Ο Δ. Χατζησωκράτης στον ΑΘΗΝΑ984


Ο κ. Δημήτρης Χατζησωκράτης, μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίλησε στις 24/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Είναι μερικά θέματα τα οποία θεωρούμε ιδιαίτερα σοβαρά και δεν περιμέναμε να δρέψουμε υποτιθέμενους καρπούς, στο πλαίσιο μιας μεγάλης προσπάθειας που κάναμε... Πορευτήκαμε ως Αριστερά της ευθύνης, επί ένα χρόνο, βλέποντας να υλοποιούνται λίγα από την προγραμματική συμφωνία, όχι βεβαίως κανένα, αλλά λίγα και είναι αλήθεια ότι η προγραμματική συμφωνία περιείχε πολλά ενδιαφέροντα πράγματα. Αντιθέτως

προωθούντο κάποια άλλα που ήταν αντίθετα. Παραμέναμε όμως με την προσδοκία του βάθους χρόνου, μιας και το τρέχον κάθε φορά ήταν οι ακραία πειστικές απαιτήσεις της τρόικα για την εξασφάλιση των δόσεων.Είμαστε όμως ταυτόχρονα και Αριστερά της δημοκρατίας και δεν είναι καθόλου εύκολο και αποδεκτό να συμβιώνουμε, με μία παγίωση της διακυβέρνησης, με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, ούτε με σχεδιαζόμενες συντηρητικές αλλαγές στο νόμο της ιθαγένειας, ούτε με πρακτικές και μεθοδεύσεις στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, ούτε με το πρωτοφανές μαύρο στις τηλεοπτικές οθόνες. Αυτό λοιπόν για μας ήταν πάρα πολύ σημαντικό και μετρούσε εξ' ίσου».


Δημοσιογράφος: Φοβόσασταν για αυτά που έρχονται...


Δ. Χατζησωκράτης: «Όχι μόνο αυτά που έρχονται, γιατί αυτά μπορείς να τα πολεμήσεις όταν είναι στο επίπεδο της οικονομίας, καθώς θα δώσεις εκεί το βάρος. Όταν όμως είναι στο επίπεδο της δημοκρατίας για εμάς είναι πολύ σημαντικά. Αριστερά της ευθύνης από τη μία, αλλά και Αριστερά της Δημοκρατίας που δεν δέχεται και δεν μπορεί να δεχτεί μέσα από στοιχεία αξιακά που εμείς έχουμε, δίχως αυτό να σημαίνει ότι είναι απαραίτητο να είναι και για τους εταίρους μας στο ίδιο επίπεδο αξιακής κλίμακας... Έτσι λοιπόν δεν ήταν δυνατή πλέον η συνύπαρξη».


Δημοσιογράφος: Τι απαντάτε στην επιχειρηματολογία που λέει ότι η Δημοκρατική Αριστερά βλέποντας και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, ήταν προφανές ότι δεν μπορούσε να σηκώσει άλλο βάρος κυβερνητικής ευθύνης και άρα η απόφασή της υπαγορεύθηκε από αυτό;


Δ. Χατζησωκράτης: «Επειδή το τελευταίο γκάλοπ δεν μας έδινε χαμηλά ποσοστά, ίσα - ίσα έδειχνε τη Δημοκρατική Αριστερά να κρατάει τα ποσοστά του 6,2% -προφανώς εκτός της Χρυσής Αυγής που διπλασιάζει το σκορ της-, όλα τα άλλα κόμματα φαίνονται να υπολείπονται από το ποσοστό που συγκέντρωσαν στις εκλογές, πλην του ΠαΣοΚ που υποδιπλασίασε τη δυναμική του».


Δημοσιογράφος: Άρα όταν μου λέτε ότι εν ολίγοις δεν υπήρχε λόγος γι' αυτό που προανέφερα...


Δ. Χατζησωκράτης: «Ας περιμένουμε λίγο τις νέες δημοσκοπήσεις που θα πάρουν, για να δούμε τι ακριβώς γίνεται, εμείς τις παρακολουθούμε διότι μας ενδιαφέρουν, είτε μας αρέσουν είτε όχι...».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα