Ο Δ. Κουτσούμπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μίλησε στις 27/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη σημερινή συγκέντρωση του ΚΚΕ κατά της κυβέρνησης:

«Καλώ όλους τους πολίτες που θέλουν να ακούσουν τι έχει να πει το ΚΚΕ και να πουν συγκεκριμένα πράγματα. Για παράδειγμα, στήριξη της πρότασης νόμου που κατατέθηκε προχτές από το ΚΚΕ

στη Βουλή για άμεση κατάργηση όλων των μνημονίων, των συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων για ανάκτηση των απωλειών, όπως ο κατώτατος μισθός, καμία ανοχή σε μια νέα συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης - τρόικα για επέκταση του μνημονίου που συντελείται αυτές τις ημέρες για τους επόμενους τέσσερις μήνες...».

* Για την τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης:

«Ας μην κοροϊδευόμαστε, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας πριν γίνει πρωθυπουργός, προεκλογικά, έλεγε ότι δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα και το αυτό. Ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε επίσημες ανακοινώσεις του, σε προεκλογικές ομιλίες του και τα προηγούμενα χρόνια που ήταν στην αξιωματική αντιπολίτευση το έκανε αυτό... Άρα μη μιλάμε για κοροϊδία. Δεν μιλάμε για ένα όνομα. Μνήμη έχουμε. Μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι το μνημόνιο τέλειωσε ή μπορεί να τελειώσει, αλλά αυτά αυτά τα έλεγαν και προεκλογικά. Ας μην κρυβόμαστε. Όπως και να ονομαστεί, νέο πρόγραμμα, νέα συμφωνία, παράταση δανειακής σύμβασης... Η δανειακή σύμβαση γιατί γίνεται; Για να πάρεις μέτρα, για να φέρεις εφαρμοστικούς νόμους. Αυτά έχουν έρθει, ισχύουν. Έγινε μια νέα συμφωνία παράτασης της δανειακής σύμβασης, η οποία προβλέπει πολύ συγκεκριμένα πράγματα. Πρώτον, δεν θα πειραχτούν τα μνημόνια και όλοι οι νόμοι που έχουν ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή. Δεύτερον, αυτό το τετράμηνο, θα συζητήσουμε για τα μέτρα που θα ληφθούν, πώς θα κοστολογηθούν, εάν θα υπάρξει έγκριση από την τρόικα για να μπορέσει στη συνέχεια να υπάρξει μια νέα συμφωνία».

* Για τα μέτρα και τις κινήσεις της κυβέρνησης που αφορούν στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης:

«Είδαμε που κατέληξε η ανθρωπιστική κρίση. Η συμφωνία που υπεγράφη με το Eurogroup μιλά γενικά για κάποιο ελάχιστα εγγυημένο εισόδημα, δηλαδή, αυτό που είχε πει και η προηγούμενη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας - ΠαΣοΚ, ότι θα δώσει, -κάτι που εμείς λέγαμε ότι καταργεί προνοιακά επιδόματα κ.λπ.- και διαχείριση μιας ακραίας απόλυτης φτώχειας, η οποία είναι διαχειρίσιμη και σήμερα. Αυτά για τα οποία μίλησε προεκλογικά η κυβέρνηση, τώρα "τα δίνει πάσα" στους δήμους και στην περιφέρειες, χωρίς κρατική χρηματοδότηση, πηγαίνει στην εκκλησία και σε ΜΚΟ και κάποιος πλούσιους χορηγούς που έτσι και αλλιώς ασχολούνται με αυτά τόσα χρόνια. Αυτό που υπογράφηκε λέει ότι όλα τα θέματα αναφορικά με την ανθρωπιστική κρίση θα είναι χωρίς αρνητικό δημοσιονομικό αντίκτυπο...».

