Ο Δ. Χριστόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αντιπρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Δημήτρης Χριστόπουλος, μίλησε στις 23/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Με οποιαδήποτε άλλη υποψηφιότητα προερχόμενη από το τσιγγάνικο κομμάτι της μειονότητας, δεν θα υπήρχε πρόβλημα, κατά την άποψή μου, στον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το πρόβλημα σε αυτή την υποψηφιότητα -που η Αριστερά έχει και οφείλει να έχει σε μια τέτοια υποψηφιότητα-, είναι ότι πρόκειται για μια υποψηφιότητα που στρέφεται εναντίον του ενός εθνικισμού -εν προκειμένω

του τουρκικού-, όχι όμως στο όνομα ενός επιχειρήματος της αλληλεγγύης, αλλά ενός επιχειρήματος της άλλης πλευράς. Η υποψηφιότητα αυτή είναι κατά ένα τρόπο δημιούργημα του ελληνικού κράτους και δεν μπορώ παρά να μην κάνω κάποιους συνειρμούς ότι και πάλαι πότε κάποιες ανεξάρτητες υποψηφιότητες στη Θράκη ήταν, με άλλο τρόπο, δημιούργημα του ελληνικού κράτους. Δηλαδή, οι ελληνικές πολιτικές που ήταν καταστροφικές για τη μειονότητα και για τη συνοχή του ελληνικού κράτους μέχρι τη δεκαετία του '90, οδήγησαν σε μια αυτοδύναμη πολιτική έκφραση μέσα στη μειονότητα. Η αίσθηση μου είναι ότι από τη στιγμή που αλλάξαμε την πολιτική στη μειονότητα, δηλαδή την πολιτική διακρίσεων, αρχίσαμε την τριχοτόμηση της μειονότητας. Η μειονότητα όμως δεν τρώει κουτόχορτο. Ένας άνθρωπος ο οποίος, υπό την αιγίδα της επίσημης κρατικής πολιτικής στην Ελλάδα, ουσιαστικά αναλαμβάνει μειονοτικός ων να διεκπεραιώσει αυτό το έργο, δεν θα περάσει και εύκολα. Αυτό δεν είναι Αριστερά. Αριστερά είναι διμέτωπος αγώνας εναντίον των εθνικισμών, είτε μειονοτικών, είτε κρατικών. Και στην Θράκη έχουμε και τα δύο».

* "Η εναντίωση σ' αυτή την υποψηφιότητα δεν είναι φυλετικού τύπου, αλλά πολιτικού. Η κα Σαμπιχά έχει θέση σ' άλλα ψηφοδέλτια, όχι της Αριστεράς":

«Η κ. Σουλεϊμάν Σαμπιχά περιφέρεται στα κανάλια και εμφανίζει τον εαυτό της ως θύμα σχεδόν ρατσιστικής πολιτικής εκ μέρους του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., ονοματίζοντας με και ως φορέα αυτής της ρατσιστικής αντίληψης. Το αν εγώ είμαι ρατσιστής ή όχι, το αφήνω στην κρίση οποιουδήποτε γνωρίζει την δουλειά μου την τελευταία εικοσαετία. Η εναντίωση στην υποψηφιότητα αυτή δεν είναι φυλετικού τύπου, αλλά πολιτικού. Η κα Σαμπιχά είχε μια χαρά θέση σε άλλα ψηφοδέλτια, που εκφράζουν αυτή τη γραμμή του μονομέτωπου αγώνα εναντίον του τουρκικού εθνικισμού υπέρ του ελληνικού».

* "Η υποψηφιότητα που αντικατέστησε την κα Σαμπιχά δεν γεννά τέτοιους συνειρμούς":

Δημοσιογράφος: Μπορεί να πει κάποιος "εντάξει, δεν επιλέγεις τη μια πλευρά, μήπως όμως επιλέγεις την άλλη πλευρά;". Μήπως δηλαδή ο νέος υποψήφιος του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. που έχει πρωτοστατήσει στην ίδρυση της ένωσης Τούρκων Θράκης είναι η άλλη πλευρά; Μήπως από το ελληνικό προξενείο πάμε στο τουρκικό προξενείο;

Δ. Χριστόπουλος: «Μεταξύ της Ελληνικής Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων -όπως λέγεται αυτό που ονομάζεται ελληνικό προξενείο στην Θράκη- και του τουρκικού προξενείου υπάρχει ο δρόμος της αλληλεγγύης, της σύνθεσης, του διμέτωπου αγώνα απέναντι στους εθνικισμούς και θεωρώ ότι αυτός είναι ο έντιμος αγώνας που οφείλει να διεξάγει η Αριστερά στην Θράκη και σε όλη την Ελλάδα. Δεν νομίζω ότι πάμε από τη μια μεριά στην άλλη. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα. Η υποψηφιότητα που αντικατέστησε την κα Σαμπιχά δεν προκαλεί τέτοιου είδους συνειρμούς. Είναι μια χαρά υποψηφιότητα. Μου κάνει εντύπωση ότι μέσα σε μια μέρα η κα Σαμπιχά περιφέρεται ως αθώο θύμα, "χτυπώντας" το κόμμα, το οποίο υποτίθεται μέχρι προχθές θα εκπροσωπούσε. Με βάζει σε σκέψεις αυτού του τύπου η πολιτική περιφορά...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Είναι ένδειξη ευθύνης, σοβαρότητας και δημοκρατίας το γεγονός ότι ένα λάθος που κάνει ένα κόμμα διορθώνεται από τη βάση του...».

Δημοσιογράφος: Τώρα, εδώ απλώς είναι και λίγο εκτεθειμένος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α., διότι δεν ρώτησε τη βάση πριν...

Δ. Χριστόπουλος: «Ένα λάθος δεν διορθώνεται με το να παραμείνει λάθος, προκειμένου να μην απολογούμαστε...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα