Ο Γ. Αντωνίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων, Γιάννης Αντωνίου, μίλησε στις 20/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Η κυβέρνηση διαλύει χωρίς σχέδιο το δίκτυο των πρότυπων πειραματικών σχολείων... Δεν έχει νόημα μια τεχνική κουβέντα αυτή την στιγμή, όταν βρίσκεται στον αέρα μια σκληρή ιδεολογική αντιπαράθεση, γιατί περί αυτού πρόκειται. Υπάρχουν 60 σχολεία,
τα οποία λειτουργούν πολύ πάνω από τον μέσο όρο των υπολοίπων, με επιλεγμένο, αξιολογημένο προσωπικό, με πλήθος καινοτόμων δράσεων, με εξαιρετική απήχηση στην κοινωνία και αποφασίζουν να σταματήσουν αυτό το επιτυχημένο εγχείρημα ».

Δημοσιογράφος: Πιστεύετε ότι αυτό έχει να κάνει με ιδεολόγημα;

Γ. Αντωνίου: «Το υποστηρίζω μετά λόγου γνώσεως. Είναι μια βαριά ιδεοληψία, η οποία αναζητεί διάφορα προσχήματα, για να νομιμοποιηθεί και να δικαιολογηθεί».

* Για την συζήτηση με τον υπουργό Παιδείας:

«Συζητήσαμε και δεν μπορέσαμε να συνεννοηθούμε. Αυτό που εισπράξαμε, όχι τόσο από την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας -η οποία δεν πήγε καθόλου καλά-, όσο από τον αναπληρωτή υπουργό Παιδείας, κ. Κουράκη, είναι ότι κρίνουν πως δεν μπορούν να συνυπάρχουν πρότυπα πειραματικά, ότι οι εξετάσεις είναι πολύ κακό πράγμα, ενώ η κλήρωση πολύ καλό. Αποφασίζουν να μην κάνουν φέτος εξετάσεις, χωρίς να προσδιορίζεται με ποια κριτήρια θα διαχωρίσουν κάποια σχολεία και θα τα πουν πρότυπα και κάποια άλλα πειραματικά».

Δημοσιογράφος: Τα πειραματικά είχαν τα προβλήματά τους, με την έννοια ότι το πελατειακό κράτος έδρασε και εκεί...

Γ. Αντωνίου: «Απολύτως... Αυτό το δίκτυο έχει φύγει. Συγκροτήθηκε στην βάση ακραιφνούς, αξιοκρατικής διαδικασίας. Κάναμε επιλογή και αξιολόγηση προσωπικού με εξαιρετικά απαιτητικά κριτήρια, έχουμε εκπαιδευτικό προσωπικό υψηλού επιπέδου...».

Δημοσιογράφος: Πρόκειται για σχολεία που έχουν όντως ένα ποιοτικό βάθρο εκπαίδευσης...

Γ. Αντωνίου: «Προφανώς. Και προφανώς λειτουργούν πολύ πάνω από τον μέσο όρο ενός κανονικού δημόσιου σχολείου. Κάποια από αυτά τα σχολεία έχουν απογειωθεί τελείως... Η κοινωνία τα έχει αγκαλιάσει, οι εκπαιδευτικοί τα στήριξαν, τα παιδιά είναι χαρούμενα. Και έρχονται τώρα, στο όνομα μιας ιδεοληψίας η οποία χάνεται στους σκοτεινούς λαβυρίνθους του αριστερού ασυνείδητου... Από αυτή την αφετηρία ξεκινούν...
Προσωπικά, διευθύνω ένα σχολείο με 500 παιδιά, το 17% των οποίων είναι μετανάστες. Έδωσαν εξετάσεις... Λαϊκά σχολεία είναι. Είναι ψέμα αυτή η ιστορία ότι δήθεν είναι σχολεία ελίτ. Ποια ελίτ; Προφανώς είναι αταξικά σχολεία».

Δημοσιογράφος: Φαίνεται να χρησιμοποιήθηκαν και βαριές εκφράσεις, οι οποίες όμως διαψεύδονται, "σχεδόν χιτλερικό" κ.λπ...

Γ. Αντωνίου: «Δεν διέψευσα τίποτα από αυτά που είπα. Όταν λέω κάτι, το λέω και έχω την ευθύνη των λεγομένων μου».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα