Ο Α. Παπαγεωργίου στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Ασημάκης Παπαγεωργίου, μίλησε στις 23/08 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Νεκτάριο Νώτη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας:

«Το θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, σε σχέση ειδικά με τον τελικό καταναλωτή, τον κόσμο, έγινε -κατά κάποιον τρόπο-, όχι εύστοχα. Αυτό αποδεικνύει το αποτέλεσμα. Αυτό που θα γίνει -και το εννοώ, μέσα στις επόμενες εβδομάδες ξεκινάει-, είναι η διαβούλευση για νέο ρυθμιστικό πλαίσιο σε συνεργασία με τη ΡΑΕ -τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας-, που έχει και επιβάλλει όλους τους κανόνες στην αγορά αυτή, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, ώστε να έχουμε ένα καινούργιο πλαίσιο για όλη την λειτουργία της αγοράς ενέργειας και ταυτόχρονα της απελευθέρωσης, είτε στην χονδρική, είτε στη λιανική. Με κανόνες, όπως ισχύουν και στις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, ώστε να αποφευχθούν όλα τα φαινόμενα τα οποία είδαμε τα τελευταία χρόνια».

* Για ενδεχόμενο αυξήσεων στα τιμολόγια της ΔΕΗ:

«Προς το παρόν, δεν υπάρχει κανένα θέμα αύξησης. Κι όταν λέω προς το παρόν, εννοώ -όπως έχω ήδη πει-, ότι μέχρι τέλος του έτους, καμία αύξηση δεν πρόκειται να υπάρξει. Από εκεί και πέρα, είναι και η διαμόρφωση με βάση την αγορά της χονδρικής και των πηγών ενέργειας, δηλαδή με το τι κόστος έχουμε από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτή τη στιγμή, η προσπάθεια που έχει γίνει από εμάς -και συνεχίζεται με μεγάλη αποφασιστικότητα-, είναι να μην υπάρχουν αυξήσεις στο τιμολόγιο του τελικού καταναλωτή. Γίνεται προσπάθεια να βρούμε άλλους τρόπους, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτείται η αγορά της ηλεκτρικής ενέργειας και να μην έχουμε τέτοιου είδους αυξήσεις. Με την παράλληλη αλλαγή του ρυθμιστικού πλαισίου, εκ του μηδενός να αλλάξει, μέχρι το τέλος του έτους, θα έχει ολοκληρωθεί, θα μπούμε σε μία άλλη διαδικασία. Θα μπούμε σε μια πιο υγιή -για την αγορά-, λειτουργία, χωρίς στρεβλώσεις που έχουν συμβεί αυτά τα χρόνια, από το γεγονός ότι στήθηκε ένα βασικό πλαίσιο και μετά συμπληρώθηκε για τις διάφορες πηγές ενέργειας και τους διάφορους τρόπους λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς. Τώρα γνωρίζουμε. Άρα μπορεί να γίνει ένα ρυθμιστικό πλαίσιο της αγοράς τέτοιο, που να μην δημιουργεί αυτές τις σταυροειδείς επιδοτήσεις, στρεβλώσεις κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Λέτε ότι δεν θα γίνουν αυξήσεις στα τιμολόγια μέχρι το τέλος του χρόνου. Επειδή, όμως, μπαίνοντας στο 2013, ακόμη χειμώνα θα έχουμε κι επειδή πολλοί, λόγω και της αύξησης της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, θα καταφύγουν όπως και πέρυσι, στη χρήση κλιματιστικών... Μέχρι να περάσει ο χειμώνας, είμαστε σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν αυξήσεις;

Α. Παπαγεωργίου: «Αυτό που μπορώ να πω ξεκάθαρα αυτή τη στιγμή, είναι ότι θα γίνει οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται, ώστε να μην έχουμε αλλαγή στο τιμολόγιο κατά τη χειμερινή περίοδο...».

* Για σχέδια ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της ενέργειας:

«Τα σχέδια θα προχωρήσουν, όπως έχει ήδη ανα
Keywords
Τυχαία Θέματα