Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας Επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 8/7 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* "Το ΠαΣοΚ έχει απορρίψει κατηγορηματικά προτάσεις για περικοπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων - απεργίες":

Δημοσιογράφος: Μιλούσα πριν με την κ. Βούλτεψη για αυτό το θέμα στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Τα Νέα. Μου είπε
ότι υπάρχουν σκέψεις οι οποίες κατά καιρούς έχουν διατυπωθεί σε ό,τι αφορά τον τρόπο αλλαγής λήψης της απόφασης για την απεργία και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται και η επαναφορά της ανταπεργίας, η χρηματοδότηση συνδικάτων και οι συνδικαλιστικές άδειες...

Δ. Καρύδης: «Αυτές τις σκέψεις που είχαν κατατεθεί στο παρελθόν, τις είχαμε απορρίψει κατηγορηματικά. Τα επιτελικά μας στελέχη, τα οποία έχουν επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς, το είχαν απορρίψει κατηγορηματικά και στον κ. Βρούτση. Άρα δεν συζητάμε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους θέματα... Δεν ξέρω τι σκέψεις υπάρχουν και τι εννοεί η κ. Βούλτεψη, αλλά αυτό το θέμα το έθεταν από το παρελθόν οι εκπρόσωποι της Τρόικας. Αφού το είχαμε απορρίψει, δεν υπάρχει τέτοιο θέμα. Άλλωστε, σας θυμίζω ότι πρόσφατα φτιάχτηκε το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο συμμετέχουν όλοι οι κοινωνικοί εταίροι και μέσα από εκεί θα επιλύουν τις διαφορές.
Σας θυμίζω, επίσης, τις τελευταίες αποφάσεις του ΣτΕ, που ακόμα και κάποια νομοσχέδια που είχαν περάσει για την διαιτησία κ.λπ. ανέτρεψαν αυτές τις αποφάσεις. Άρα, σε καμία περίπτωση δεν πάμε σε μια λογική περικοπής δικαιωμάτων των εργαζομένων για απεργίες... Δεν υπάρχει θέμα για προαπαιτούμενο, ούτε να το συζητάτε. Δεν έχει τεθεί ποτέ και εμείς το απορρίπτουμε».

* Για δημοψήφισμα για την μικρή ΔΕΗ: "Δεν υπάρχουν ταυτόσημες προτάσεις":

«Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι προτάσεις πρέπει να είναι σε ευθεία γραμμή και ταυτόσημες. Τέτοιες προτάσεις δεν υπάρχουν. Αυτό είναι ένα τρικ και ένα τέχνασμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Το ΚΚΕ κάθε μέρα βγάζει ανακοινώσεις, έχει μιλήσει ο γενικός γραμματέας του κόμματος, ο κ. Κουτσούμπας, πέντε φορές και λέει ότι είναι διαμετρικά αντίθετες οι προτάσεις. Μάλιστα, κατηγορεί τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι με όλη αυτή την ιστορία πάει να ρίξει στάχτη στα μάτια των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Άρα αυτό δεν υπάρχει. Το ομολογούν και οι ίδιοι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις. Ούτε αυτός ο αριθμός υπάρχει. Υπάρχει μια επιχείρηση δημιουργίας φθηνών εντυπώσεων. Έχουμε το νομοσχέδιο για την μικρή ΔΕΗ, το οποίο από την στιγμή που μπήκε στην Βουλή μέχρι τώρα -με προσπάθειες που κάνουμε και με προτάσεις που καταθέσαμε-, έχει αλλάξει στα βασικά του σημεία και είναι ένα νομοσχέδιο που πραγματικά εξασφαλίζει και προστατεύει και τους εργαζόμενους και τους αγρότες μας και την προοπτική της επιχείρησης και τους καταναλωτές...
Στην απεργία που έγινε όλο αυτό το διάστημα από τους εργαζόμενους της ΔΕΗ, η συμμετοχή ήταν πάρα πολύ μικρή. Στο σύνολό της δεν ξεπέρασε το 25%, που αυτό κάτι δείχνει σε μια κρίσιμη στιγμή. Τα επίσημα στοιχεία δεν τα αμφισβήτησαν. Είπαν ότι συμμετείχε το 35% στην ΔΕΗ και το 10% στις δύο μεγάλες επιχειρήσεις, στον ΑΔΜΗΕ και τον ΔΕΔΔΗΕ, που στο σύνολο των εργαζομένων σε όλες τις επιχειρήσεις είναι 18.000. Αυτά δεν τα αμφισβήτησε κανένας, απλώς έλεγαν διάφορες δικαιολογίες. Άρα σημαίνει ότι και η κοινωνία και οι εργαζόμενοι βλέπουν με διαφορετικό μάτι αυτές τις εξελίξεις...
Την κοινωνία δεν θα την βάλουμε σε μια περιπέτεια, επειδή κάποιοι θέλουν μέσα από την στρατηγική -κυρίως για τους 180 ψήφους για τον πρόεδρο της Δημοκρατίας-, να εγκλωβίσουν όλο το πολιτικό σύστημα. Σε καμία περίπτωση. Υπάρχει η Βουλή, υπάρχουν οι διαδικασίες και συζητήσεις να γίνουν όταν πρέπει να γίνουν και σε ολομέλεια και νομίζω ότι, πολιτικά, δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα από μια τέτοια πρόταση».

Δημοσιογράφος: Και σε ολομέλεια, είπατε, συζητήσεις;

Δ. Καρύδης: «Ναι, στην κατάλληλη στιγμή μπορεί να γίνουν. Εμείς άλλωστε, ως ΠαΣοΚ, ποτέ δεν έχουμε κρυφτεί από τις συζητήσεις που πρέπει να γίνονται στην Βουλή και εκεί να δίνονται οι απαντήσεις για όλα τα θέματα».

* Για την δημοκρατική παράταξη:

Δημοσιογράφος: Τέλος η Ελιά, τέλος και το ΠαΣοΚ;

Δ. Καρύδης: «Όχι βέβαια. Αυτό που συζητήθηκε χτες στο πολιτικό συμβούλιο και αποφασίστηκε ομόφωνα, είναι να αφήσουμε πίσω τους τεχνητούς διαχωρισμούς μεταξύ ΠαΣοΚ και Ελιάς και να γίνει μια υπέρβαση, να κάνουμε μια προσπάθεια, ξεκινώντας ξανά με βάση και τα αποτελέσματα των εκλογών, να κάνουμε ένα νέο ξεκίνημα, για να δημιουργήσουμε την ευρύτερη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, που όλες οι δυνάμεις εκτιμούν ότι πρέπει να γίνει και να είναι ο τρίτος πόλος, η τρίτη λύση, η τρίτη επιλογή μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Κορμός ή μια βασική δύναμη θα είναι το ΠαΣοΚ, αλλά μπορεί να είναι και οι υπόλοιπες δυνάμεις, διατηρώντας την αυτονομία τους και την ταυτότητά τους».

Δημοσιογράφος: Που δεν θα λέγετε πλέον Ελιά, αλλά δημοκρατική παράταξη;

Δ. Καρύδης: «Ναι, η Ελιά ήταν ένα πρώτο βήμα. Προσέφερε σημαντικά πράγματα. Από εκεί και πέρα, είναι λάθος να χωριστούμε σε εικονολάτρες και εικονοκλάστες και πρέπει να κοιτάξουμε την προοπτική. Αυτό θέλει ο ελληνικός λαός, να είμαστε ενωμένοι, συσπειρωμένοι και να επιχειρήσουμε να υπερβούμε όλοι διαχωριστικές γραμμές που ίσως έχουν μικρή σημασία στην σημερινή εποχή και να κάνουμε αυτή την μεγάλη προσπάθεια, ώστε όλος αυτός ο πολιτικός χώρος να ενωθεί και αυτό είναι ευθύνη όλων των δυνάμεων, όχι μόνο του ΠαΣοΚ».

* Για τον Ν. Ανδρουλάκη:

Δημοσιογράφος: Κατά την εκτίμησή σας, έχει δίκιο η κ. Τόνια Αντωνίου που λέει ότι μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη στο ευρωκοινοβούλιο, δεν μπορεί να υπάρχει γραμματέας part time;

Δ. Καρύδης: «Τυπικά -το απάντησε αυτό ο κ. Ανδρουλάκης- και ουσιαστικά δεν υπάρχει τέτοιο ασυμβίβαστο, θεσμικό ασυμβίβαστο, από το καταστατικό μας και τις λειτουργίες του κόμματος. Ο κ. Ανδρουλάκης είναι ένας νέος άνθρωπος και πρέπει να του δώσουμε την δυνατότητα να προσαρμοστεί στα νέα του καθήκοντα και να δουλέψει όσο μπορεί. Δεν χρειάζονται τέτοιες πολεμικές αντιπαραθέσεις. Δεν κάνουν καλό και δείχνουν μια εικόνα εσωστρέφειας και εσωτερικής διαμάχης που δεν είναι καλό να υπάρχει».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα