Ο Α. Παπαδόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Ανδρέας Παπαδόπουλος, μίλησε στις 13/5 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη και την αντιμετώπιση των φαινομένων ρατσισμού:

«Στηρίζουμε απολύτως αυτό το νομοσχέδιο και θεωρούμε ότι είναι επιτακτική δημοκρατική ανάγκη να ψηφιστεί άμεσα... Την Παρασκευή, υπήρξε επικοινωνία του κ. Χατζησωκράτη με τον κ. Σταμάτη και η διευκρίνιση από πλευράς Νέας Δημοκρατίας ήταν
ότι θα ακολουθηθεί η ίδια μέθοδος που ακολουθείται και σε άλλες περιπτώσεις. Δηλαδή, πριν δοθεί ένα νομοσχέδιο προς διαβούλευση, θα το δουν και η Νέα Δημοκρατία , το ΠαΣοΚ και φυσικά η Δημοκρατική Αριστερά. Θα κάνουν τις παρατηρήσεις και μετά θα δοθεί για διαβούλευση. Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, όπως δεν έχει -εξ όσων γνωρίζω- και ο αρμόδιος υπουργός, ότι το νομοσχέδιο παγώνει, πάει στις ελληνικές καλένδες ή οτιδήποτε άλλο ».

Δημοσιογράφος: Δημιουργούνται όμως εντυπώσεις και υπάρχει και μία φημολογία ότι η εκκλησία ήταν αυτή η οποία έχει διαφωνήσει γι' αυτό το νομοσχέδιο...

Α. Παπαδόπουλος: «Αν η εκκλησία είναι η ηγεσία της και ο αρχιεπίσκοπος, εκτιμώ πως δεν υπάρχει καμία τέτοια πιθανότητα. Κάποιοι ιεράρχες, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από σκοταδισμό, είναι λογικό να αντιδράσουν. Ούτως ή άλλως, πολλοί από αυτούς υμνούν, στηρίζουν τη Χρυσή Αυγή, δεν έχουν κάποιο δημοκρατικό παρελθόν, οπότε νομίζω ότι δεν πρέπει καν να λάβουμε υπόψη τη γνώμη τους».

Δημοσιογράφος: Σε κάθε περίπτωση, φαντάζομαι ότι δημιουργεί εντυπώσεις το γεγονός ότι το νομοσχέδιο δεν κατατέθηκε και όπως είχε προγραμματιστεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, έτσι δεν είναι;

Α. Παπαδόπουλος: «Καταλαβαίνω τι θέλετε να πείτε. Αλλά, από την άλλη, το νομοσχέδιο αυτό δεν το έφτιαξε μόνος του ο κ. Ρουπακιώτης, είχε και την απόλυτη στήριξη του κ. Καραγκούνη. Την Παρασκευή το πρωί άκουσα τον κ. Δένδια στη δημόσια τηλεόραση να λέει ότι πρέπει να γίνει .Εμείς ξέραμε ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή στο υπουργείο Δικαιοσύνης να τρέξει αυτό το νομοσχέδιο. Δεν γνωρίζω αν κάτι άλλαξε. Δεν ξέρω ποιοι, την τελευταία στιγμή... Έχω διαβάσει διάφορες δημοσιογραφικές πληροφορίες για κάποια στελέχη που μπορεί να διαφωνούν, το καταλαβαίνω, δεν συμφωνώ όμως μαζί τους. Το νομοσχέδιο αυτό είναι υποχρέωση να προχωρήσει. Σε όλες τις προηγμένες δημοκρατικές χώρες ο ρατσισμός αποτελεί ποινικοποιημένη πράξη. Το ίδιο πρέπει να γίνει επιτέλους κι εδώ».

* Για την απεργία της ΟΛΜΕ και την απόφαση για πολιτική επιστράτευση των καθηγητών:

«Θέλω να πω με απόλυτη ειλικρίνεια ότι δεν έχω καταλάβει πού βρίσκονται οι μεγάλες αντιδράσεις της ΟΛΜΕ. Από εκεί και πέρα, είναι βέβαιο ότι πρέπει να διεξαχθούν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Νομίζω ότι διαπράττει μέγιστο λάθος η συνδικαλιστική ηγεσία της ΟΛΜΕ επιλέγοντας την περίοδο των πανελλαδικών εξετάσεων για κινητοποιήσεις. Νομίζω ότι το πρώτο πράγμα για να πετύχουν απεργίες και κινητοποιήσεις, είναι να έχουν την κοινωνία μαζί τους, η οποία αυτή τη στιγμή είναι απέναντι. Ως εκ τούτου, είναι απολύτως λαθεμένη η συγκεκριμένη επιλογή. Αν με ρωτάτε τη γνώμη μου για την επιστράτευση, θα έλεγα τι δεν με ικανοποιεί διόλου αυτό το μέτρο, δεν συνάδει και με τη δική μας κουλτούρα. Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να γίνουν οι πανελλαδικές εξετάσεις. Αυτή την ώρα οι καθηγητές και αύριο και την Τετάρτη έχουν δυνατότητα να αλλάξουν αυτή την απολύτως λαθεμένη επιλογή της διοίκησης της ΟΛΜΕ».

* Για ενδεχόμενο ανασχηματισμό και εάν η Δημοκρατική Αριστερά θα μετάσχει με κομματικά στελέχη πρώτης γραμμής:

«Θα επικαλεστώ τη συνέντευξη που έδωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, κ. Κουβέλης, προχθές στην εφημερίδα Ημερησία. Αυτό που είπε είναι ότι προς στιγμήν δεν έχει αλλάξει η επιλογή μας για συμμετοχή μη πολιτικών, με την έννοια κομματικών στελεχών. Γιατί, κατά τα άλλα, και ο κ. Μανιτάκης και ο κ. Ρουπακιώτης είναι αρκούντως πολιτικά στελέχη... Κανείς δεν ξέρει το χρόνο του ανασχηματισμού. Μπορεί να γίνει μετά από έξι μήνες...».

Δημοσιογράφος: Θα γίνει μετά από έξι μήνες;

Α. Παπαδόπουλος: «Δεν γνωρίζω πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός. Ξέρω ότι η Νέα Δημοκρατία έχει το συνέδριό της τέλη Ιουνίου, οπότε φαντάζομαι ότι έως τότε δεν θα γίνει ανασχηματισμός. Αλλά, ειλικρινά λέω, δεν γνωρίζω. Όπως φαντάζομαι ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν το πότε θα γίνει...
Με τα τωρινά δεδομένα, με βάση και την απόδοση των υπουργών, είμαστε απολύτως ικανοποιημένοι. Άρα θεωρούμε ότι δεν συντρέχουν οι λόγοι για κάτι διαφορετικό. Όταν έρθει η ώρα του ανασχηματισμού, χωρίς ταμπού ή οτιδήποτε άλλο, θα συζητήσουμε το θέμα. Αλλά, σας λέω, έτσι όπως έχουν τα τωρινά δεδομένα, η απόφαση είναι συγκεκριμένη, δηλαδή η μη συμμετοχή με πολιτικά στελέχη».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα