Ο Α. Βαλτάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο αντιπρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ελλάδος, Απόστολος Βαλτάς, μίλησε στις 17/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

«Το πρόβλημα είναι ότι τα περισσότερα φαρμακεία δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τον πελάτη, γιατί δεν μπορούν να αγοράσουν τα φάρμακά τους. Για εμάς, η κινητοποίηση δεν είναι "κίνηση εκβιασμού", όπως είπε ο κύριος υπουργός. Είναι περισσότερο -κατά κάποιο τρόπο-, μια αντίδραση του φαρμακοποιού, για να μειώσει την επισφάλειά του. Δηλαδή,
προτιμά να μην κάνει πολύ τζίρο, γιατί γνωρίζει ή πιστεύει ή τον έκανε η κυβέρνηση να πιστέψει, ότι αδυνατεί να πληρώσει, επομένως  οι συνταγές που εκτελεί, ίσως θεωρηθούν ακάλυπτες επιταγές και δεν τα πάρει ποτέ».

Και πρόσθεσε: «Αν πάρετε τηλέφωνο τον ΕΟΠΥΥ και ζητήσετε πόσες είναι οι εκχωρήσεις προς τις φαρμακαποθήκες και προς τις τράπεζες του λογαριασμού του ΕΟΠΠΥ απευθείας, για να μην παίρνουν τα λεφτά οι φαρμακοποιοί, είναι εκατοντάδες. Μιλάμε για μια οικονομική κατάρρευση του κλάδου, που στην ουσία η αναστολή είναι κάτι αυτονόητο, από τη στιγμή που και τώρα ακόμη υπάρχουν φαρμακοποιοί που ακολούθησαν την λογική, "δεν μπορώ να αγοράσω τα φάρμακά μου από τη φαρμακαποθήκη από τη στιγμή που μου τα ζητάει τοις μετρητοίς, κλείνω το φαρμακείο για ένα μήνα δήθεν για διακοπές". Ντρέπεται να πει στον πελάτη ότι το κλείνει γιατί δεν έχει χρήματα πλέον. Κατά μέσο όρο, ο ΕΟΠΥΥ χρωστάει σε κάθε φαρμακείο 90.000 ευρώ. Μαζί με τα παλιά... Πόσο θα αντέξει ένας επαγγελματίας φαρμακοποιός, που έχει ξεχάσει τον επιστημονικό του ρόλο; Με το μόνο που ασχολούμαστε είναι πώς θα πληρώσουμε την επόμενη μέρα. Βρισκόμαστε στη διάλυση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Λύσεις για μένα υπάρχουν, αρκεί να υλοποιηθούν».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα