Ο Α. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησε στις 27/8 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την μήνυση από τον Δ. Αβραμόπουλο:

«Στο άρθρο μου κυρίως στηλίτευα πρακτικές και νοοτροπίες που -κατά την εκτίμησή μου-, έχουν φέρει την χώρα έως εδώ και μιλούσα για διορισμούς, ρουσφέτια και προνόμια των πολιτικών. Μιλούσα και για πολιτικούς "τύπου Αβραμόπουλου", με αφορμή και τα όσα είχαν γραφτεί τότε σε σχέση με την χρήση του πρωθυπουργικού αεροσκάφους από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Μιλούσα για
όλα αυτά που κάθε σοβαρός άνθρωπος θα συμφωνήσει ότι έχουν συμβάλει, ώστε η χώρα να φτάσει στο χείλος του γκρεμού, λέγοντας ότι αν δεν απαλλαγούμε από αυτές τις πρακτικές και νοοτροπίες, αλλά και τα πρόσωπα τα οποία είναι φορείς αυτών των αντιλήψεων, η χώρα δεν έχει μέλλον...».

Δημοσιογράφος: Μήπως διακρίνετε, με αφορμή και τις γενικότερες πολιτικές εξελίξεις, κάποια όξυνση στις σχέσεις κυβερνητικών στελεχών με το κόμμα σας, μετά και την αποχώρησή σας από το κυβερνητικό σχήμα;

Α. Παπαδόπουλος: «Αν είχα και κάποιο άλλο παράδειγμα ή παραδείγματα, ενδεχομένως να φτάναμε σε αυτό τον συνειρμό, αλλά επειδή δεν υπάρχουν άλλα αντίστοιχα παραδείγματα, δεν μπορώ να καταλήξω σε αυτό το συμπέρασμα. Ενδεχομένως, να έχει να κάνει με τις λογικές ανθρώπων, οι οποίοι έχουν συνηθίσει να τους υμνούν, να τους γράφουν κολακευτικά λόγια και αν κάποιος πει κάτι πέρα από τα συνηθισμένα, θίγονται παραπάνω από τα δεδομένα».

* Για ενδεχόμενο διαμόρφωσης πλαισίου διαλόγου με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.:

«Δεν υπάρχει κάποιος δίαυλος επικοινωνίας με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου κάτι τέτοιο, σε επίπεδο προετοιμασίας ή κάτι διαφορετικό από το παρελθόν...».

Δημοσιογράφος: Η θέση ότι θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή πρωθυπουργού, προκειμένου η χώρα να μην οδηγηθεί σε εκλογές, είναι μια θέση η οποία εστιάζεται κυρίως στα προβλήματα που δημιούργησε η υπόθεση της ΕΡΤ;

Α. Παπαδόπουλος: «Αυτό που είχαμε πει και ξαναπεί είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές μόλις 14 μήνες από τις προηγούμενες του Ιουνίου. Πιέζουμε να αλλάξει η πολιτική, γι' αυτό λέμε ότι αν τεθεί κάποιο μείζον θέμα και η κυβέρνηση κινδυνεύσει να πέσει, ενδεχομένως να ανοίξει συζήτηση για να προκύψει άλλη κυβέρνηση από αυτή την Βουλή... Η βασική μας θέση είναι αλλαγή πολιτικής. Αντιλαμβάνεστε ότι αν τεθεί θέμα αλλαγής της κυβέρνησης, η λογική είναι να αλλάξει και ο πρωθυπουργός».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν κάποια δημοσιεύματα -ακριβώς με αφορμή αυτή την θέση που διατυπώνεται από την Δημοκρατική Αριστερά για αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού-, ότι την περίοδο της κρίσης με αφορμή τα γεγονότα στην ΕΡΤ, υπήρξαν επαφές και με πρόσωπα ευρύτερα τα οποία κατά καιρούς ακούγονται ή διετέλεσαν πρωθυπουργοί, όπως ο Παναγιώτης Πικραμένος. Αυτές οι πληροφορίες έχουν βάση;

Α. Παπαδόπουλος: «Όχι. Δεν υπήρχε καμία επαφή είτε με τον κ. Πικραμένο, είτε με κάποιο άλλο πρόσωπο. Ήμασταν μέσα στην κυβέρνηση εκείνη την περίοδο και ψάχναμε να βρούμε κάποια λύση. Δεν είχαμε άλλου είδους σκέψεις, απλώς λέγαμε ότι η κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση στο θέμα της ΕΡΤ. Διαφωνήσαμε κατηγορηματικά με το "μαύρο", εξ ου και οι εξελίξεις που ακολούθησαν».

Δημοσιογράφος: Να επιμείνω λίγο στο κομμάτι της θέσης για αλλαγή στο πρόσωπο του πρωθυπουργού... Υπάρχει μια ανάγνωση που λέει ότι, ενδεχομένως, αυτή να είναι και ένας τρόπος να επανέλθει υπό άλλη σύνθεση και άλλα πρόσωπα η Δημοκρατική Αριστερά σε ένα ευρύτερο κυβερνητικό σχήμα...

Α. Παπαδόπουλος: «Δεν υπάρχει καμία τέτοια συζήτηση, ιδίως όλο αυτό το διάστημα του καλοκαιριού. Δεν έχει προκύψει κανένα τέτοιο θέμα, ούτε έχουμε μπει σε καμία τέτοια συζήτηση. Πιέζουμε για αλλαγή στην άσκηση πολιτικής».

Δημοσιογράφος: Να υποθέσω όμως ότι δεν αποκλείεται αν υπάρξει -σε θεωρητικά σενάρια συζητάμε-, μια μείζονα κρίση που να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβερνητική πλειοψηφία και αν υπάρξει αναδιάρθρωση στο στελεχιακό δυναμικό, η Δημοκρατική Αριστερά θα επιμείνει να μένει απ' έξω... Αυτό είναι κάτι που μπορεί να αλλάξει μου λέτε;

Α. Παπαδόπουλος: «Δεν μπορώ να σας απαντήσω ούτε με ένα κατηγορηματικό ναι, ούτε με ένα κατηγορηματικό όχι, γιατί δεν ξέρουμε πώς θα είναι τα γεγονότα, σε τι κατάσταση θα είναι η χώρα. Πάντως, αυτό που λέμε είναι ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές, αλλά να γίνει ό,τι πρέπει, για να αλλάξει μια σειρά από πολιτικές επιλογές».

* Για ζυμώσεις στον χώρο της κεντροαριστεράς:

«Αυτό το θέμα δεν έχει να κάνει με φιλοδοξίες προσώπων ή συσχετισμούς ή προσωπικές στρατηγικές. Το μείζον σε αυτό το θέμα είναι ποια πολιτική θα έχει η όποια κεντροαριστερά. Το ζητούμενο δεν είναι να έχουμε μια κεντροαριστερά, η οποία θα συμφωνεί με τις επιλογές της κυβέρνησης. Έχουμε αυτή την ώρα το ΠαΣοΚ το οποίο το κάνει αυτό πολύ καλά. Η κεντροαριστερά, αυτός ο χώρος στον οποίο κατά την εκτίμησή μας υπάρχει ένα κενό, μεταξύ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και Νέας Δημοκρατίας, πρέπει να εκφραστεί πολιτικά και εμείς σε αυτή την βάση θα δώσουμε όλο το ενδιαφέρον μας από εδώ και πέρα».

Δημοσιογράφος: Στην συζήτηση ή στην αναζήτηση της κεντροαριστεράς περιλαμβάνεται και το ΠαΣοΚ ή όχι;

Α. Παπαδόπουλος: «Το ΠαΣοΚ έχει επιλέξει αυτό το διάστημα να ταυτιστεί πλήρως με την Νέα Δημοκρατία και προσωπικά με τον κ. Σαμαρά, άρα δεν είναι εύκολο να υπάρχουν περιθώρια συζητήσεων, από την στιγμή που υπάρχει μια τέτοια ταύτιση».

* Για ενδεχόμενη συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στις συζητήσεις για την κεντροαριστερά:

«Θεωρώ ότι η ενδεχόμενη συμμετοχή του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έχει να κάνει με το ίδιο το κόμμα. Από όσα γνωρίζω στηλιτεύει οτιδήποτε αφορά το θέμα της κεντροαριστεράς, της σοσιαλδημοκρατίας. Είναι απέναντι, όπως είναι απέναντι σε οποιαδήποτε συζήτηση σε σχέση με αυτό τον χώρο. Άρα νομίζω ότι ο ίδιος ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. αυτοεξαιρείται. Κατά την εκτίμησή μου, αυτοεξαιρείται και με μια σειρά από επιλογές που κάνει κυρίως σε ζητήματα που σχετίζονται με την οικονομία και την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα