Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας επικοινωνίας στο ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 10/11 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

Δημοσιογράφος: Βρισκόμαστε μπροστά σ' ένα σκηνικό -ενδεχομένως- και ρήξης με τους εκπροσώπους των δανειστών μας;

Δ. Καρύδης: «Εμείς δεν θέλουμε ρήξη, αλλά συνεννόηση. Θέλουμε όλη αυτή η πορεία εξόδου από την κρίση και από το μνημόνιο και η δημιουργία της νέας

φάσης να προέλθει μέσα από συνεννόηση με τους δανειστές και τους εταίρους μας, διότι επιθυμούμε αυτή η έξοδος να γίνει με ασφάλεια και με προστασία από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. Άλλωστε υπάρχει ανάλογος προβληματισμός σε θετική κατεύθυνση από όλους τους βασικούς θεσμικούς παράγοντες, τον κ. Γιούνκερ, τον κ. Ντράγκι και υψηλόβαθμα στελέχη, τον πρόεδρο του ESM, τον κ. Ρέγκλινγκ και αυτές τις απόψεις η Ελλάδα πρέπει να τις αξιοποιήσει προς όφελός της...».

* Για τη δήλωση Ρέγκλινγκ στην κυπριακή εφημερίδα "Πολίτης":

«Η χώρα μας θα μείνει στον αέρα, γιατί το ευρωπαϊκό κομμάτι του προγράμματος λήγει τέλος του 2014. Γι' αυτό εμείς λέμε ότι μέσα στον Δεκέμβριο θα πρέπει να έχει επέλθει η συμφωνία για το τι θα συμβεί μετά. Στα πλαίσια αυτά γίνεται η συζήτηση για το χρέος. Εμείς πιστεύουμε -και ο κ. Ρέγκλινγκ το έχει πει πολλές φορές-, ότι το χρέος είναι βιώσιμο, με τις παραμετρικές αλλαγές που πρέπει να γίνουν και ότι έτσι μπορούμε από εκεί και πέρα να δώσουμε βάρος στην ανάπτυξη και στα θέματα των θέσεων εργασίας. Άλλωστε προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται και η επόμενη Σύνοδος Κορυφής σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του κ. Γιούνκερ...».

Δημοσιογράφος: Υπάρχει ένα δεδομένο, από ό,τι φαίνεται, ότι η τρόικα διαφωνεί με τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα κόκκινα δάνεια, τις οφειλές προς εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία...

Δ. Καρύδης: «Δεν είναι ακριβές αυτό, διότι η τρόικα έχει συμφωνήσει για τις 100 δόσεις. Τώρα ξαφνικά υπάρχει όλη αυτή η φημολογία, αλλά εμείς επιμένουμε, ότι αυτή η ρύθμιση αποτελεί πλέον νόμο του κράτους. Σήμερα, όπως είδατε, βγήκε και η σχετική εγκύκλιος και θεωρούμε ότι αυτό θα δώσει μία μεγάλη ανάσα σ' εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, επαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα, τα οποία θ' αξιοποιήσουν αυτή τη ρύθμιση. Όπως και η διάταξη, η οποία θα μπει την Τρίτη στη Βουλή για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια των τραπεζών που και εκεί υπάρχει συμφωνία με τους δανειστές».

Δημοσιογράφος: Επειδή αναφερθήκατε σε φημολογία, ενδεχομένως λέτε, δεν απηχεί την πραγματικότητα;

Δ. Καρύδης: «Είναι γεγονός ότι κάτω από τέτοιου είδους συνθήκες -που υπάρχει μια δύσκολη διαπραγμάτευση, ένα μπρα-ντε-φέρ και από τους δανειστές σε κάποια θέματα και από κάποια στελέχη ίσως αυτών-, δημιουργείται μια θολή εικόνα. Εμείς, ως ΠαΣοΚ, βγάλαμε ανακοίνωση το Σάββατο γι' αυτό το θέμα και αναφερθήκαμε στην εγκύκλιο και όντως η εγκύκλιος βγήκε. Είπαμε ότι και η διάταξη που έχει ετοιμαστεί για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, θα πρέπει να μπει κανονικά στη Βουλή και να ψηφιστεί, διότι οι διατάξεις είναι "γενναίες" και βοηθούν πάνω από 200.000 μικρομεσαίους επιχειρηματίες και επαγγελματίες...».

Δημοσιογράφος: Θεωρείτε απίθανο το ενδεχόμενο να μην υπάρξει έκθεση αξιολόγησης, μέχρι τις ημερομηνίες που έχουν ήδη προδιαγραφεί, δηλαδή, 8 Δεκεμβρίου που θα γίνει το Eurogroup και 18 Δεκεμβρίου που θα πραγματοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο;

Δ. Καρύδης: «Όχι. Είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνουν όλα τα βήματα και θα ολοκληρωθεί η συμφωνία. Σημασία έχει πάλι, για να το θέσω και με ένα διαφορετικό τρόπο, εδώ στο εσωτερικό της Ελλάδας να μην δημιουργούμε προσκόμματα και να μην τροφοδοτούμε την αβεβαιότητα και την αστάθεια...».

* Για την επιτάχυνση των διαδικασιών για τη Δημοκρατική Παράταξη και αν αυτό σηματοδοτεί το τέλος του ΠαΣοΚ:

«Δεν ισχύουν αυτά που λέγονται (σ.σ. για το τέλος του ΠαΣοΚ εξαιτίας της συγκρότησης της Δημοκρατικής Παράταξης). Είναι στο φανταστικό επίπεδο ή εν πάση περιπτώσει κάποιοι -και δεν ξέρω ποια στελέχη αναφέρονται γιατί δεν γράφουν και ονόματα-, απλώς μιλούν για φήμες και διάφορες απόψεις κ.λπ.. Αυτά έχουν αποφασιστεί στα όργανα του ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ θα υπάρχει με την ταυτότητά του, τα σύμβολά του, θα είναι ένας ξεχωριστός πολιτικός χώρος, όπως είναι και οι άλλες πολιτικές κινήσεις και αυτό που επιχειρούμε είναι να κάνουμε μία συμπαράταξη δυνάμεων στο χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, για ν' ανασυγκροτήσουμε και να γεννήσουμε την ευρύτερη Δημοκρατική Παράταξη... Γκρίνια υπάρχει σε όλα τα κόμματα, όχι μόνο στο ΠαΣοΚ. Είναι λογικό σε συνθήκες κρίσης να υπάρχει μία διαρκής αναζήτηση. Είναι άλλο, όμως, να υπάρχουν και να διατυπώνονται διάφορες απόψεις που είναι θεμιτές και άλλο κάποιοι να συντηρούν μία εικόνα διαρκούς πολεμικής και μεγάλης σύγκρουσης που δεν υπάρχει».

* Για τις δηλώσεις Ραγκούση στον ΑΘΗΝΑ 9.84 στις 9/11:

«Αυτές είναι αστείες κατηγορίες και δείχνουν εμπάθεια. Εμείς δεν τις σχολιάζουμε και ούτε πρόκειται να μπούμε σε συζήτηση με τον κ. Ραγκούση. Ο κ. Ραγκούσης ήταν ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠαΣοΚ τα προηγούμενα χρόνια, είχε καθοριστική συμμετοχή στις αποφάσεις για τα μνημόνια και για όλη αυτή την πορεία, έχει κι αυτός τις ευθύνες του, έχει αποχωρήσει ο ίδιος από το ΠαΣοΚ και μάλιστα είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και μια πολιτική κίνηση και ότι σε όλη την Ελλάδα τον ακούν πολλοί κ.λπ.. Ας απευθυνθεί λοιπόν σε αυτούς τους ανθρώπους που πιστεύει ότι τον ακούν ή ότι μπορεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και ας αφήσει το ΠαΣοΚ ήσυχο. Το ΠαΣοΚ πορεύεται στο δρόμο που έχει χαράξει η πλειοψηφία των στελεχών του και των μελών του σε όλη την Ελλάδα και θα προχωρήσει απαρέγκλιτα, παρ' όλες αυτές τις εμπαθείς επιθέσεις που δέχεται από διάφορα πρώην στελέχη του».

Δημοσιογράφος: Ένα από τα ζητήματα που έθεσε ο κ. Ραγκούσης ήταν και το ζήτημα της λίστας Λαγκάρντ, θεωρώντας ότι το ΠαΣοΚ είναι εκτεθειμένο, πολιτικά και ηθικά, στη συνείδηση του ελληνικού λαού, λόγω αυτού. Υπάρχουν οι δηλώσεις του κ. Μουζακίτη, ο οποίος αναφέρεται σε πολιτικές παρεμβάσεις. Θέλετε να κάνετε κάποιο σχόλιο;

Δ. Καρύδης: «Δεν θέλω να κάνω κανένα σχόλιο. Όταν κάποιος έχει να πει κάτι τέτοιο, όπως ο κ. Εισαγγελέας, ας βγει και ας το πει θαρρετά και δημόσια και ας ονοματίσει ποιοι ήταν αυτοί. Εμείς γνωρίζουμε ότι γύρω από τη λίστα Λαγκάρντ στήθηκε μία πλεκτάνη, που εν πάση περιπτώσει ήθελε πάλι να στοχοποιήσει τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ. Έγιναν διαδικασίες στη Βουλή και εκεί φάνηκε ποια είναι η αλήθεια. Η δικαιοσύνη, ήδη, βρίσκεται στην πορεία του να ρίξει φως, κάτι που θέλουμε όλοι μας. Εμείς αυτό που ζητάμε από την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ, είναι αυτοί οι οποίοι έχουν εκεί τα χρήματά τους και έχουν φοροδιαφύγει -όπως και για άλλες λίστες και για τα χιλιάδες εμβάσματα που έφυγαν στο εξωτερικό-, αυτοί που πραγματικά, λοιπόν, λειτούργησαν με παράνομο τρόπο, ν' αποκαλυφθούν και να πληρώσουν αυτά που πρέπει στο ελληνικό δημόσιο...».

Δημοσιογράφος: Επίκειται συνάντηση του προέδρου του ΠαΣοΚ με τον προκάτοχό του, τον κ. Παπανδρέου;

Δ. Καρύδης: «Δεν έχω τέτοιου είδους πληροφορία. Πιστεύω όμως ότι οι συναντήσεις αυτές είναι καλό να γίνονται. Ο κ. Παπανδρέου είναι πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Ο κ. Βενιζέλος είναι νυν πρόεδρος του ΠαΣοΚ. Εκτιμώ ότι η στρατηγική τους είναι -και πρέπει να είναι- στην ίδια γραμμή. Ο κόσμος αυτό ζητά...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα