Ο Χ. Ροζάκης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ομότιμος καθηγητής Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου στο πανεπιστήμιο Αθηνών, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και μέλος της κίνησης των 58, Χρήστος Ροζάκης, μίλησε στις 11/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τη Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την Ελβετία:

«Οποιαδήποτε τέτοια κίνηση, προερχόμενη από μια ευρωπαϊκή χώρα, με σημαντικό παρελθόν υποδοχής αλλοδαπών, ιστορικά, η Ελβετία είναι από τις πρώτες που είχαν δεχτεί πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπων καταδιωκομένων στις δικές τους χώρες, είναι κάτι που αναμφίβολα θα επηρεάσει. Βέβαια, είναι κάτι που μπορεί να προσθέσει οριακά στην ξενοφοβία, η οποία έτσι κι αλλιώς υπάρχει στην Ευρώπη».

Δημοσιογράφος: Μήπως είμαστε λίγο υπερβολικοί στον προβληματισμό μας και την ανησυχία για την εκλογική δυναμική ακροδεξιών κομμάτων σε όλη την Ευρώπη; Μήπως είναι μια πιθανόν υπερβολική τάση;

Χρ. Ροζάκης: «Υπερβολική είναι, αν θεωρήσουμε ότι επειδή παρατηρείται αυτή η υπαρκτή -δεν αμφισβητείται αυτό-, αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς παράταξης, αυτό προσδιορίζει και την ζωή της Ευρώπης. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Είναι γεγονός ότι παραμένουν οι γνωστές πλειοψηφίες, δηλαδή το σοσιαλιστικό κόμμα από την μια μεριά και το συντηρητικό από την άλλη. Μιλάω πάντα για την εκπροσώπηση αυτών των κομμάτων στην ευρωβουλή. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν διαταράσσεται αυτή η ισορροπία. Δεν πρόκειται ξαφνικά το ακροδεξιό κομμάτι να αποκτήσει τέτοια δύναμη, ώστε να υπερισχύσει των παραδοσιακών δημοκρατικών δυνάμεων. Αλλά δεν παύει να είναι ένα ενοχλητικό φαινόμενο, με την φωνή τους να ακούγεται κραταιά μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Ταυτόχρονα, είναι και ένα μήνυμα για το μέλλον. Δηλαδή, αυτή η αύξηση έχει βιωσιμότητα; Είναι κάτι που θα συνεχιστεί και στο μέλλον, με μια διαρκή βελτίωση της θέσης της ακροδεξιάς παράταξης; Αυτό είναι ένα ζητούμενο».

* Για την αλλαγή του εκλογικού νόμου στις ευρωεκλογές:

«Φοβάμαι ότι αυτές οι εκλογές έχουν έναν διαφορετικό χαρακτήρα, σχετικά με τον αναμενόμενο στόχο. Δυστυχώς, υπάρχει ένα πρόβλημα της Αριστεράς, το γνωρίζουμε όλοι και πρόκειται για την ευρωφοβία. Φοβάμαι ότι ένα μεγάλο ποσοστό της συζήτησης που θα προηγηθεί των ευρωεκλογών -και που θα προσδιορίσει και τα πρόσωπα που θα εκλεγούν στο τέλος-, δεν θα είναι το ευρωπαϊκό μέλλον ή η ευρωπαϊκή εξέλιξη γενικότερα. Θα είναι τα γνωστά εσωτερικά θέματα. Ιδιαίτερα αν λάβουμε υπόψη ότι, δυστυχώς, κάποιοι κομματικοί μηχανισμοί έχουν δώσει χαρακτήρα δημοψηφίσματος σε αυτές τις ευρωεκλογές, με αποτέλεσμα αυτό να αποτρέπει -από την φύση της τάσης-, τον ευρωπαϊκό χαρακτήρα της αναμέτρησης...
Σχετικά με το νομοσχέδιο, θα έλεγα ότι ως εδώ υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Στα θετικά συγκαταλέγεται η περισσότερη δημοκρατία. Αρνητικό μπορεί να είναι το γεγονός ότι ενδέχεται ο κόσμος να στραφεί στα γνωστά πρόσωπα, εις βάρος των λιγότερο γνωστών, αλλά περισσότερο Ευρωπαϊστών».

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν είναι μια φοβική στάση κάποιων οι οποίοι θέλουν να ασχοληθούν με την πολιτική;

Χρ. Ροζάκης: «Ίσως. Δεν έχει τελειώσει, όμως, η διαδικασία αυτή. Δηλαδή, ο νόμος δεν είναι το τέλος, είναι η αρχή. Από εδώ και πέρα, θα προσδιορίσουν τα κόμματα, πόσο ευρωπαϊκό θέλουν να είναι το προφίλ τους. Εννοώ ότι αυτή την στιγμή, 42 πρόσωπα θα επιλεγούν από τα κόμματα. Στον κόσμο θα δοθούν 42 ονόματα που θα αποτελούν επιλογές των κομμάτων ή των ηγεσιών τους, εν πάση περιπτώσει. Το ζήτημα είναι τι πρόσωπα θα επιλεγούν. Θα επιλεγούν γνωστά στον κόσμο για την εσωτερική τους πολιτική στάση ή κάποια αναγνωρισμένα για την ευρωπαϊκή τους κατεύθυνση και που είναι διατεθειμένα να παίξουν το παιχνίδι του Ευρωπαίου υποψηφίου στην προεκλογική φάση. Υπάρχει και αυτό το ζήτημα. Τι θα κάνουν η Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ; Μιλάμε τώρα για τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα. Για τα μη φιλοευρωπαϊκά, δεν έχω αμφιβολία ότι θα είναι άλλες οι επιλογές. Ακόμα και στα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, λοιπόν, υπάρχει δίλημμα. Θα επιλέξω αυτόν ο οποίος στον εσωτερικό χώρο -σε μια ενιαία περιφέρεια που θα είναι η Ελλάδα-, είναι γνωστός, ανεξαρτήτως των κατευθύνσεων και των δυνατοτήτων του, για την εκπροσώπηση της χώρας στην Ευρώπη; Ή εκείνον που έχει γνώση για τα ευρωπαϊκά και που θα είναι ο καλύτερος αντιπρόσωπός μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση;».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα