Ο Δ. Κούρκουλας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, μίλησε στις 21/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους τρεις ομολόγους (της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Πολωνίας) που βρίσκονται στο Κίεβο. Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των τριών υπουργών, της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης συνεχίζονται... Χθες αποφασίστηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών, η επιβολή ορισμένων κυρώσεων, οι οποίες περιλαμβάνουν την απαγόρευση έκδοσης θεωρήσεων διαβατηρίων

για ταξίδι στην Ευρώπη καθώς και το "πάγωμα" οικονομικών πόρων που βρίσκονται σε ευρωπαϊκή δικαιοδοσία, για τα πρόσωπα αυτά που ευθύνονται για την απαράδεκτη χρήση βίας στο Κίεβο και στην Ουκρανία γενικότερα... Πιστεύουμε, σαν Ευρωπαϊκή Ένωση, ότι η λύση από την κρίση πρέπει να δοθεί μέσω του σχηματισμού κυβέρνησης εθνικής ενότητας, μέσω της συνταγματικής μεταρρύθμισης, της αναθεώρησης, ουσιαστικά, του συντάγματος και της δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών, ώστε να γίνουν το συντομότερο δυνατόν εκλογές. Επίσης, πιστεύουμε ακράδαντα ότι πρέπει, πάση θυσία, να αποφευχθεί η δημιουργία ενός καινούργιου σκηνικού ψυχρού πολέμου. Είμαστε σε συνεννόηση με τη Ρωσία, η οποία έχει ήδη στείλει ειδικό απεσταλμένο στο Κίεβο. Πιστεύουμε ότι είναι προς το συμφέρον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και της Ρωσίας να υπάρχει σταθερότητα στην Ουκρανία. Ο ουκρανικός λαός θα αποφασίσει τελικά μόνος του, ανεπηρέαστος και με δημοκρατικό τρόπο τι είδους σχέσεις θέλει να αναπτύξει είτε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε με τις γειτονικές της χώρες».

* "Ατυχείς οι χειρισμοί από τον κ. Γιανουκόβιτς":

«Εκτιμώ ότι έγιναν πάρα πολύ ατυχείς χειρισμοί από την πλευρά της κυβέρνησης. Αυτές οι εικόνες που είδαμε χτες ήταν απαράδεκτες. Παράλληλα οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουμε έκκληση και στην αντιπολίτευση να απομονώσει τα εξτρεμιστικά στοιχεία που βρίσκονται στις τάξεις της. Είναι ντροπή τον 21ο αιώνα να βλέπουμε σε μια ευρωπαϊκή πρωτεύουσα τις εικόνες που παρακολουθήσαμε χτες».

* "Δεν είναι εχθρική πράξη προς τη Ρωσία η προς ανατολάς διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης":

«Πιστεύω ότι η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς ανατολάς, η οποία πραγματοποιήθηκε το 2004 με πάρα πολλές χώρες της κεντρικής - ανατολικής Ευρώπης, δεν είναι ενάντια στα συμφέροντα της ρωσικής ομοσπονδίας. Επιπλέον, εκτιμώ ότι η επέκταση της σταθερότητας, της ευμάρειας και της ευημερίας και στα γειτονικά κράτη της Ρωσίας δεν είναι μια εχθρική στάση ή πράξη προς τη Ρωσία. Βεβαίως πρέπει να γίνουν συζητήσεις, συνεννοήσεις, αλλά δεν νομίζω ότι η οποιαδήποτε διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης... Προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ένταξης της Ουκρανίας... Τελικά εναπόκειται στον ουκρανικό λαό να αποφασίσει τι θέλει και με ποιο τρόπο. Η κατάσταση στην Ουκρανία είναι πολύ πιο περίπλοκη. Υπάρχει πολύ μεγάλο θέμα δημοκρατίας, υπάρχει θέμα με τους περίφημους ολιγάρχες και ο ουκρανικός λαός βρίσκεται σε μια κατάσταση οικονομικής ασφυξίας. Γενικότερα η δημοσιονομική κατάσταση είναι πολύ κρίσιμη... Το λέω αυτό διότι -επειδή και εμείς το ζήσαμε και ευτυχώς το αφήσαμε πίσω μας-, η πολιτική σταθερότητα είναι εξαιρετικά σημαντική, ιδίως σε περιόδους οικονομικής κρίσης που χρειάζονται πολύ λεπτοί χειρισμοί, για να μπορέσει κανείς να βγει από την κρίση. Αυτά που γίνονται στην Ουκρανία πρέπει να μας διδάξουν ότι χρειάζεται μια στοιχειώδης ενότητα στους βασικούς άξονες. Βεβαίως εμείς τώρα βγαίναμε από την κρίση, αλλά είναι πολύ πρόσφατες οι μνήμες μας, όταν βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού».

* Για το ρόλο της ελληνικής προεδρίας:

«Νομίζω ότι η ελληνική προεδρία κάνει αυτό που πρέπει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση κινείται γρήγορα, και δυναμικά. Βεβαίως τα γεγονότα εξελίσσονται δραματικά, διότι σας υπενθυμίζω ότι μέχρι χτες υπήρχε εκεχειρία, η οποία δεν τηρήθηκε δυστυχώς... Η ελληνική προεδρία θα συνεχίσει να παρακολουθεί τα γεγονότα και να είναι σε επαφή με όλους τους εμπλεκόμενους. Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης, ο κ. Βενιζέλος είναι σε συνεχή επαφή, παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε μια πολύ σημαντική περιοδεία στα δυτικά Βαλκάνια, ως προεδρεύων του συμβουλίου...».

Δημοσιογράφος: Από την άλλη πλευρά, προσήλθαν στο Κίεβο τρεις υπουργοί Εξωτερικών και βεβαίως, είναι κατανοητό ότι πρόκειται για τις ηγέτιδες δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Προσήλθε όμως και ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών. Ο ρόλος της Πολωνίας αναβιώνει εκ των πραγμάτων μια συγκεκριμένη λογική. Γιατί δεν θα έπρεπε να παρευρίσκεται, επί παραδείγματι, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εκεί;

Δ. Κούρκουλας: «Και οι τρεις υπουργοί πήγαν ως εντολοδόχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή ολόκληρου του συμβουλίου. Δεν πήγαν για να διεκδικήσουν τις εθνικές τους θέσεις, αλλά ως εκπρόσωποι της Ευρώπης. Αυτό συμβαίνει πολύ συχνά. Σας θυμίζω ότι υπήρχαν ανάλογες επισκέψεις του Έλληνα, του Κύπριου και του Ιταλού υπουργού Εξωτερικών στην Αίγυπτο ή σε άλλες περιοχές. Συνηθίζεται, η κ. Άστον, η οποία είναι η ύπατη εκπρόσωπος στην εξωτερική πολιτική, σε σύμφωνη γνώμη με όλους τους υπουργούς, να αναθέτει ορισμένες αποστολές σε ορισμένους υπουργούς. Άρα, δεν υπάρχει τίποτα το θεσμικά παράδοξο ή περίεργο. Αυτό δεν σημαίνει κάτι. Ίσα - ίσα. Και ο υπουργός Εξωτερικών είναι σε συνεχή επαφή και με την κ. Άστον και με τους τρεις υπουργούς που βρίσκονται στο Κίεβο. Έχουμε έναν εξαιρετικό πρέσβη εκεί, τον κ. Βασίλη Παπαδόπουλο, ο οποίος έχει δραστηριοποιηθεί και νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες θα δείτε και άλλες ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες, εφόσον τα πράγματα -όπως πιστεύω και ελπίζω-, πάνε προς εξομάλυνση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα