Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 4/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για τη συνέντευξη τύπου του Γ. Πανούση:

«Έχω μείνει άναυδος. Δεν έχω καταλάβει ακόμα τι θέλει να μας πει ο κ. Πανούσης τελικά. Στην αρχή άφηνε να εννοηθεί ότι το έγγραφο είναι σκευωρία. Κατηγορούσε την αντιπολίτευση ότι δήθεν έστησε την ιστορία, τώρα αποδεικνύεται ότι οι υπηρεσίες του είχαν εκδώσει αυτό το έγγραφο και τώρα σαν ντετέκτιβ προσπαθεί να βρει πώς έγινε η διαρροή στον Τύπο. Λες και το πρόβλημα είναι η διαρροή και
όχι το περιεχόμενο. Ήδη, πριν από μερικές μέρες, είχα αρχίσει να έχω μεγάλα ερωτηματικά για την ικανότητα του υπουργού να ανταποκριθεί στα πολύ δύσκολα καθήκοντα του, όταν τον άκουσα να φιλοσοφεί και να απειλεί τους Ευρωπαίους ότι θα στείλει 300.000 μετανάστες, διότι θα σπάσει τη Συνθήκη του Σένγκεν. Νομίζω ότι κάποια στιγμή πρέπει να μπουν κόκκινες γραμμές και στα όρια της ανευθυνότητας. Τα τελευταία χρόνια ιδρώσαμε για να χτίσουμε κάποια αξιοπιστία σε σχέση με την ικανότητα της χώρας μας όσον αφορά στη διαχείριση της μετανάστευσης, ένα θέμα το οποίο δεν λύνεται, ούτε θα λυθεί, απλώς πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν πιο σωστή διαχείριση που θα εξασφαλίζει και την έννομη τάξη στην Ελλάδα, αλλά και τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αυτών των ταλαίπωρων ανθρώπων. Βγαίνει τώρα ο κ. Πανούσης, ο οποίος ομολογεί ότι ακόμα ούτε ο ίδιος δεν γνωρίζει ποια είναι η μεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης -είναι νέα κυβέρνηση, το καταλαβαίνω- και απειλεί τους Ευρωπαίους ότι θα φύγει από την Συνθήκη του Σένγκεν. Να προσέξει ο κ. Πανούσης μην μας πετάξουν οι Ευρωπαίοι έξω από την Συνθήκη του Σένγκεν».

* Για τη λειτουργία των κέντρων κράτησης μεταναστών:

«Εμείς, το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο εμπλέκεται πολύ και πρέπει να εμπλέκεται -νομίζω ότι του υπενθύμισε και αυτό και η συνάδελφος του η κ. Χριστοδουλοπούλου, αν και δεν έχει ορκιστεί ακόμα-, σε συνεργασία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατορθώσαμε, εδώ και 2,5 χρόνια, να στήσουμε έναν μηχανισμό για τους αιτούντες πολιτικό άσυλο και γι' αυτό δεχθήκαμε και τα συγχαρητήρια των εταίρων μας. Δεν είναι εύκολο, δεν υπάρχουν υποδομές. Πρέπει να χτιστούν σιγά - σιγά, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι που έχουν φτάσει στη χώρα μας να ζουν κάτω από ανθρώπινες συνθήκες, διότι πραγματικά ακόμα οι συνθήκες μερικές φορές είναι απαράδεκτες... Θα είμαι ο τελευταίος που θα υπερασπιστώ τις συνθήκες κράτησης στην Αμυγδαλέζα. Αλλά η λύση δεν είναι... Αφήνοντας, δηλαδή, αυτούς τους ταλαίπωρους ανθρώπους ελεύθερους, χωρίς να έχουν δουλειά, χωρίς να έχουν καμία πιθανότητα να βρουν δουλειά είναι ανθρωπιστική μεταχείριση;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα