Ο Δ. Βίτσας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο βουλευτής και γραμματέας της κεντρικής πολιτικής επιτροπής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Δημήτρης Βίτσας, μίλησε στις 9/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

«Η λέξη μπλόφα πρέπει να φύγει από το τραπέζι...».

Δημοσιογράφος: Η εκτίμησή σας είναι ότι υπάρχει μπλόφα από την πλευρά των δανειστών μας;

Δ. Βίτσας: «Όχι. Υπάρχει όμως εμμονή σε μια πολιτική, περισσότερο το λέω προς την πλευρά τους, να μην θεωρούν ότι εμείς μπλοφάρουμε. Δεν μπλοφάρουμε, είναι κοινωνική ανάγκη».

Δημοσιογράφος: Θα χαρακτηρίζατε ενδεχομένως

από την πλευρά τους μπλόφα όλο αυτό το οποίο διαχέεται ως αίσθηση στον ευρωπαϊκό τύπο περί grexit;

Δ. Βίτσας: «Η ιστορία του grexit ανασύρεται κάθε φορά που οι δανειστές θέλουν να επιβάλλουν την θέληση τους. Όπως καλά γνωρίζουν και οι ίδιοι και εμείς διαδικασίες τέτοιου χαρακτήρα δεν υπάρχουν. Υπάρχουν διαδικασίες, οι οποίες όμως αναιρούν τις βασικές αρχές πάνω στις οποίες στήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη. Νομίζω ότι οι κανόνες με τους οποίους στήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωζώνη δεν επιτρέπουν εκβιαστικές κινήσεις...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς δεν θα κάνουμε κάτι το οποίο θα θεωρηθεί ως μονομερής ενέργεια. Ελπίζουμε και ευελπιστούμε ότι και από την πλευρά κάποιων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι του συνόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα γίνουν μονομερείς ενέργειες...».

* Για ΕΡΤ: "Η δέσμευση της επαναπρόσληψης των εργαζομένων της ΕΡΤ παραμένει πλήρως".

Δημοσιογράφος: Υπάρχει προεκλογική δέσμευση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. για την επαναλειτουργία της ΕΡΤ και την επαναπρόσληψη των απολυμένων υπαλλήλων. Η δέσμευση αυτή παραμένει; Διότι το ζήτημα της επαναπρόσληψης δεν το ακούσαμε.

Δ. Βίτσας: «Παραμένει πλήρως. Θα πρέπει όμως να γνωρίζετε ότι αυτή την στιγμή έχουμε και ένα νέο υπόδειγμα πάνω στο οποίο πρέπει να εργαστούμε. Η ΕΡΤ όπως λειτουργούσε τα προηγούμενα χρόνια δεν ήταν το υπόδειγμα μιας δημόσιας πολυφωνικής πλουραλιστικής τηλεόρασης και αυτό το λένε και οι εργαζόμενοι. Αντίθετα οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, από την στιγμή που λειτούργησαν την ΕΡΤ Open, έδειξαν δρόμους και προσανατολισμούς σε μια νέα κατεύθυνση. Άρα, ο νόμος ο οποίος θα επανιδρύσει την ΕΡΤ, θα έχει αυτά τα χαρακτηριστικά και βεβαίως θα επαναπροσληφθούν όλοι οι εργαζόμενοι. Να θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός τόνισε ότι "εμείς δεν έχουμε καμία εκδικητική μανία, αλλά βεβαίως πρώτα και κύρια θα προτιμηθούν αυτοί που άντεξαν και έδωσαν την μάχη αυτά τα χρόνια"... Αλλά βεβαίως ορισμένες "λεόντειες" συμβάσεις που δημιουργούν πολλά ερωτηματικά και από την προηγούμενη ΕΡΤ θα επανελεγχθούν».

* "Ανασύσταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας":

«Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, όπως του ΤΑΙΠΕΔ, απολαμβάνουν απαράδεκτων ασυλιών σε σχέση με τη νομιμότητα. Το δεύτερο δεδομένο είναι ότι το δημόσιο δεν ενεργοποιεί τα δικαιώματα του. Εμείς θέλουμε να ενεργοποιηθούν, ώστε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας πραγματικά να συμβάλει στην χρηματοπιστωτική σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος, να κατευθύνει πόρους στην αλλαγή του τραπεζικού συστήματος -είναι παράδοξο μια χώρα να έχει μόνο τέσσερις συστημικές τράπεζες, όταν, για παράδειγμα, το Βέλγιο έχει 108 διαφορετικές τράπεζες και όχι υποκαταστήματα- και να διευκολύνει την δημιουργία αναπτυξιακής τράπεζας, όπως και τραπεζών ειδικού σκοπού, αγροτικής πίστης, περιφερειακής ανάπτυξης κ.λπ.».

* Για ΤΑΙΠΕΔ:

Δημοσιογράφος: Όσον αφορά στο κομμάτι εκείνο του δημοσίου το οποίο έχει παραχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ, τι ακριβώς θα γίνει; Αποτελεί δέσμευση του μεσοπρόθεσμου ότι από την παραχώρηση και μετά, το ελληνικό δημόσιο δεν έχει το δικαίωμα να το ξαναπάρει πίσω. Προετοιμάζετε κάποια νομοθετική πρωτοβουλία για να αλλάξει αυτό;

Δ. Βίτσας: «Θα υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία, ώστε στην ουσία να έχουμε ένα ταμείο αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στη λογική του κοινωνικού οφέλους. Αυτή την στιγμή, το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ έχει λάβει εντολή να μην προχωρήσει σε καμία ενέργεια, η οποία θα δημιουργεί προηγούμενο ή δεσμεύσεις για το ελληνικό δημόσιο...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα