Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 9/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την επίσπευση της διαδικασίας της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας:

«Δεν είναι βιασύνη. Είναι μία απόφαση που έχει να κάνει με ένα μήνυμα που θέλαμε να στείλουμε ότι δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται. Θα πρέπει να μη διαταραχθεί η πορεία της και επιτέλους να δώσουμε, ως χώρα, δείγμα γραφής ότι σε κορυφαία θέματα όπως αυτό του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει
να δείξουμε ενότητα και όχι διχασμό...».

Δημοσιογράφος: Γιατί θέλετε να στείλετε το μήνυμα ότι δεν μπορεί η χώρα να σέρνεται και στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο κι όχι κατά τη διάρκεια, επί παραδείγματι, της διαδικασίας παροχής ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, όταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι θα γίνουν στα συνταγματικά όρια;

Δ. Καρύδης: «Τον Σεπτέμβριο και ο κ. Βενιζέλος είχε προτείνει να γίνει συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή και μάλιστα και στη Βουλή τότε, κατά τη διάρκεια της συζήτησης είχε ειπωθεί ότι θα γίνει σε συνταγματικά όρια η συζήτηση για την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο. Όταν όμως βλέπουμε ότι έχουμε φτάσει σ' ένα επίπεδο που καθημερινά δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή της χώρας, εκτός από την πολιτική ανευθυνότητα της αντιπολίτευσης, να διεξάγεται η συζήτηση μεταξύ των κουμπαράδων των αποστατών, των χρηματιζόμενων, καταλαβαίνετε ότι η εικόνα που τόσο στο εσωτερικό, αλλά όσο και στο εξωτερικό της χώρας, ήταν μία εικόνα μεγάλης αστάθειας. Και αυτό το πληρώναμε με τις παράλογες και βλαπτικές απαιτήσεις των δανειστών και κυρίως του ΔΝΤ που ήθελε όλο και πιο σκληρά μέτρα. Άρα, έπρεπε να κάνουμε μία αντιστροφή σε όλη αυτή την πορεία...».

Δημοσιογράφος: Το εύλογο ερώτημα είναι, τόσο ασταθές είναι το κυβερνητικό περιβάλλον, ώστε να μην μπορεί να κυβερνήσει και να δημιουργείται κλίμα αβεβαιότητας από διάφορες στρατηγικές της αξιωματικής αντιπολίτευσης;

Δ. Καρύδης: «Βέβαια, γιατί η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ένας θεσμός τον οποίο λαμβάνουν υπόψιν τους στο εξωτερικό κι όταν η πολιτική ζωή κινείται στη λασπολογία, στη δημαγωγία και στο λαϊκισμό, τότε αυτό που σκέφτονται όλοι έξω, είναι ότι σε αυτή τη χώρα δεν υπάρχει τίποτα που μπορεί να εγγυηθεί την πορεία της, άρα εμείς ανοίγουμε όλα τα θέματα και αντί να εκτιμήσουν -που το εκτιμούν στα λόγια και στις διακηρύξεις-, ότι η χώρα έχει φτάσει να έχει πρωτογενές πλεόνασμα, να έχει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, να έχει ισοσκελίσει το ισοζύγιο των εξωτερικών της συναλλαγών, να έχει κάνει βήματα με τα ελλείμματά της και να βρίσκεται τώρα στη φάση για να κάνει το μεγάλο βήμα να βγει στις αγορές μας, ζητούν όλο και περισσότερες εγγυήσεις... Εμείς έπρεπε να πάμε σε μία κίνηση ευθύνης που είναι η κίνηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ν' απεμπλέξουμε το θέμα αυτό από μικροκομματικές σκοπιμότητες και από εκεί και πέρα να δώσουμε τη δυνατότητα να υπάρξει μία ανάσα για την πορεία της χώρας, γιατί πιστεύουμε ότι μπορεί να βγει αυτή η επιλογή και να μην πάμε σε πρόωρες εκλογές που δεν τις θέλει ο ελληνικός λαός...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει η εκτίμηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που λέει ότι επισπεύδετε τώρα τη διαδικασία της εκλογής Πρόεδρου, προκειμένου, αν καταφέρετε να συγκεντρώσετε 180 ψήφους στην τρίτη ψηφοφορία, να λάβετε αμέσως μετά τα σκληρά μέτρα που προτείνει η τρόικα για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό.

Δ. Καρύδης: «Μα θα γίνει ακριβώς το αντίθετο... Το δημοσιονομικό κενό, κατά τη γνώμη μας, δεν υπάρχει. Απλώς γινόμαστε μάρτυρες αυτών των παραλογισμών που σας είπα προηγουμένως, λόγω της αβεβαιότητας και της αστάθειας. Και όσο η αστάθεια αυτή διατηρείται, τόσο πιο σκληρά μέτρα θα μας ζητούν...».

* Για το πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας και την επόμενη μέρα:

«Είναι λογικό να θέτει ο καθένας το πρόσωπο του Προέδρου, γιατί παίζει ένα ρόλο στις επιλογές. Να είναι ένα πρόσωπο δηλαδή που να ενώνει τους Έλληνες, να μπορεί να εκπροσωπεί τη χώρα μας στο εξωτερικό, στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο και να τιμά της πατρίδα μας. Αυτά είναι λογικά επιχειρήματα. Όπως επίσης, η κυβέρνηση ή εν πάση περιπτώσει το σχέδιο που υπάρχει για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια είναι ότι εμείς έχουμε πετύχει τους στόχους και από εδώ και πέρα μπορούμε να κάνουμε προστατευμένα, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το βήμα να γυρίσουμε σελίδα και να βγούμε στις αγορές. Ούτε νέα μνημόνια θέλουμε να γίνουν, ούτε νέα δάνεια να πάρουμε, ούτε νέα δυσβάσταχτα μέτρα για τον ελληνικό λαό θέλουμε. Γι' αυτό και αποκρούσαμε όλες τις απαιτήσεις για να μειώσουμε μισθούς, συντάξεις και να μεταφέρουμε βάρη στον ελληνικό λαό. Αυτό το είπαμε σε όλους τους τόνους και αυτή η ενότητα θα διευκολύνει την πορεία των πραγμάτων και δεν αφορά μόνο μία κυβέρνηση. Αφορά τα εθνικά συμφέροντα της πατρίδας μας... Σημασία έχει όμως να μην σκάβουμε οι ίδιοι τον λάκκο μας».

Δημοσιογράφος: Θα πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο;

Δ. Καρύδης: «Σε αυτή την διερεύνηση, την αναζήτηση έχουν ειπωθεί πολλές απόψεις και ότι πρέπει να είναι πολιτικό πρόσωπο, που να μην είναι στην ενεργή πολιτική, που να μπορεί να έχει τα θετικά και τα αρνητικά, να είναι ένα πολιτικό πρόσωπο όμως το οποίο να έχει μία πορεία στην πολιτική του διαδρομή, που πραγματικά να ενώνει όσο μπορεί περισσότερες πολιτικές δυνάμεις και διαφορετικές πολιτικές δυνάμεις. Αλλά, έχουν ειπωθεί από την άλλη μεριά ότι μπορεί να είναι και κάποια άλλα πρόσωπα που δεν είναι αναμειγμένα στην ενεργή πολιτική ή να έχουν πολιτική διαδρομή κι αυτά μπορούν να κοσμούν τη χώρα μας σε αυτή τη δύσκολή περίοδο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα