Ο Φ. Σαχινίδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών του ΠαΣοΚ, Φίλιππος Σαχινίδης, μίλησε στις 25/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για ελλείμματα και πλεονάσματα στην ευρωζώνη:

«Υπάρχει μια δογματική ιδεοληψία, η οποία ξεκινά από μια αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στο Βερολίνο, που λέει ότι για να λειτουργήσει σωστά η ευρωζώνη, θα πρέπει οι χώρες με τα ελλείμματα να τα μετατρέψουν σε πλεονάσματα. Εγώ θα θέσω ένα πολύ απλό ερώτημα, το οποίο είχα θέσει και την περίοδο
που ήμουν υπουργός και συνομιλούσα με συναδέλφους μου στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Τα πλεονάσματα τα δικά τους είναι τα ελλείμματα τα δικά μας. Για κάθε ένα ευρώ έλλειμμα που έχει το ελληνικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, πιθανότατα αυτό να είναι ένα ευρώ πλεόνασμα είτε της γερμανικής, είτε της ολλανδικής ή κάποιας βόρειας οικονομίας. Και αυτό σημαίνει δημιουργία θέσεων εργασίας στο βορρά και αντίστοιχα απώλεια θέσεων εργασίας στο νότο. Τους έλεγα ότι δεν μπορεί η δική σας άποψη να είναι η σωστή λύση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, ούτε μπορούμε να αφήνουμε την αντιμετώπιση των προβλημάτων γενικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, συνταγή την οποία επιμένουν ότι πρέπει να εφαρμόσουμε τα τελευταία χρόνια. Δηλαδή, συνδυασμός λιτότητας και μεταρρυθμίσεων -κατά την άποψη του σκληρού πυρήνα της ευρωζώνης-, είναι η απάντηση στα προβλήματα της ευρωζώνης. Φαίνεται ότι αυτήν την στιγμή διαμορφώνεται μια διαφορετική προσέγγιση γύρω από το ζήτημα αυτό και αυτή τη διαφορετική προσέγγιση αρχίζουν πλέον και την αποδέχονται και άνθρωποι όπως είναι ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος ζήτησε από κάποιες χώρες να αυξήσουν κάπως τις δαπάνες τους ή να επιτρέψουν στους μισθούς να εξελιχθούν λίγο ταχύτερα, για να μπορέσει να ανακάμψει η ζήτηση στην ευρωζώνη».

* Για την συνάντηση με την Τρόικα στο Παρίσι:

«Πρέπει για ακόμη μια φορά να τεθεί προς συζήτηση το θέμα των μακροοικονομικών στόχων. Σε ένα μήνα από σήμερα, θα κατατεθεί το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Σύμφωνα με τις πιο τελευταίες εκτιμήσεις το γενικό λογιστήριο του κράτους, το υπουργείο οικονομικών, εκτιμά ότι το δημοσιονομικό κενό του 2015 -αφού συνυπολογίσουμε τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης-, θα είναι της τάξης του 1δισ., πριν ακόμα λάβουμε υπόψη τα αποτελέσματα των δικαστικών αποφάσεων για τους ενστόλους, αλλά και για άλλες κατηγορίες ειδικών μισθολογίων...».

Και πρόσθεσε: «Ο στόχος ο οποίος θα πρέπει να τεθεί σε αυτή την συζήτηση που θα γίνει είναι, πρώτον, να αλλάξουν οι μακροοικονομικοί στόχοι που έχουν τεθεί για τα δημοσιονομικά ελλείμματα για το έτος 2015. Να δοθεί, δηλαδή, περιθώριο στην ελληνική οικονομία να πάρει μια ανάσα και να μετατεθεί η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων σε χρόνο απώτερο, έτσι ώστε να μην μπούμε ξανά σε αυτόν τον φαύλο κύκλο, που προκαλεί ανησυχία στους πολίτες, η συζήτηση και μόνο ότι μπορεί να ανοίξει ένα θέμα νέων μέτρων. Καταλαβαίνετε τι θα συμβεί σε περίπτωση που αυτό πραγματικά αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης. Βεβαίως, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει και το τοπίο ως προς το χρηματοδοτικό κενό, δηλαδή ως προς τον τρόπο με τον οποίο η χώρα θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες το 2015».

* Για την σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη:

«Η σοσιαλδημοκρατία στην Ευρώπη έχει καθυστερήσει σημαντικά να πάρει πρωτοβουλίες, για να επαναπροσδιορίσει τη θέση της και το ρόλο της, μετά από δύο δεκαετίες σταδιακής απώλειας δυνάμεων. Αυτή, βέβαια, είναι μια τάση που στην Ελλάδα καταγράφηκε με πολύ εκκωφαντικό τρόπο, αν θεωρήσουμε ότι το ΠαΣοΚ ήταν ο κύριος εκφραστής των σοσιαλδημοκρατικών αντιλήψεων. Δεν λέω ότι το ΠαΣοΚ ήταν ταυτισμένο με την σοσιαλδημοκρατία, αλλά σίγουρα σοσιαλδημοκρατικές απόψεις εκφράστηκαν και μέσα από το ΠαΣοΚ και βεβαίως έξω από την Ελλάδα -στην Αυστρία, στην Γερμανία, στην Δανία, σε πολλές άλλες χώρες-, έχουμε δει τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα -χωρίς να έχουν την εμπειρία του μνημονίου που είχε η Ελλάδα-, να καταγράφουν πολύ αρνητικές επιδόσεις στις εκλογικές διαδικασίες».

Δημοσιογράφος: Η απάντηση σε αυτό είναι ότι σε μία εποχή πολύ σημαντικών εξελίξεων στην οικονομία, οι πολιτικές απόψεις μεταξύ της σοσιαλδημοκρατίας και του φιλελευθερισμού φάνηκαν να είναι ίδιες...

Φ. Σαχινίδης: «Έχετε ως ένα βαθμό δίκιο σε ό,τι αφορά την στάση τους. Κι εδώ ήταν και η αδυναμία από την πλευρά της σοσιαλδημοκρατίας να κατανοήσει ποια είναι η συνέπεια από την παγκοσμιοποίηση και ταυτόχρονα από τη συμμετοχή στην ΟΝΕ. Δηλαδή, η συμμετοχή των χωρών της Ευρώπης στην ΟΝΕ είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν σημαντικά εργαλεία πολιτικής. Και βεβαίως, η σοσιαλδημοκρατία που βρέθηκε στην εξουσία στην δεκαετία του ΄90 στην Ευρώπη, επωφελήθηκε από το πρώτο κύμα παγκοσμιοποίησης και τις θετικές επιπτώσεις που είχε στην οικονομία. Όταν όμως ξέσπασε η κρίση και ξαφνικά τα περισσότερα σοσιαλδημοκρατικά ή σοσιαλιστικά κόμματα που βρέθηκαν στην εξουσία συνειδητοποίησαν ότι δεν έχουν εργαλεία πολιτικής, βρέθηκαν αντιμέτωπα με την αδυναμία τους να διαχειριστούν την κρίση. Διότι ούτε σε εθνικό επίπεδο μπορούσαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα, αλλά ούτε υπήρχαν και οι προϋποθέσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, για να δοθεί μία ευρωπαϊκή λύση».

* Για το ΠαΣοΚ:

«Η άποψή μου -την οποία έχω και δημόσια καταθέσει-, γύρω από το μέλλον και την προοπτική του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας, είναι ότι έχουμε δύο βασικές επιλογές. Η πρώτη είναι να ανανεώσουμε πλήρως το ΠαΣοΚ -όπως αυτό υφίσταται-, αφού βεβαίως σεβαστούμε όλη την παρακαταθήκη, αναγνωρίσουμε το θετικό έργο, αλλά ταυτόχρονα κάνουμε και την αυτοκριτική μας. Να προχωρήσουμε σε μια ριζική και ριζοσπαστική ανανέωση του ΠαΣοΚ, ώστε να μετεξελιχθεί σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, το οποίο θα επιδιώξει να φέρει την Ελλάδα, ξανά, στην θέση που της ταιριάζει στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας. Στον βαθμό που δεν υπάρχει συναίνεση ή αν δεν διαμορφώνονται πλειοψηφίες για τον μετασχηματισμό αυτόν του ΠαΣοΚ, σε ένα τέτοιο κόμμα σοσιαλδημοκρατικό, η άλλη άποψη που υφίσταται ως επιλογή είναι όλες οι δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της πολιτικής οικολογίας, του πολιτικού φιλελευθερισμού, της δημοκρατικής, ανανεωτικής και μεταρρυθμιστικής αριστεράς, να ξεκινήσουν από μηδενική βάση σε μια λογική ενός γαλλικού Επινέ και να πουν ότι πλέον παραιτούμεθα από όλα -αξιώματα, θέσεις-, βάζουμε κάτω ένα καινούργιο πρόγραμμα, που θέλει να εκφράσει τον χώρο αυτό, επιλέγουμε νέα πρόσωπα και προχωρούμε πλέον προς την ανασύνταξη του χώρου, μέσα από έναν νέο πολιτικό σχηματισμό... Προσωπικά, τάχθηκα υπέρ της πρώτης άποψης, αλλά αντιλαμβάνομαι ότι στον βαθμό που δεν υπάρχουν οι αναγκαίες συμφωνίες, για να γίνει πλειοψηφική η άποψή μου αυτή, είμαι διατεθειμένος να υπηρετήσω και την δεύτερη άποψη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα