Ο Αχ. Μητσός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο πανεπιστήμιο Αιγαίου, Αχιλλέας Μητσός, μίλησε στις 19/3 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την επισφάλεια των καταθέσεων:

«Είναι τεράστιο και ανεπανόρθωτο λάθος αυτό πού έγινε προχτές. Ό,τι και να γίνει τώρα, βελτιώνεται κάπως, αλλά δεν διορθώνεται. ».

Και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε την διάκριση ανάμεσα στα ποσά άνω των 100.000 ευρώ και τα κάτω από αυτό το όριο Για τα μεν πρώτα, υπάρχουν μείζονα προβλήματα για την Κύπρο,
που έχουν να κάνουν με την σχέση της με την Ρωσία κατεξοχήν και δεν υποτιμώ διόλου την σημασία τους. Για δε τη φορολόγηση έστω και με ένα ευρώ των καταθέσεων κάτω από 100.000, το πλήγμα που υφίσταται η ευρωπαϊκή οικονομία, μεσοπρόθεσμα, είναι απίθανα μεγάλο. Διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση είχε εγγυηθεί τις καταθέσεις ποσών κάτω των 100.000 ευρώ και είναι πρώτη φορά...».

Δημοσιογράφος: Που σπάει αυτό το ταμπού...

Αχ. Μητσός: «Είναι τεράστιας σημασίας. Ό,τι και να λέει σήμερα ο κ. Όλι Ρεν για το ότι δεν θα υπάρχει προηγούμενο για άλλες χώρες κ.λπ. και μόνο το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί σε οποιαδήποτε άλλη χώρα και σε οποιοδήποτε ποσοστό, νομίζω ότι οδηγεί σε μια φυγή επενδύσεων...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν νομίζω ότι υπάρχει άμεσο πρόβλημα επιμόλυνσης του Νότου, αλλά αξιοπιστίας και φερεγγυότητας. Το ζήτημα το οποίο τίθεται έχει να κάνει με το πόσο φερέγγυο είναι το σύστημα και των χωρών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το να παίζεις εν ου παικτοίς, αλλάζει τους όρους του παιγνίου και αυτό είναι κατ' εμέ, το σημαντικότερο. Η μόνη λύση που μπορεί να βρεθεί τώρα είναι κάποιας μορφής σχετικοποίηση του προβλήματος. Δηλαδή, να βρεθεί μια φόρμουλα η οποία να επιλύει κάπως το άμεσο θέμα».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα