Ο Αχ. Γραβάνης στον ΑΘΗΝΑ984

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας για την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών νόσων, Αχιλλέας Γραβάνης, μίλησε στις 27/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84», στις Νίκη Λυμπεράκη και Αγγελική Πανταλέων.


Μεταξύ άλλων, είπε:


* Για την έρευνα του τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, σχετικά με την καταπολέμηση νευροεκφυλιστικών νόσων:

«Τα τελευταία δέκα χρόνια μελετούμε τους νευροτροφικούς παράγοντες, που ρυθμίζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου στα πρώτα στάδια της ζωής.
Περιγράψαμε, λοιπόν, αυτή την τελευταία τετραετία, τους μοριακούς μηχανισμούς με τους οποίους δύο από τους σημαντικότερους νευροτροφικούς παράγοντες, ενδογενείς, που υπάρχουν στον εγκέφαλο όλων, συνδυάζουν τη δράση τους, προκειμένου να ρυθμίσουν τη νευρωνική επιβίωση και την ανάπτυξη. Γιατί αυτό είναι σημαντικό; Είναι σημαντικό, διότι γνωρίζουμε ότι αυτοί οι δύο παράγοντες, κατά τη διάρκεια της γήρανσης του εγκεφάλου ελαττώνονται σημαντικά, με αποτέλεσμα να αφήνουν τον εγκέφαλο εκτεθειμένο σε διάφορες προκλήσεις, οι οποίες καταλήγουν, σε ορισμένους ανθρώπους, σε νευροεκφυλιστικά νοσήματα. Αυτό είναι σημαντικό, γιατί γνωρίζοντας ακριβώς με ποιο μηχανισμό δουλεύουν αυτοί οι παράγοντες μπορούμε να τους μιμηθούμε, συνθέτοντας μικρά μόρια, μικρά φάρμακα, τα οποία είναι πιο εύχρηστα, διότι μπορούν να απορροφηθούν από το στομάχι και να φτάσουν στον εγκέφαλο πολύ πιο εύκολα, από ό,τι να χορηγούσαμε τους ενδογενείς αυτούς παράγοντες, που είναι συνήθως πρωτεΐνες».

Ν. Λυμπεράκη: Λέτε, δηλαδή, ότι ουσιαστικά «κατασκευάζετε» αυτή την άμυνα, που χάνεται με την πάροδο των ετών...

Αχ. Γραβάνης: «Ακριβώς. Πολύ σωστά το λέτε. Συνεργαστήκαμε με εξαιρετικά ταλαντούχους οργανικούς χημικούς στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών της Αθήνας και μας "έφτιαξαν" στην ουσία μιμητικά μικρά μόρια, ιδιαίτερα ευέλικτα, τα οποία μιμούνται τις δράσεις των ενδογενών νευροτροφινών και στην ουσία έχουν εξαιρετικά δραστικές νευροπροστατευτικές ιδιότητες και νευροαναγεννητικές. Προσπαθούμε, λοιπόν, σε συνεργασία και με άλλα εργαστήρια -όπως παράδειγμα το Εργαστήριο Κυτταρικής Ανοσολογίας του Ιατροβιολογικού Ινστιτούτου της Ακαδημίας Αθηνών στην Αθήνα, με την κ. Πανουτσακοπούλου και την υποψήφια διδάκτωρ, κ. Αγγελακοπούλου-, όπως επίσης και σε αντίστοιχα πειραματικά μοντέλα που έχουμε εδώ στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, να ελέγξουμε πλέον τις δράσεις αυτών των συνθετικών νευροτροφινών που έχουμε συνθέσει σε επίπεδο πλέον in vivo, δηλαδή στο πειραματόζωο. Έχουμε εξαιρετικά ενδιαφέροντα αποτελέσματα σε δύο μοντέλα, μέχρι στιγμής. Το ένα έχει να κάνει με τη σκλήρυνση κατά πλάκας και όχι μόνο, όσον αφορά την προστασία της ανάπτυξης του συγκεκριμένου νοσήματος. Στο πειραματόζωο πάντα, δεν μιλάμε για ανθρώπους και θα ήθελα αυτό να το υπογραμμίσω. Αλλά επίσης, και σε μοντέλα που σχετίζονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ, δηλαδή, σε μοντέλα που ξέρουμε ότι ένας από αυτούς τους νευροτροφικούς παράγοντες, ο NGF, Νευρωνικός Αυξητικός Παράγων, ελαττώνονται σημαντικά, με αποτέλεσ
Keywords
Τυχαία Θέματα