώ, έχει τη γνώμη του, είναι σεβαστή, τίποτα όμως λιγότερο ή περισσότερο από τη γνώμη ενός αγαπημένου συντρόφου... Δεν θα εμποδίσουμε κάποιον να έχει μια γνώμη».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα φαινόμενο μιας πολυγλωσσίας που αγγίζει και τα όρια της κακοφωνίας στην κυβέρνηση;

Γ. Μπαλάφας: «Εγώ από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε η κυβέρνηση είχα πει "περισσότερη φειδώ στα λόγια". Έχει βελτιωθεί πολύ η κατάσταση, αλλά ορισμένες φορές, έχω την εντύπωση ότι θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη φειδώ και όχι τόσο βεβαιότητα από ορισμένους φίλους και συντρόφους περί ορθότητας της δικής τους άποψης. Είναι τόσο δύσκολα τα προβλήματα και τα διλήμματα. Κανείς από εμάς δεν θέλει τη ρήξη σαν επιλογή. Το ζήτημα είναι πώς θα την αποφύγουμε, αν μπορούμε να την αποφύγουμε, διότι έχουμε και πολύ σκληρούς διαπραγματευτές... Το χρέος και η υπερχρέωση των χωρών από το σύστημα, από τα διεθνή οικονομικά κέντρα είναι το σύγχρονο μέσο για την υποταγή των κρατών...».

Δημοσιογράφος: Υπό αυτή την έννοια, το επονείδιστο είναι στο τραπέζι για εμάς;

Γ. Μπαλάφας: «Εγώ λέω να το αναζητήσουμε. Ξέρουμε που θα καταλήξει αυτή η ιστορία; Σημασία έχει ότι αυτή τη στιγμή είσαι χρεωμένος, δεν μπορείς να βγεις στις αγορές...».

Δημοσιογράφος: Όλη αυτή η κρίσιμη εθνική διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει με τα δεδομένα που λέγαμε προηγουμένως, χωρίς να σπάσουν ακόμα και εσωκομματικά αυγά;

Γ. Μπαλάφας: «Εμείς εδώ και πολλά χρόνια έχουμε μάθει να συζητάμε, να διαφωνούμε εσωκομματικά, αλλά σας διαβεβαιώ ότι σε επίπεδο κυβέρνησης και κυβερνητικών στάσεων θα είμαστε σαφείς. Το πρόβλημα είναι άλλο, δεν είναι το εσωκομματικό και σας διαβεβαιώ γι' αυτό και θα το δείτε και τις επόμενες ημέρες. Το ζήτημα είναι να σπάσει αυτό το άτεγκτο, το τιμωρητικό, το προτεσταντικό των δανειστών. Να σπάσει αυτή η στάση που λέει "θα τους γονατίσω". Πρέπει να το καταλάβουν αυτό. Αλλά και εμείς δεν πρέπει να φτάσουμε στο μη περαιτέρω».

Δημοσιογράφος: Ενώ πολλά στελέχη του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -δεν γνωρίζω αν το κάνατε και εσείς- μιλούσαν για ένα αντιμερκελικό μέτωπο, οι προσδοκίες σήμερα για λύση είναι μια καλή συμφωνία μεταξύ Τσίπρα και Μέρκελ, έτσι δεν είναι;

Γ. Μπαλάφας: «Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα με κανέναν προσωπικά. Η κα Μέρκελ, το τελευταίο διάστημα, έχει δείξει μια πιο ρεαλιστική στάση από κάποια άλλα πρόσωπα. Εμείς το θεωρούμε θετικό και αξιοποιήσιμο αυτό. Έχουμε τίποτα προσωπικό με την κα Μέρκελ; Εξάλλου εμείς της παλιάς σχολής έχουμε και μια συμπάθεια στους ανατολικογερμανούς».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα