Ο Φ. Κουβέλης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτης Κουβέλης, μίλησε στις 22/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Οι Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά διεκδικούμε να είμαστε στη Βουλή, την επόμενη μέρα. Από εκεί και πέρα, υπάρχει ένα ζήτημα. Μπορεί μόνος του, αυτοδύναμα, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. να προωθήσει ένα πρόγραμμα; Οι Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά είναι μία δύναμη που μπορεί να στηρίξει
την ουσιαστική, προοδευτική διακυβέρνηση, πάντοτε με σταθερή και αταλάντευτη την πορεία της χώρας στην ευρωζώνη και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και, προφανώς, με μεταρρυθμίσεις με προοδευτικό και δημοκρατικό περιεχόμενο... Δεν έχω την εκτίμηση ότι θα είναι αυτοδύναμος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., παρά το γεγονός ότι έχω βεβαιότητα ότι θα καταταγεί πρώτο κόμμα, από την κάλπη της 25ης Ιανουαρίου. Κανένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να υπηρετήσει ουσιαστικά το προοδευτικό περιεχόμενο μιας πολιτικής, η οποία πρέπει να υπάρχει».

Δημοσιογράφος: Πρώην σύντροφοί σας -που σήμερα βρίσκονται σε άλλες πολιτικές περιοχές-, σας χρεώνουν λάθη σε όλη αυτή τη διαδρομή, που ξεκίνησαν από την αποχώρησή σας από την κυβέρνηση...

Φ. Κουβέλης: «Το λάθος θα ήταν η παραμονή. Ποιος από αυτούς σήμερα, που βρίσκεται σε άλλους χώρους, κάποιος πήγε προς τη Νέα Δημοκρατία, κάποιος άλλος προς άλλο πολιτικό σχηματισμό... Με ποια πολιτική προσέρχονται; Με ποια διαφορετική πολιτική από αυτή που ασκήσαμε εμείς; Ήταν υπεύθυνη η στάση μας το καλοκαίρι του 2012, όταν δώσαμε λύση και ήταν εξαιρετικά υπεύθυνη η στάση μας, όταν αποχωρήσαμε -ένα χρόνο μετά-, διότι δεν έγινε σεβαστή η προγραμματική συμφωνία και είχε πια γίνει η κυβέρνηση μονοκομματική της Νέας Δημοκρατίας».

* Για την συνεργασία Πρασίνων - Δημοκρατικής Αριστεράς:

«Κάναμε μία προγραμματική συμφωνία και οι Πράσινοι -οι οποίοι συνεργάζονται μαζί μας-, είναι η μόνη οντότητα πολιτικής οικολογίας που κάνει μία συνεργασία στη βάση προγράμματος. Κάποιες άλλες περιπτώσεις, των Οικολόγων Πρασίνων που έχουν για παράδειγμα συνεργαστεί με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεν συνεργάζονται στο επίπεδο κάποιας προγραμματικής συμφωνίας... Κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις προσώπων, που αναφέρονται στην Οικολογία, αν έχουν πάει στο Ποτάμι ή κάπου αλλού, πρόκειται για προσχωρήσεις και όχι για συνεργασίες και πολιτικές συμπαρατάξεις. Και η ειδοποιός διαφορά νομίζω ότι είναι σαφής».

* Για τον ενδιάμεσο χώρο της πολιτικής:

«Η επόμενη μέρα είναι επόμενη μέρα. Τώρα δίνουμε τη μάχη του εκλογικού αποτελέσματος. Βεβαίως, η συλλογικότητα ενός χώρου της ριζοσπαστικής αριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας, ενοποιημένος ή τουλάχιστον με ενιαία πολιτική έκφραση, είναι πάντοτε ζητούμενο και διεκδικείται από εμάς».

* Για τον Σπ. Λυκούδη:

Δημοσιογράφος: Μια από τις εικόνες που απασχολεί τον χώρο είναι το γεγονός ότι βρίσκεστε σε διαφορετικούς χώρους με τον κ. Λυκούδη, αντίπαλοι εκλογικά... Δεν είναι θέμα αυτό, που δείχνει τον διχασμό της ανανεωτικής αριστεράς σήμερα;

Φ. Κουβέλης: «Όχι βέβαια. Η ανανεωτική αριστερά στην πλήρη της έκφραση, στην μεγάλη της έκφραση, βρίσκεται στη Δημοκρατική Αριστερά. Οι προσωποποιημένες επιλογές αποτελούν προσωποποιημένες επιλογές και τίποτε άλλο... Τι είναι το Ποτάμι; Ένα κόμμα χωρίς συνεκτικό πλαίσιο προγραμματικών ιδεών, χωρίς συγκεκριμένο λόγο για το σήμερα και το αύριο, άρα και με έλλειψη δεσμεύσεων. Ένα κόμμα που υποστηρίζει την παραπομπή στο απώτερο μέλλον της διαπραγμάτευσης για το δημόσιο χρέος, χωρίς να μετρά τη μεγάλη επιβάρυνση για τους πολίτες. Προωθεί δήθεν αντικομματικές απόψεις, την στιγμή που το ίδιο συγκροτείται ως πολιτικό κόμμα παλαιού τύπου, με μεταγραφές βουλευτών, παρά τα όσα διακηρύττει για το παλιό πολιτικό σύστημα. Εγκλωβίζει την πολιτική σε ένα γενικό πλαίσιο και στην εικόνα».

* Για τις διερευνητικές εντολές, την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και την πιθανότητα να προταθεί ο ίδιος:

«Κατά τη γνώμη μου, οι διερευνητικές εντολές μπορούν να γίνουν και από τον παρόντα Πρόεδρο της Δημοκρατίας... Οι πάντες διεκδικούμε να είναι ένα πρόσωπο (σ.σ. ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), το οποίο θα εξασφαλίζει στο μέγιστο δυνατό βαθμό, αυτή την έκφραση της συναίνεσης... Εγώ είμαι συνεπικεφαλής της συμπαράταξης Πράσινοι - Δημοκρατική Αριστερά και δίνουμε τον εκλογικό μας αγώνα. Με αισιοδοξία, με ελπίδα και πιστεύω θα έχουμε ένα πάρα πολύ καλό αποτέλεσμα. Είναι κακό να μελλοντολογήσει κανείς, τρεις ημέρες πριν από τις εκλογές».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα