Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

O αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε σήμερα στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο. Για τις αποφάσεις του Eurogroup, την πιθανή δημιουργία ειδικού δεσμευμένου λογαριασμού, τη δανειακή σύμβαση και για πιθανές εκλογές, μεταξύ άλλων, είπε:

* Για αποφάσεις του Eurogroup:

Δημοσιογράφος: Υπάρχει διακομματική ανακούφιση από την συμφωνία και αρκετές όμως
αβεβαιότητες για την πορεία μας.

Φ. Σαχινίδης: «Θα συμφωνήσω μαζί σας, ότι αυτό που προκύπτει και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, αλλά και από τις δηλώσεις που έχουν γίνει στο εξωτερικό, είναι ότι πρόκειται για μια σημαντική απόφαση η οποία δίνει τις δυνατότητες να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των αποφάσεων της 26ης Οκτωβρίου. Και βέβαια σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που σχετίζονται με τη χώρα, νομίζω ότι για τρία πράγματα μπορούμε πλέον να είμαστε διασφαλισμένοι. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, ότι προκύπτει μια σαφής μείωση του χρέους. Αυτό είναι ένα πρώτο δεδομένο. Και μάλιστα είναι μεγαλύτερη και από αυτή που είχε αποφασιστεί την 26η Οκτωβρίου. Έχοντας λιγότερο χρέος, αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε λιγότερες δαπάνες για εξυπηρέτησή του μελλοντικά κι εδώ πρέπει να συνυπολογίσουμε και την απόφαση ότι ένα μέρος από τους τόκους που είχε προαποφασιστεί ότι θα πληρώναμε για τα διμερή δάνεια που είχαμε πάρει από τον μηχανισμό το Μάιο του 2010, αυτό το όφελος πλέον θα περάσει στην Ελλάδα, διότι θα πληρώνουμε μικρότερα επιτόκια. Τα όποια οφέλη έχουν οι εθνικές κεντρικές τράπεζες από τα ομόλογα που κρατούν στα χέρια τους της Ελλάδας, θα περάσει στην Ελλάδα αλλά νομίζω ότι το πιο σημαντικό όφελος αυτή την στιγμή για τον Έλληνα και την Ελληνίδα είναι ότι φεύγει η αβεβαιότητα που υπήρχε πάνω από την Ελλάδα και θα επιμείνω να αναδείξω αυτό που είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός, κ. Μόντι, ότι τώρα που πήραμε τις σημαντικές αποφάσεις για την Ελλάδα, ήρθε η ώρα να γυρίσει η συζήτηση στο ζήτημα της ανάπτυξης».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια αβεβαιότητα για το "κούρεμα", αν οι ιδιώτες θα συμμετέχουν στο βαθμό που εμείς περιμένουμε να συμμετέχουν σε αυτό το "κούρεμα"...
 
Φ. Σαχινίδης: «Είναι ένα θέμα για το οποίο κανείς δεν μπορεί να παράσχει αυτή την στιγμή την οποιαδήποτε εκτίμηση με ασφάλεια. Μένουμε σε αυτό που έχει δηλωθεί και από τους θεσμικούς συνομιλητές μας αλλά και από όλους όσους συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις, ότι η απόφαση αυτή θα οδηγήσει σε ένα ικανοποιητικό υψηλό ποσοστό συμμετοχής...».

Δημοσιογράφος: Το δεύτερο ερώτημα είναι ο χρόνος. Βλέπετε να ολοκληρωθεί μέσα στο Μάρτιο αυτή η διαπραγμάτευση;

Φ. Σαχινίδης: «Ναι. Όλοι θεωρούν ότι τα χρονικά περιθώρια που υπάρχουν από την στιγμή που πάρθηκε από τα ξημερώματα αυτή η σημαντική απόφαση, θα μας επιτρέψουν, εντός του Μαρτίου να έχουμε ολοκληρώσει το σημαντικότερο, αν όχι το συνολικό μέρος της ανταλλαγής».

Δημοσιογράφος: Το "κούρεμα" ενδέχεται να φέρει νέο ασφαλιστικό; Γιατί είναι σαφές ότι τα ταμεία θα υποστούν πολύ μεγάλη πίεση.

Φ. Σαχιν
Keywords
Τυχαία Θέματα