* Για την πάταξη του λαθρεμπορίου και ενδεχόμενα ισοδύναμα μέτρα:

«Στην συμφωνία που υπεγράφη και από αυτά που λέγονται από την κυβέρνηση είναι φανερό ότι αν η κυβέρνηση δεν καταφέρει να πατάξει το λαθρεμπόριο καυσίμων, καπνού και ξεπλύματος χρήματος -για αυτούς τους ολιγάρχες μιλούν-, θα προκύψουν νέα ισοδύναμα μέτρα. Η πείρα μας λέει τόσα χρόνια αυτοί (σ.σ. οι ολιγάρχες) γνωρίζουν να φοροδιαφεύγουν και να φοροαπαλλάσονται. Άλλωστε η ελευθερία κίνησης κεφαλαίων, η ανωνυμία στις εταιρίες, οι διάφοροι φορολογικοί παράδεισοι έχουν γίνει σε αυτή την παγκοσμιοποιημένη αγορά ακριβώς για να μπορούν να γλιτώνουν κάποιοι... Το πιο πιθανό είναι ότι θα προκύψουν άλλα ισοδύναμα μέτρα και θα την πληρώσει ο λαός μας. Για παράδειγμα, στη νέα συμφωνία δεν υπάρχει καμία αναφορά για την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, για το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ ή για τον Φ.Π.Α...».

* Για τη συμφωνία που υπεγράφη: " Πρόκειται για καθαρή, διαφημιστική απάτη".


«Υπάρχει απόκλιση της πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. όχι μόνο από την προεκλογική, αλλά και τη μετεκλογική πολιτική του. Αυτή συνεχίζεται ως ένα βαθμό, μέχρι τώρα, είναι όμως πλέον πιο προσαρμοσμένη στην πραγματικότητα. Εμείς έχουμε πει ότι όλη αυτή η δήθεν, η περήφανη διαπραγμάτευση, η αντικατάσταση των λέξεων με άλλες που είναι πολιτικά και οικονομικά ισοδύναμες, όλη αυτή η ιστορία συνεχίζεται. Πρόκειται για καθαρή, διαφημιστική απάτη. Είναι βαρύ αυτό που λέω, όσο βαριά είναι και τα μέτρα που προβλέπουμε ότι θα έρθουν όσο και οι κουβέντες που λένε οι υπουργοί και η κυβέρνηση αυτής της χώρας».

* Για την πρόταση νόμου που καταθέτει το ΚΚΕ:

«Επί της ουσίας ναι (σ.σ. πρόκειται για την ίδια πρόταση νόμου που είχε καταθέσει το ΚΚΕ παλαιότερα και είχε ψηφίσει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.). Απλώς είναι επικαιροποιημένη και με ό,τι έχει προκύψει από τότε. Η ουσία είναι ίδια... Είχε τεθεί στην επιτροπή επί της αρχής, είχε γίνει αναλυτική συζήτηση και είχαν συμφωνήσει και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ως αξιωματική αντιπολίτευση και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες. Είχε γίνει κάποια συζήτηση στην ολομέλεια και στην επιτροπή ότι σε μερικά άρθρα υπήρχαν κάποιες διαφοροποιήσεις. Θεωρούμε ότι τουλάχιστον επί της αρχής η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ψηφίσει αυτή την πρόταση, ό,τι έκανε δηλαδή και ως αξιωματική αντιπολίτευση...».

* Για το αν πρέπει η παράταση της δανειακής συμφωνίας να ψηφιστεί και στη Βουλή:

«Η κυβέρνηση πρέπει να φέρει στη Βουλή το κείμενο της παράτασης της δανειακής σύμβασης. Ως ΚΚΕ έχουμε καταθέσει και πρόταση στο προεδρείο της Βουλής. Θα πρέπει να το φέρει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, τις επόμενες ημέρες, να γίνει αναλυτική συζήτηση και ενημέρωση και να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής. Μάλιστα εμείς έχουμε προτείνει και ονομαστική ψηφοφορία...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα