Ο Άρνε Ντάλ στην Αθήνα

Στην Αθήνα βρέθηκε ένας από τους πιο διακεκριμένους συγγραφείς αστυνομικού μυθιστορήματος, ο Σουηδός Άρνε Ντάλ, για να συναντηθεί με το φανατικό  κοινό του.

Τα βιβλία του με πρωταγωνιστές τους επίλεκτους ντετέκτιβ της ομάδας Άλφα, που έχουν κερδίσει κοινό και κριτικούς στην Ευρώπη, κερδίζουν έδαφος και στην Ελλάδα, όπου εκδίδονται από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.

Στο
πλαίσιο της εκδήλωσης που οι εκδόσεις πραγματοποίησαν, ο διάσημος συγγραφέας μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Κάκια Θεοχάρη για την έμπνευση που αντλεί από την ακμάζουσα Αθήνα της αρχαιότητας και την σημερινή της κρίσης. «Έχω διαβάσει πολύ τους αρχαίους Έλληνες κλασικούς αλλά και η σύγχρονη  λογοτεχνία είναι σημαντική. Από τους νεότερους μου άρεσε πολύ ο Καβάφης. Όσο για την αρχαία ελληνική λογοτεχνία, η τραγωδία με έχει επηρεάσει ιδιαίτερα. Είναι ιστορίες που επικεντρώνουν στη ζωή και τον θάνατο, το αίμα, την εκδίκηση. Η αστυνομική λογοτεχνία κινείται ακριβώς στα χνάρια της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας».
 
Ο αρχαίος ελληνικός κόσμος δεν έχει επηρεάσει μόνο τον θεωρητικό στοχασμό του συγγραφέα αλλά είναι εμφανής και σε θέματα που αυτούσια χρησιμοποιεί στο έργο του. Όπως το μοτίβο των Ερινυών που εμφανίζεται στο βιβλίο του "Τα μπλουζ της Ευρώπης".

Βέβαια και η σύγχρονη Ελλάδα της κρίσης αλλά και η διασπασμένη Ευρώπη παρέχουν επίσης υλικό που αριστοτεχνικά αξιοποιεί ο Άρνε Ντάλ στις ιστορίες του. Τα μυθιστορήματά του έχουν αποσπάσει καλές κριτικές γιατί εκτός από την σφιχτοδεμένη τους πλοκή που απορροφά τον αναγνώστη, εύστοχα περιγράφουν και την κοινωνική παθογένεια των χωρών της Ευρώπης. Εγκληματικότητα, trafficking γυναικών, παράνομη μετανάστευση, αναδεικνύονται μέσα από τις γραμμές τους. Η ευαισθησία που δείχνει ο συγγραφέας σε αυτά τα σύγχρονα προβλήματα είναι που έκαναν αναγκαία και την ερώτηση σχετικά με την απονομή του Νόμπελ Ειρήνης στην ΕΕ.

«Νομίζω ότι πρέπει να επιλέγονται  μεμονωμένα άτομα και όχι μεγάλοι οργανισμοί. Μπορεί η  ΕΕ να πέτυχε να αποτρέψει επιπλέον πολέμους στην Ευρώπη αλλά δεν είναι ένα σχέδιο ειρήνης όπως το προβλέπουν οι αρχές της σύστασής της. Είναι ιδιαίτερα διασπασμένη. Υπάρχει ένας "πόλεμος" μεταξύ βορρά και νότου. Αυτή η "σύγκρουση" απασχολεί και το νέο μου βιβλίο. Σίγουρα μια σκηνή θα διαδραματίζεται στην Αθήνα».
Keywords
Τυχαία Θέματα