Ο Ε. Αργύρης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος της Επιτροπής για τα Οικονομικά των κομμάτων και των βουλευτών, Ευάγγελος Αργύρης, μίλησε στις 19/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νόνη Καραγιάννη και Σπύρο Μουρελάτο. Μεταξύ άλλων είπε:

«Δεν θεωρώ ότι τρόπος που διαχειρίζονται τα κόμματα τα οικονομικά τους είναι ο καλύτερος δυνατός... Πρώτον, δεν κρατούν όλοι βιβλία τρίτης κατηγορίας, τουλάχιστον. Ο νόμος βέβαια τους επιτρέπει να έχουν βιβλία εσόδων - εξόδων. Το δεύτερο είναι ότι τα κόμματα έχουν εσωτερικό έλεγχο.
Όταν δεν έχεις δημοκρατικά κόμματα, δεν λειτουργούν δημοκρατικά, είναι αρχηγικά, υπάρχει μια ηγετική ομάδα που κάθε φορά χειρίζεται το σύνολο της λειτουργίας του κόμματος, καταλαβαίνετε ότι αυτό δεν γίνεται με το καλύτερο δυνατό τρόπο... Γι' αυτό είπα ότι δεν είναι τιμητικό για τα κόμματα ο τρόπος που διαχειρίζονται τα οικονομικά τους. Εδώ πρέπει ο νόμος να είναι σαφής. Πρέπει να βάλει όλες εκείνες τις προϋποθέσεις, ότι από τη στιγμή που παίρνεις έστω και ένα ευρώ κρατική επιχορήγηση, θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα το κράτος, όχι μόνο να ελέγχουμε εμείς τα έσοδα και τα έξοδα, γιατί αυτό κάνουμε... Έχουμε παραστατικά στοιχεία... Παίρνουν οι ορκωτοί λογιστές τα παραστατικά στοιχεία και κοιτάνε εάν πράγματι ανταποκρίνονται. Αυτό είναι μια "μπακαλίστικη" διαδικασία. Θα πρέπει να γίνεται πλήρης διαχειριστικός έλεγχος...
Δεν είμαι αυτός που θα πει αν πρέπει οι τράπεζες να δανείζουν. Αν οι τράπεζες έχουν πράγματι τις εγγυήσεις για να δώσουν τα χρήματα, τα δίνουν, αλλά μην τα δίνουν γιατί είναι κόμμα... Γιατί το κόμμα μπορεί να κυβερνήσει, άρα αυτός που θα κυβερνήσει, ο υπουργός Οικονομικών, μπορεί να διορίσει το διοικητή της τράπεζας, άρα εγώ μπορώ να είμαι ξανά διοικητής μιας τράπεζας ή να έχω εύνοια... Έτσι ξεκινάει η ευνοιοκρατία και το πελατειακό σύστημα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα