Ο Χρ. Πρωτόπαπας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, μέλος της επιτροπής παρακολούθησης κυβερνητικού έργου και στέλεχος του ΠαΣοΚ, μίλησε στις 23/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την πώληση της μικρής ΔΕΗ:

«Κάθε αλλαγή δεν πρέπει να γίνεται, επειδή υπογράψαμε μια συμφωνία με την Τρόικα. Κάθε αλλαγή πρέπει να αιτιολογείται στον ελληνικό λαό και
σε σχέση με την αποτελεσματικότητά της. Για παράδειγμα, το θέμα της μικρής ΔΕΗ μπορεί να έχει αρκετά δύσκολα σημεία -και έχει-, μπορεί όμως, κάτω από προϋποθέσεις, να εξασφαλίσει τόνωση της ανταγωνιστικότητας στον τομέα της ηλεκτρικής ενεργείας και καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Να εξασφαλίσει, δηλαδή, ζητήματα προς το συμφέρον της ανάπτυξης και της καθημερινότητας του πολίτη. Αυτά θέλουμε να διαπιστώσουμε μέσα στο νομοσχέδιο. Τόσο στην αιτιολογική έκθεση, όσο και στα άρθρα, χρειάζονται μια σειρά βελτιώσεων, οι οποίες θα ξεκαθαρίζουν, για παράδειγμα, την σχέση της νέας επιχείρησης με τις τοπικές κοινωνίες, ιδίως με αυτές που έχουν λιγνίτη ή υδροφράγματα ή υπάρχουν θέματα με το νερό. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους -τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν-, που θα μεταφερθούν στη νέα επιχείρηση. Υπάρχουν ζητήματα που αφορούν το πώς θα γίνει η πώληση και ποιο είναι το εύλογο τίμημα. Υπάρχουν, δηλαδή, ζητήματα που πρέπει να διατυπωθούν μέσα στο νομοσχέδιο. Μερικά υπάρχουν, αλλά ίσως χρειάζεται βελτίωση ή και καλύτερη διατύπωση, προκειμένου να διασφαλιστεί ότι κάνουμε κάτι σωστό προς όφελος της ανάπτυξης, προς όφελος του πολίτη, διασφαλίζοντας τις τοπικές κοινωνίες και τους εργαζόμενους».

Δημοσιογράφος: Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, υπάρχει ποσοστό απολύσεων εργαζομένων;

Χρ. Πρωτόπαπας: «Όχι βέβαια. Και όχι μόνο δεν πρέπει να υπάρξει κανένα θέμα απόλυσης, αλλά ένα από τα σημεία που θα προτείνουμε είναι ότι οι συλλογικές συμβάσεις που ισχύουν για τους εργαζόμενους σήμερα -τουλάχιστον για αυτούς που θέλουν να μεταφερθούν στη νέα επιχείρηση-, θα πρέπει να γίνουν με την μορφή της πλήρους διαδοχής της επιχείρησης, δηλαδή με ισχύ των συλλογικών συμβάσεων. Και σε αυτούς που θα πάνε στην λεγόμενη μικρή ΔΕΗ. Δηλαδή, με πλήρη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους. Θα μπορούσαμε να τα θέσουμε και στην Βουλή κατευθείαν, την Πέμπτη, θεωρώ όμως ότι είναι πιο σοβαρό και πιο υπεύθυνο να γίνει συζήτηση με τον κυβερνητικό εταίρο μας σήμερα, εκ των προτέρων, ώστε να εμφανιστούμε όλοι μαζί, έχοντας ανταλλάξει απόψεις και κάνει τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο νομοσχέδιο, προκειμένου να μπορούμε να διαβεβαιώσουμε και τους βουλευτές και τους πολίτες ότι είναι σε θετική κατεύθυνση...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Έχουμε υποχρέωση όχι απέναντι στην Τρόικα, αλλά απέναντι στην συμμετοχή μας στην ευρωπαϊκή επιτροπή, να υπάρχουν περισσότεροι "παίκτες" στον χώρο της ενέργειας. Αυτό δεν έχει να κάνει με την Τρόικα και τα μνημόνια. Έχει να κάνει με την συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Άρα, πρακτικά, είσαι υποχρεωμένος να απελευθερώσεις την αγορά ενέργειας. Δεν μπορεί να υπάρχει μια μονοπωλιακού χαρακτήρα επιχείρηση. Κάνουμε αυτό το άνοιγμα. Δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε αποδυνάμωση της ΔΕΗ. Αντίθετα, τα χρήματα αυτά θα πάνε στην ΔΕΗ, προκειμένου να τα χρησιμοποιήσει για τις επενδύσεις της, για την τόνωση της ανταγωνιστικότητάς της και να σταθεί καλύτερα στα πόδια της».

* Για την απειλή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ για πανελλήνιο μπλακ αουτ:

«Κάθε φορά, από κάποια ακραία στοιχεία, ακούγονται και αυτά, τα περί μπλακ αουτ. Εγώ θέλω να πιστεύω ότι το συνδικαλιστικό κίνημα της ΔΕΗ είναι υπεύθυνο και θα κάνει αυτό που πρέπει. Βεβαίως, είναι λογικό να εκδηλώνονται διαμαρτυρίες και αγωνίες. Το θεωρώ απολύτως λογικό. Αυτές τις αγωνίες προσπαθούμε να ξεπεράσουμε, θετικά, με διάλογο και μέσα από τις βελτιωτικές κινήσεις τις οποίες σήμερα θα προσπαθήσουμε να κάνουμε. Ανταποκρινόμαστε, δηλαδή, στα εύλογα ερωτήματα που τίθενται από τον καλόπιστο εργαζόμενο και συνδικαλιστή της ΔΕΗ. Ποιο είναι το μέλλον των εργασιακών; Θα υπάρχει διασφάλιση απασχόλησης, συμβάσεων; Νομίζω σε αυτά θα επιχειρήσουμε, μαζί με τους εταίρους μας, να δώσουμε τις αναγκαίες απαντήσεις. Δεν θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσουν ακραίες λογικές».

Δημοσιογράφος: Ποια άλλα ζητήματα έχετε να συζητήσετε, εκτός από θέμα της ΔΕΗ, το οποίο είναι άμεσο...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Όλα τα ζητήματα είναι μπροστά μας. Το μεγάλο ζήτημα του χρέους και τα υπόλοιπα θέματα. Μπροστά μας έχουμε πολλά μικρά ζητήματα. Υπάρχει και μια συζήτηση που έγινε με τον κ. Γιακουμάτο για την υπουργική απόφαση για τις λαϊκές αγορές. Υπάρχει μια συζήτηση που γίνεται με τον κ. Βορίδη για το νομοσχέδιο για την υγεία, αλλά και για την απόφαση για τους φαρμακοποιούς. Υπάρχει το ζήτημα που έχουμε συζητήσει με τον κ. Βρούτση για τα επικουρικά ταμεία και τις ενοποιήσεις τους...».

Δημοσιογράφος: Περιμένω να πείτε ότι υπάρχει το ζήτημα με τον κ. Λοβέρδο, που έχουμε μπροστά μας...

Χρ. Πρωτόπαπας: «Στο ζήτημα με τον κ. Λοβέρδο έχει βρεθεί μια συμφωνία, άρα δεν είναι προτεραιότητά μας αυτή την στιγμή. Έχει βρεθεί μια συμφωνία, η οποία τηρείται. Επομένως, σε αυτή την κατεύθυνση θα βαδίσουμε».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα