Ο Δ. Αναγνωστάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υποψήφιος βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς, Δημήτρης Αναγνωστάκης, μίλησε στις 8/1 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων είπε:

* "Η υπαναχώρηση έγινε από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Το ελάσσων είναι η μη συμμετοχή του Φ. Κουβέλη στο ψηφοδέλτιο επικρατείας":

«Είχαμε ανοίξει ένα διάλογο με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. -και όχι μόνο- και με την Πολιτική Οικολογία, αλλά και με άλλες δυνάμεις... Δυστυχώς δεν κατορθώσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.. Εσωτερικοί συσχετισμοί
του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δεν το επέτρεψαν...».

Δημοσιογράφος: Ποιοι ήταν αυτοί οι συσχετισμοί; Θα σας πω τι έχει ειπωθεί στον "ΑΘΗΝΑ 9.84" από τον σύντροφο σας, τον κ. Νίκο Τσούκαλη. Ότι στις επαφές που υπήρξαν, προκειμένου να καταλήξει η συμφωνία αυτή στο πώς θα εμφανιστεί η Δημοκρατική Αριστερά στα ψηφοδέλτια του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή προσώπων, αλλά και του προέδρου του κόμματος, ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πήρε πίσω το μείζον της συμμετοχής του προέδρου στη λίστα επικρατείας.

Δ. Αναγνωστάκης: «Είναι το ελάσσων και όχι το μείζον -πιστέψτε με- και θέλω να το επιβεβαιώσω με κατηγορηματικό τρόπο. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι η διαπραγματευτική ομάδα της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και ο ίδιος ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς επέμεναν ότι θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο προγραμματικής διακήρυξης... Στην υπαναχώρηση δεν θα βρείτε τη Δημοκρατική Αριστερά, αλλά τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.... Εμείς θέσαμε δύο στοιχεία. Πρώτον, να υπάρχει πολιτική και οργανωτική αυτονομία και αυτοτέλεια της Δημοκρατικής Αριστεράς -κάτι που είναι αδιαπραγμάτευτο για εμάς- και δεύτερον να υπάρχει ο κοινός τόπος της σταθερής προσήλωσης στον ευρωπαϊκό δρόμο της χώρας... Αυτά εξετάστηκαν στα συλλογικά όργανα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και αποφάσισαν ότι αν δεν υιοθετήσουμε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και αν δεν απεμπολίσουμε την οργανωτική και πολιτική αυτοτέλεια μας, δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία...».

* "Προκαλούν αγωνία τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. ότι η έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι σημαντική":

«Οι τελευταίες τοποθετήσεις κάποιων κεντρικών στελεχών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. δημιουργούν ανησυχίες. Όταν ακούμε στελέχη, τα οποία πολύ εύκολα δηλώνουν ότι μια έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι και τίποτα σπουδαίο ή εν πάση περιπτώσει θα είναι η δυναμική μας απάντηση, αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα και μια αγωνία. Θέλω να πιστεύω ότι εκφράζει μεμονωμένες απόψεις και δεν αποτελεί στοιχείο της κεντρικής πολιτικής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και περιμένω όλες οι δυνάμεις που συγκροτούν το μέτωπο της εναλλακτικής διακυβέρνησης να έχουν πιο ξεκάθαρες θέσεις ως προς το ζήτημα του ευρωπαϊκού προσανατολισμού της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα