Ο Ε. Αντώναρος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, Ευάγγελος Αντώναρος, μίλησε στις 8/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Βασίλη Πάικο. Μεταξύ άλλων, είπε:
«Θεωρώ ότι ακόμα βρισκόμαστε σε ένα αρκετά αρχικό στάδιο. Η στάση της γερμανικής κυβέρνησης είναι σκληρή και αποφασιστική, όπως και των περισσότερων εταίρων της χώρας μας στην Ευρωζώνη. Προσωπικά, δεν συμφωνώ με την άποψη ότι η Γερμανία έχει σκληρύνει τη θέση της… Εναπόκειται αυτή την στιγμή στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση θα υποστηρίξει με επιχειρήματα αυτά τα οποία πρεσβεύει, για να δούμε αν θα υπάρξει
κάποια μικρή μετακίνηση της θέσης των εταίρων μας, σε μια θέση πιο φιλική προς τα αιτήματα της Ελλάδας. Αυτό θα φανεί, φαντάζομαι, στο αμέσως επόμενο διάστημα. Και όσο πλησιάζουμε στην καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου –οπότε και τελειώνει η παράταση που είχε δοθεί στην προηγούμενη κυβέρνηση-, τότε θα φανεί αν υπάρχει σύγκλιση... Επειδή οι διαπραγματεύσεις είναι σε πολύ λεπτό στάδιο κι επειδή οι διαπραγματεύσεις έχουν έναν συμβιβασμό, δεν πρέπει να μας φοβίζει ο όρος συμβιβασμός. Δεν είναι ήττα, αλλά συνεννόηση… Πρέπει να δείξει κανείς την απαιτούμενη ανοχή στο πνεύμα του κοινού εθνικού και δημόσιου συμφέροντος».
*Για τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στον Κώστα Καραμανλή:
«Ο Κώστας Καραμανλής ήταν και είναι πάντα σημείο αναφοράς όλων των νεοδημοκρατών. Αυτό δεν αποτελεί κάτι καινούριο… Μπορεί να υπάρχει και ένα αίσθημα νοσταλγίας, θα έλεγα. Με τον Κ. Καραμανλή, ακόμη και στα χειρότερά της, η Νέα Δημοκρατία πέτυχε 33%. Αυτό αποτελεί σήμερα πια άπιαστο όνειρο… Νομίζω ότι ο Κώστας Καραμανλής, με την παραταξιακή συνείδηση που έχει και την αναφορά του στην συνέχεια και την ενότητα του κόμματος, δεν έχει σχέδια να επανέλθει στην ηγεσία».
*Για τα αίτια της ήττας και τη φυσιογνωμία της Νέας Δημοκρατίας:
«Η Νέα Δημοκρατία υπέστη μια βαριά ήττα. Όταν χάνεις με 8,5 μονάδες, όλα τα άλλα περιττεύουν. Δεύτερον, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται στην αντιπολίτευση. Έχει το χρόνο και την πολυτέλεια να ασχοληθεί και να σκύψει πάνω στο γιατί χάσαμε και στο τι φταίει που χάθηκαν αυτές οι εκλογές. Και κυρίως, μήπως πρέπει να αλλάξει η Νέα Δημοκρατία ρότα και να γυρίσει στις ρίζες της; Είναι οι ρίζες ενός κόμματος που εκφράζει όλο εκείνο το κομμάτι της κοινωνίας, από την κεντροαριστερά, μέχρι τα άκρα της δεξιάς. Δεν εννοούμε την ακροδεξιά, εννοώ τα όρια της δεξιάς... Πιστεύω ότι η Νέα Δημοκρατία πρέπει να γίνει ένα κόμμα που θα εκφράζει και τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους. Αυτούς οι οποίοι προφανώς χάθηκαν προς άλλες κατευθύνσεις... Πρώτον, πρέπει να γίνει σε βάθος έρευνα και να ψάξουμε τα αίτια που μας οδήγησαν εδώ. Μετά, θα πρέπει να οριοθετήσουμε το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε στο μέλλον. Και τρίτον, έρχονται τα πρόσωπα. Τα πρόσωπα δεν είναι ιερά και όσια, τα σεβόμαστε. Εμείς στη Νέα Δημοκρατία σεβόμαστε όλους αυτούς που πέρασαν από την πολύ υπεύθυνη καρέκλα του προέδρου του κόμματος… Τα πρόσωπα δεν είναι αυτά που είναι ο αποφασιστικός παράγοντας. Είναι σπουδαίος παράγοντας, διότι χρειάζεται και η ακτινοβολία του προσώπου για να κερδίσεις μια εκλογή, αλλά θα σας θυμίσω ότι την Μάργκαρετ Θάτσερ -στον κολοφώνα της δόξας της-, η ηγεσία κάτω από αυτήν, τρεις άνθρωποι, έκριναν ότι έπρεπε να την αλλάξουν. Και πρώτα αποφάσισαν να την αλλάξουν και μετά έπεσαν και οι τρεις στην μάχη και κέρδισε ο πιο άχρωμος από τους τρεις. Για μένα σημαντική είναι η ρότα, η γραμμή που πρέπει να ακολουθήσει ένα κόμμα. Και πρέπει η εκάστοτε ηγεσία να αποδεικνύει ότι βρίσκεται στο ύψος των περιστάσεων».
Keywords
Τυχαία Θέματα