Ο Φινλανδός και ο Σουηδός πάνε Ολάντ

Ο Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ έχει προγραμματίσει να δεχτεί στο Παρίσι τον Σουηδό πρωθυπουργό Φρέντρικ Ράινφελντ την Δευτέρα και τον Φιλανδό ομόλογό του Γιούρκι Κατάινεν την επομένη, ανακοίνωσαν σήμερα οι κυβερνήσεις των δύο σκανδιναβικών χωρών.

Οι συζητήσεις του Ολάντ με τον Ράινφελντ, "θα επικεντρωθούν στην οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη και άλλα θέματα που σχετίζονται με την ΕΕ, όπως η προτεινόμενη τραπεζική ένωση και ο επόμενος μακροπρόθεσμος προϋπολογισμός

της ΕΕ", δήλωσε η σουηδική κυβέρνηση.

Ενώ η Γαλλία είναι από τους ένθερμους υποστηρικτές του σχεδίου κοινής τραπεζικής εποπτείας, η Σουηδία αντιτίθεται. Στις 15 Σεπτεμβρίου, ο υπουργός της των Οικονομικών Άντερς Μποργκ είχε χαρακτηρίσει ως "εντελώς απαράδεκτη" μια πρόταση της Επιτροπής προς την κατεύθυνση αυτή.

Πριν μεταβεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων ο επικεφαλής της σουηδικής κυβέρνησης έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον Γάλλο ομόλογό του Ζαν-Μαρκ Ερό στο Μέγαρο Ματινιόν.

Την Τρίτη, ο κ. Ολάντ θα πρέπει να συζητήσει με τον κ. Κατάινεν "για τη σταθερότητα της οικονομικής κατάστασης στη ζώνη του ευρώ, για την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής νομισματικής ένωσης και για την ενιαία αγορά της ΕΕ και την εξέλιξή της", αναφέρει η φινλανδική κυβέρνηση σε ανακοίνωσή της.

Ο κ. Κατάινεν, ένθερμος υποστηρικτής της ενότητας της ζώνης του ευρώ, είναι επικεφαλής κυβέρνησης συνασπισμού στην οποία ορισμένα κόμματα τηρούν μια κριτική στάση για την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών.

Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η Φινλανδία "ξεχώρισε" διαπραγματευόμενη το φθινόπωρο του 2011 εγγυήσεις σε αντάλλαγμα για τη συνεισφορά της στο δεύτερο σχέδιο ανάκαμψης για την Ελλάδα.

Το Ελσίνκι διαπραγματεύτηκε επίσης τον Ιούλιο εγγυήσεις στο ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών, και ανακοίνωσε ότι θα το απαιτήσει σε ένα μελλοντικό σχέδιο για την Κύπρο.

Η Φινλανδία είναι το τελευταίο κράτος της ζώνης του ευρώ που έχει "βαθμολογηθεί" από τους τρεις μεγάλους διεθνείς οίκους αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας, με την καλύτερη εκτίμηση (ΑΑΑ) με σταθερή προοπτική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα