Ο Α. Μαλλιάς στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρέσβης επί τιμή και υπεύθυνος εξωτερικής πολιτικής του Ποταμιού, Αλέξανδρος Μαλλιάς, μίλησε στις 9/4 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Άρη Τόλιο.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στη Μόσχα:

«Έχουμε μπει σε άλλη εποχή... Όταν ο πρωθυπουργός επισκέπτεται μια ξένη χώρα και μια τόσο σημαντική χώρα όπως είναι η Ρωσία, με την οποία όντως έχουμε παραδοσιακούς δεσμούς -η ορθοδοξία αποτελεί έναν πολύ ισχυρό δεσμό-,

εγώ εύχομαι αυτή η επίσκεψη να φέρει απτά αποτελέσματα και να μη μείνουμε μόνο στις προθέσεις, διότι σε κάθε διπλωματική κίνηση οι πράξεις πρέπει να είναι ανάλογες των προθέσεων. Αν ήμασταν στη Μόσχα, η ανάλυση που θα κάναμε θα ήταν ότι η Ελλάδα δεν έχει σταθερή πορεία, αλλάζουν οι προτεραιότητες της ανάλογα με κάθε κυβέρνηση και οι θητείες των κυβερνήσεων στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια είναι βραχύτερες. Όταν προγραμματίζουμε όμως έργα μεγάλης εμβέλειας, όπως τα ενεργειακά, είναι σαφές ότι η υλοποίηση τους χρειάζεται χρόνο ο οποίος είναι πέραν της θητείας μιας κυβέρνησης. Βεβαίως είναι θετικό και πρέπει η Ελλάδα με όσες δυνατότητες της έχουν απομείνει να κάνει όσο το δυνατόν περισσότερες κινήσεις στη διεθνή σκακιέρα, ταυτόχρονα όμως δεν θα πρέπει μόνοι μας -και το τονίζω αυτό- προτού γίνει η επίσκεψη του πρωθυπουργού να αποδυναμώνουμε την εμβέλεια της...».

Σε άλλο σημείο είπε: «Το γεωπολιτικό χαρτί είναι πολύ ισχυρό και είναι το βασικό στοιχείο το οποίο έχουν αντιληφθεί κυρίως οι Αμερικάνοι πολύ πριν από τους Ευρωπαίους, εδώ και έξι χρόνια. Είναι ένας από τους βασικούς λόγους που βλέπουμε τις συνεχείς παρεμβάσεις της αμερικανικής κυβέρνησης και προσωπικά του κου Ομπάμα προς την κατεύθυνση των Ευρωπαίων εταίρων μας, προκειμένου η Ελλάδα να μην περιέλθει σε μια χαοτική κατάσταση. Πράγματι είμαστε σε μια κομβική θέση. Τα όσα δε συμβαίνουν στον περίγυρο μας, από τη Συρία, το Ιράκ κ.λπ. είναι ακριβώς στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό προϋποθέτει να έχουμε ισχυρά διαπιστευτήρια στο εσωτερικό και φοβάμαι ότι ορισμένες κινήσεις που γίνονται αυτή την εποχή στην Αθήνα αποδυνάμωνουν τη βούληση του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης να προβάλλουν με πειστικότητα το λεγόμενο γεωπολτικό χαρτί... Όταν σωστά αποφασίζεις να προβάλλεις τη γεωγραφική σου θέση και τις διευκολύνσεις που παρέχεις στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και βεβαίως ότι είσαι το προγεφύρωμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ένα χώρο που φλέγεται από πολέμους και από πρωτοφανή ανατροπή του status quo πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός στο τι λες στην Αθήνα, τι κινήσεις κάνεις και να δείχνεις ότι έχεις συναίσθηση της σημασίας της εσωτερικής ασφάλειας... Πρέπει τόσο στους εταίρους όσο και στη Μόσχα να λέμε ότι δεν πρέπει να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Η κατοχή είναι κατοχή. Η εισβολή είναι κατοχή, είναι παράνομη, είτε συμβαίνει στην Κριμαία είτε στην Κύπρο».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα