Ο Δ. Καρύδης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο γραμματέας επικοινωνίας του ΠαΣοΚ, Δημήτρης Καρύδης, μίλησε στις 26/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τους 58: "Δεν ετέθη θέμα αποχώρησης, ούτε ότι τα "σπάμε"":

«Η συνάντηση μας αφορούσε τους 58 -γνωρίζετε ότι οι 58 δεν είναι ένα ενιαίο σώμα, είναι διάφορες απόψεις- αλλά και τις άλλες κινήσεις όπως και τα κόμματα που έχουν συμπορευτεί σε όλη τη προσπάθεια για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Παρευρέθηκαν εκεί δύο εκπρόσωποι των 58, οι κκ Λάζος
και Αντωνίου, οι οποίοι έθεσαν το πλαίσιό τους. Είπαν, δηλαδή, ότι "εμείς θα μετέχουμε ενεργά σε όλη αυτή τη μεγάλη προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο, θα πάρουμε μέρος στη συνδιάσκεψη με τις θέσεις μας, θα καλέσουμε όλες τις ομάδες πρωτοβουλίας που έχουν δημιουργηθεί στην Ελλάδα από τους 58, στον προεκλογικό αγώνα μετά τη συνδιάσκεψη. Θα δώσουμε το παρόν, θα πάμε να μιλήσουμε, σε πόλεις, σε μέρη της Ελλάδας κ.λπ.", αλλά από εκεί και έπειτα, τέθηκε ένα θέμα. Ότι "μετά την αλλαγή του τοπίου με την απόφαση για τον σταυρό προτίμησης, εμείς εν πάση περιπτώσει δεν μπορούμε -έτσι το έθεσαν-, να βάλουμε επισήμως υποψηφίους στο ψηφοδέλτιο, διότι είμαστε κίνημα γνώμης και όχι μια οργανωμένη, ενιαία δύναμη κ.λπ.. Αλλά έχουμε πει ότι όποιος από τους 58 θέλει και επιλέξει να είναι υποψήφιος με το ευρωψηφοδέλτιο αυτής της μεγάλης προσπάθειας για την κεντροαριστερά, είναι ελεύθερος να το κάνει". Δηλαδή, δεν ετέθη θέμα, ούτε παρατηρητή, ούτε ότι τα "σπάμε", ούτε ότι διαλύεται, ούτε περί αποχώρησης. Και μάλιστα ο κ. Λάζος κατήγγειλε κιόλας, ότι κάποιοι δίνουν τέτοιου είδους δημοσιεύματα, "φωτογραφίζοντας" προφανώς κάποιους ανθρώπους μέσα στην κίνηση».

* "Το ΠαΣοΚ θα εξετάσει το ασυμβίβαστο για τις ευρωεκλογές και τις αυτοδιοικητικές εκλογές":

Δημοσιογράφος: Στη χθεσινή συζήτηση που είχατε, ετέθη από πλευράς εκπροσώπων των 58 ζήτημα ασυμβίβαστου για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ;

Δ. Καρύδης: «Αυτή είναι μια συζήτηση που δεν έγινε μόνο χθες, έχει τεθεί και άλλες φορές. Οι 58 έχουν μια άποψη -που έχουμε και πολλοί μέσα στο ΠαΣοΚ-, ότι όταν κάποιος βουλευτής θέλει να βάλει υποψηφιότητα ως ευρωβουλευτής, τότε πρέπει να παραιτείται από τη βουλευτική του θέση. Αυτή την άποψη την στηρίζουν πολλά στελέχη του ΠαΣοΚ και την ενστερνίζομαι και εγώ. Και ο κ. Ρήγας το ανέφερε, ανοίγοντας την συζήτηση. Αν κάποιος θέλει να είναι υποψήφιος είτε στους δήμους, είτε στην περιφέρεια και είναι ταυτόχρονα βουλευτής, πρέπει να παραιτείται προηγουμένως. Δεν πρέπει να έχουμε φαινόμενα, όπου κάποιος θα έχει τρεις ιδιότητες. Για παράδειγμα, στο περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής, υπάρχουν βουλευτές εν ενεργεία που παράλληλα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι. Είναι σωστό;».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, λέτε ότι το ΠαΣοΚ εξετάζει ενδεχόμενο να τεθεί κομματικό ασυμβίβαστο και όσον αφορά την ευρωβουλή και τους υποψηφίους του για την τοπική αυτοδιοίκηση...

Δ. Καρύδης: «Βέβαια. Και αυτό για λόγους τάξης. Σήμερα πάνω από όλα, πρέπει και στην αυτοδιοίκηση, να διασφαλίζεται η αυτονομία του θεσμού. Όταν μιλάμε για ανεξαρτησία της αυτοδιοίκησης, πρέπει να το εννοούμε και στην πράξη...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε τις γέφυρες και τους δρόμους ανοιχτούς. Διότι, η προσπάθεια για την ανασύνθεση της κεντροαριστεράς, η οποία πρέπει να προχωρήσει και μετά από τις εκλογικές μάχες. Εγώ, προσωπικά, το είπα. Δηλαδή ότι φαντάζομαι στα μάτια του κόσμου που πιστεύει στην ανασυγκρότηση του πολιτικού χώρου μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -που είναι πολύς και έχει αφυπνιστεί τους τελευταίους μήνες- είμαστε κατώτεροι των περιστάσεων, όταν έχουμε, ας πούμε, ενδεικτικά αποτελέσματα στον δικηγορικό σύλλογο, όπου υπάρχουν αποτυπώματα αυτής της συμπόρευσης ή πριν λίγο καιρό στους μηχανικούς, στο οικονομικό επιμελητήριο. Βλέπουμε και στον δήμο της Αθήνας να συμβαίνει αυτό με την υποψηφιότητα Καμίνη. Αντί να δώσουμε ώθηση, να κάνουμε ένα άλμα προς τα εμπρός, κάποιοι επιχειρούν να κάνουν άλμα στο κενό. Είναι λάθος αυτό».

* "Δεν βοηθούν το εγχείρημα οι φωνές που ζητούν την διάλυση του ΠαΣοΚ":

Δημοσιογράφος: Υπάρχει μια εκτίμηση που λέει ότι ενδεχομένως ορισμένοι εκ των 58 είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους, ότι πιθανόν μέσα από την δυναμική της δικής τους πρωτοβουλίας, θα απομειωνόταν τελικά ο ρόλος των κομμάτων. Δηλαδή, στην συγκεκριμένη περίπτωση και του ΠαΣοΚ...

Δ. Καρύδης: «Είναι αλήθεια αυτό. Υπήρχαν τέτοιες φωνές και πρακτικές. Εμείς είμαστε υπέρ της συμπόρευσης με κοινό βηματισμό που ενώνει και όχι χωρίζει. Όταν υπάρχουν δύο κόμματα -το ΠαΣοΚ και η Συμφωνία για την νέα Ελλάδα-, στην ουσία έξι κινήσεις, μαζί με την πρωτοβουλία των 58, χρειάζεται μια σταθερή πορεία ,η οποία βήμα - βήμα θα κερδίζει την εμπιστοσύνη των πολιτών. Με το να πεις "διαγράφω την ιστορία ενός μεγάλου κόμματος στην Ελλάδα, που μέσα από την διαχείριση της κρίσης φορτώθηκε ένα βάρος, έχει μικρά ποσοστά και θέλω να διαλυθεί", αυτό δημιουργεί άλλες παρενέργειες που στην ουσία δεν βοηθούν το εγχείρημα και αυτή την συμπόρευση. Εμείς το επιδιώκαμε αυτό. Πιστεύω όμως ότι εκτός από αυτό, κάποιοι φοβήθηκαν την άμεση προσφυγή στην επιλογή του ελληνικού λαού, την αλλαγή του συστήματος με τον σταυρό... Δεν το πίστευαν αυτό ».

* Για την ονομασία και τα σύμβολα της κίνησης των 58:

«Δεν έχουμε καταλήξει ακριβώς στο όνομα, διότι πρέπει να βγουν και τα γραφικά. Ο προσανατολισμός μας όμως είναι να έχουμε πάνω το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό κόμμα. Όλη αυτή η συμπόρευση, η συμπαράταξη, η Ελιά -να το πούμε έτσι-, θα εκφράζεται με την ονομασία Ελιά και δημοκρατική συμπαράταξη ή προοδευτική συμπαράταξη και από κάτω θα έχουμε τα σύμβολα των κομμάτων του ΠαΣοΚ, της Νέας Ελλάδας. Συμφώνησαν και οι κινήσεις, ώστε να μην υπάρχουν πολλά ονόματα και σύμβολα, να δεχτούν από κοινού ένα όνομα που θα δώσουν οι ίδιες. Το "δημοκρατική παράταξη" περικλείει και μια δυναμική. Άλλωστε όλοι μιλάμε για την μεγάλη δημοκρατική παράταξη που πρέπει να ανασυσταθεί και να περιλαμβάνει δυνάμεις του κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού και της κεντροαριστεράς και νομίζω ότι αυτό δίνει ένα ισχυρό στίγμα στην προσπάθεια και στην απήχηση που πρέπει να έχει στον κόσμο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα