Ο Έντι Ράμα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι

Ο νέος πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα θα επισκεφθεί το Βελιγράδι πιθανότατα τον Φεβρουάριο στο πλαίσιο περιοδείας σε χώρες της περιοχής, ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβαν Μρκιτς.

Ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Πολίτικα» του Βελιγραδίου είπε ότι δεν έχει ακόμη καθοριστεί ακριβής ημερομηνία της επίσκεψης του κ. Ράμα, επειδή στη Σερβία τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχούν άλλα σημαντικά ζητήματα, όπως ο διάλογος με την Πρίστινα και η έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ.

Στο δημοσίευμα
της εφημερίδας υπενθυμίζεται ότι η επίσκεψη του Έντι Ράμα στη Σερβία θα είναι η πρώτη πρωθυπουργού της Αλβανίας από το 1946, όταν το Βελιγράδι είχε επισκεφθεί ο Ενβέρ Χότζα.

«Τώρα συζητάμε για την ημερομηνία της επίσκεψης. Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του κ. Ράμα να έρθει στη Σερβία. Είμαστε έτοιμοι να συναντηθούμε και να εξετάσουμε τη δημιουργία καλύτερων σχέσεων στην περιοχή», τόνισε ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών.

Ο κ. Μρκιτς ανήγγειλε ότι στο επίκεντρο των συνομιλιών με τον Αλβανό πρωθυπουργό θα βρεθεί, πρώτα απ' όλα, η διμερής συνεργασία, επειδή «τα δύο κράτη έχουν συμφέρον να συνεργαστούν στους τομείς της γεωργίας, του τουρισμού, των συγκοινωνιών συνδέσεων, της εκπαίδευσης...».

«Πρέπει να αναφερθούμε και στο γεγονός ότι στην Αλβανία ζει και σερβική μειονότητα, η οποία δεν είναι ακόμη αναγνωρισμένη όπως πρέπει. Έθεσα το ζήτημα, πέρσι, όταν επισκέφθηκα τα Τίρανα. Πρέπει να διευκρινίσουμε ποιος είναι κατάλληλος τρόπος αντιμετώπισης της σερβικής μειονότητας, επειδή σε εμάς η αλβανική μειονότητα απολαμβάνει όλα τα δικαιώματα, σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Απαντώντας στην ερώτηση αν θα εξεταστούν λεπτά ζητήματα, όπως η πρόσφατη κοινή συνεδρίαση των κυβερνήσεων του Κοσόβου και της Σερβίας στην πόλη Πρίζρεν του Κοσόβου, κατά την οποία οι δύο πλευρές υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας, ο κ. Μρκιτς είπε ότι το Βελιγράδι δεν θα παραδώσει μαθήματα σε κανέναν για το τι πρέπει να κάνει και πως πρέπει να το κάνει, αλλά τόνισε ότι είναι γνωστά τα όρια.

Σύμφωνα με τον κ. Μρκιτς, η σερβική πλευρά θα στρέψει την προσοχή των συνομιλητών στο ότι δεν είναι αποδεκτό οτιδήποτε είναι εκτός διεθνών συμβάσεων και υπερβαίνει τα όρια ορθούς συμπεριφοράς μεταξύ γειτονικών χωρών.

«Αλλά στόχος μου δεν είναι να θέσουμε σε πρώτο πλάνο τώρα τις διαφορές, επειδή είναι γνωστές σε όλους. Φυσικά και θα αποτελέσει αντικείμενο των συνομιλιών οτιδήποτε αφορά τις δύο πλευρές. Δεν θα διστάσουμε ούτε μία στιγμή να πούμε αυτό που σκεφτόμαστε και πως βλέπουμε τα πράγματα, επειδή διαφορετικά δεν μπορεί να δημιουργηθεί φιλία», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα