Ο Χ. Ροζάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Χρήστος Ροζάκης, μίλησε στις 3/6 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών:

«Νομίζω ότι αυτό το αποτέλεσμα, με λίγες εξαιρέσεις, ήταν αναμενόμενο. Η επικράτηση του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. μάλλον ήταν αναμενόμενη, το έδειχναν και οι δημοσκοπήσεις. Η οπισθοχώρηση της Νέας Δημοκρατίας, επίσης. Αυτό που είναι καταθλιπτικό, θα έλεγα, είναι η άνοδος της Χρυσής Αυγής. Εκεί, πράγματι, εντυπωσιάστηκα από το γεγονός ότι, παρά τις όποιες προειδοποιήσεις του Τύπου, των ΜΜΕ και των πολιτικών κομμάτων, επικράτησε στην συνείδηση των ψηφοφόρων ότι το κόμμα αυτό μπορεί να είναι ένα κόμμα διαμαρτυρίας, κανονικό, κάτι το οποίο είναι πολύ θλιβερό για το εκλογικό σώμα, βεβαίως.
Δεν ασπάζομαι την θεωρία των παραπλανημένων ψηφοφόρων. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι ένας φυσιολογικός άνθρωπος, μετά από όσα γνωρίζει -και γνώριζε πολλά-, μπορεί να καταφύγει σε αυτού του είδους την ψήφο. Δεν νομίζω ότι μπορεί να καταφύγει σε αυτή την ψήφο και είναι φυσικό να εκπλήσσομαι γι' αυτό».

* Για την κεντροαριστερά:

«Είναι σαφές ότι στον πολιτικό χάρτη της Ελλάδας, αυτή την στιγμή, απουσιάζει ένα κεντροαριστερό κόμμα, με την έννοια ότι είναι διάσπαρτες οι κεντροαριστερές δυνάμεις και δεν μπορούν να συσπειρωθούν γύρω από μια κεντρική εξουσία, η οποία φυσικά να μπορεί να δώσει κάποια καλύτερα αποτελέσματα. Τώρα, τι εννοούμε κεντροαριστερά; Νομίζω κεντροαριστερά είναι λίγο - πολύ αυτό που θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε σοσιαλδημοκρατία... Σημαίνει ότι είναι ένα κόμμα, το οποίο πιστεύει στην ελεύθερη οικονομία -αυτό είναι βασικό-, αλλά με κοινωνική ευαισθησία. Αυτά τα δύο στοιχεία είναι που πρέπει να απαρτίζουν το πολιτικό πρόγραμμα ή να είναι η βάση του πολιτικού προγράμματος ενός κεντροαριστερού κόμματος. Λοιπόν, όσοι πιστοί προσέλθετε. Όσοι, δηλαδή, πιστεύουν σε αυτές τις αρχές της σοσιαλδημοκρατίας, πρέπει να συσπειρωθούν».

Δημοσιογράφος: Προκειμένου να εκφραστεί αυτός ο χώρος με μια ενιαία εκπροσώπηση, πλέον;

Χρ. Ροζάκης: «Μα φυσικά, διότι αυτή την στιγμή απουσιάζει. Ακούμε από το ΠαΣοΚ τις προγραμματικές του δηλώσεις. Ακούσαμε από την Δημοκρατική Αριστερά τις δικές της. Ακούσαμε -μάλλον δεν ακούσαμε-, από το Ποτάμι. Φαντάζομαι ότι αυτό που είπε το Ποτάμι, ότι δεν προσδιορίζεται κεντροαριστερά, είναι το "τέλος της ημέρας". Αλλά υπάρχουν δυνάμεις, οι οποίες θα μπορούσαν να συνεργαστούν και, βεβαίως, αυτές οι δυνάμεις θα πρέπει να συσπειρωθούν με βάση προγραμματικές κατευθύνσεις».

* "Δεν με πειράζει η αυτοδιάλυση των κομμάτων":

Δημοσιογράφος: Μήπως τα υφιστάμενα κομματικά σχήματα εγκλωβίζουν δυνάμεις που δεν μπορούν να εκφραστούν και άρα μήπως πια, στο τέλος του δρόμου, υπάρχει και η αναγκαιότητα αυτοδιάλυσης παλαιότερων κομμάτων;

Χρ. Ροζάκης: «Αυτό δεν με πειράζει. Το γεγονός ότι πρέπει να εμφανιστεί ένα καινούργιο συσπειρωμένο μόρφωμα, το οποίο να συνδυάζει τις ιδέες που ανέφερα, με τους ανθρώπους οι οποίοι θα πιστεύουν σε αυτές, είναι κάτι που μπορεί να προέλθει είτε από τα παλιά κόμματα... Το ΠαΣοΚ μπορεί να μην είναι ολόκληρο σε αυτή την κατεύθυνση. Η Δημοκρατική Αριστερά, επίσης, μπορεί να μην είναι. Όπως βλέπουμε η Δημοκρατική Αριστερά έχει δύο βασικές κατευθύνσεις, μια που πηγαίνει προς τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και μια προς την σοσιαλδημοκρατία. Ως εκ τούτου, γιατί όχι;».

Σε άλλο σημείο είπε: «Η κεντροαριστερά -κατά την γνώμη μου-, είναι το πιο σύγχρονο πολιτικό κομμάτι, με την έννοια ότι αντιπροσωπεύει τις προσδοκίες μιας σύγχρονης κρατικής οντότητας. Δηλαδή, ποια πρέπει να είναι σε έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο και σε έναν κόσμο ο οποίος έχει μια φιλελεύθερη πολιτική, η απάντηση; Μια ακολουθία βεβαίως της φιλελεύθερης πολιτικής -διότι θα είμαστε αναχρονιστικοί, αν δεν ανταποκρινόμαστε σε αυτό το αίτημα-, αλλά παράλληλα και κοινωνική ευαισθησία».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα