Ο Α. Λοβέρδος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο ανεξάρτητος βουλευτής και ιδρυτικό μέλος της ΡΙΚΣΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, μίλησε στις 20/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και την Νόνη Καραγιάννη.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για την κεντροαριστερά:

«Έχουμε σκοπό να συμμετάσχουμε, παίρνοντας, αλλά και αποδεχόμενοι πρωτοβουλίες, για την ενοποίηση του χώρου που κινείται γύρω από την σοσιαλδημοκρατία, με στόχο να δημιουργήσουμε ένα κόμμα».

Δημοσιογράφος: Αυτό που, σχηματικά, αναφέρουμε ως κεντροαριστερά;

Α. Λοβέρδος:

«Στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες το λέμε έτσι. Ο ακριβέστερος και πιο κατανοητός όρος στην Ευρώπη, αλλά και στους Έλληνες πολίτες -που σκέφτονται από τις παρυφές της Νέας Δημοκρατίας και μέχρι τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-, είναι ο σοσιαλδημοκρατικός, κεντροαριστερός χώρος».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν δύο κόμματα τα οποία επιχειρούν να εκφράσουν αυτόν το χώρο, η Δημοκρατική Αριστερά και το ΠαΣοΚ. Χωράει κι άλλο κόμμα;

Α. Λοβέρδος: «Πιστεύω ότι, πέραν των δύο κομμάτων, υπάρχουν και πολλά δίκτυα και πρόσωπα. Όλοι αυτοί όμως -κόμματα, δίκτυα, πρόσωπα-, έχουμε σήμερα μικρή πολιτική εμβέλεια. Αυτό πρέπει να αλλάξει. Γιατί ό,τι ορίζαμε στο πρόσφατο παρελθόν ως δημοκρατική παράταξη, έχει επιρροή περίπου στο 50% του ελληνικού λαού. Περνάει κρίση αυτή την στιγμή. Η αντιμετώπιση της κρίσης είναι και δικός μας στόχος. Σκοπεύουμε μέσα από αυτή την καινούργια κίνηση, να έρθουν καινούργια πρόσωπα στο προσκήνιο...».

* Για την κατάργηση της κρατικής επιχορήγησης των κομμάτων:

«Έχει αποδειχθεί αυτόν τον καιρό -και το λέω με την εμπειρία που διαθέτω πια-, ότι πολύ εύκολα, παρότι υπάρχουν τρομακτικές δυσκολίες στον κόσμο, παίρνουμε αποφάσεις για περικοπές, αλλά δεν γίνεται πράξη η λαϊκή εντολή, για να μειωθεί η ύφεση. Για να μειωθεί η ύφεση σήμερα, χρειάζεται αγώνας και για να γίνει αυτός ο αγώνας, χρειάζεται τα κόμματα να μην υποκύψουν στην κρατική γραφειοκρατία. Τα ελληνικά κόμματα, σε μεγάλο μέρος τους, ανήκουν στο κράτος. Χρηματοδοτούνται από το κράτος και τα στελέχη τους -μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον-, ήταν κατά βάση δημόσιοι υπάλληλοι ή υπάλληλοι των ΔΕΚΟ».

Δημοσιογράφος: Έχετε καταθέσει μια πρόταση, για να τελειώσει αυτός ο κύκλος κρατικής επιχορήγησης, αν δεν κάνω λάθος...

Α. Λοβέρδος: «Ναι βέβαια και θα είναι πρόταση που θα εισηγηθούμε ως πρόταση νόμου στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, όταν ανοίξει η Βουλή μετά τις γιορτές».

Δημοσιογράφος: Και οι πηγές εσόδων των κομμάτων;

Α. Λοβέρδος: «Να είναι ιδιώτες».

Δημοσιογράφος: Αυτό δεν ανοίγει μια παλιά συζήτηση στην ελληνική κοινωνία, για την σχέση πολιτικής και οικονομικής εξουσίας;

Α. Λοβέρδος: «Ναι, αλλά κάτι θα πρέπει να κάνουμε. Από την μια πλευρά, εξοργίζεται ο πολίτης που χρωστάνε τα κόμματα 250 εκατ. ευρώ. Από την άλλη, με το που αναφέρεις την ιδιωτική χρηματοδότηση -όπως γίνεται στην Αμερική λόγου χάρη-, κατ' επιλογήν -δηλαδή ένα κόμμα μπορεί να πει ότι εγώ διαλέγω την κρατική-, με το που πας να πεις να είναι ιδιωτική, σου λέει θα υπάρχει οικονομική εξουσία. Πρέπει να δούμε τι ακριβώς θέλουμε και παρότι η κρίση μας κάνει να μην σκεφτόμαστε, να θαμπώνει το μυαλό και το βλέμμα μας, κάποιοι πρέπει να κρατάμε την ψυχραιμία μας και να παίρνουμε σωστές αποφάσεις. Εκτιμώ ότι είναι πιο καλό και απολύτως διαφανές, να ξέρεις ότι κάποιος έδωσε ένα ποσό κάποιων χιλιάδων ευρώ, χωρίς τα υποκριτικά όρια που βάζει σήμερα ο νόμος, σε ένα πολιτικό κόμμα. Να το ξέρεις αυτό και να το συνυπολογίζεις στην εκτίμηση της ψήφου σου».

* Για την συνάντηση των τριών πολιτικών αρχηγών:

«Τώρα πήραμε τα χρήματα και έχουμε ακόμη μια ευκαιρία. Συγκεντρώνονται οι τρεις αρχηγοί μετά από αυτό το πολύ θετικό γεγονός και περιμένουμε να μας πουν ποια είναι η γραμμή πλεύσης και το σχέδιο, για να δουλέψει η κυβέρνηση από πρώτης Ιανουαρίου. Αντ' αυτού, ακούμε γενικά και αόριστα πράγματα περί ανάπτυξης, δεν συγκροτείται σχέδιο με βάση όλα αυτά και δεν καταλαβαίνουμε αυτή την στιγμή γιατί η κυβέρνηση βρίσκεται σε αδυναμία και όχι σε πλήρη λειτουργία».

Δημοσιογράφος: Της λείπει το αφήγημα;

Α. Λοβέρδος: «Λείπει το σχέδιο. Σχέδιο τι σημαίνει; Από 1ης Ιανουαρίου, αν η ύφεση του 2012, κλείσει υψηλότερα απ ότι προέβλεψε ο προϋπολογισμός του 2013, αν η παραδοχή ότι θα είναι στο 6,5 τοις εκατό βγει λανθασμένη και είναι παραπάνω, ξημερώνει πρωτοχρονιά με καινούργια -μικρά βέβαια-, αλλά νέα ελλείμματα».

* Για την γραφειοκρατία:

«Πήγε ο πρωθυπουργός στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης πριν από δύο μέρες. Την προηγούμενη, το υπουργείο απέρριψε μεγάλα επενδυτικά σχέδια,βάσει τυπικότατων κριτηρίων, σύμφωνα με πληροφορίες που έχω. Εάν το 2009, 2010, 2011 και το 2012, δεν βελτίωσες την λειτουργία της Δημόσιας Διοίκησης απέναντι στην οικονομία, δεν άλλαξες τα δεδομένα της απόδοσης δικαιοσύνης σε υποθέσεις που αναφέρονται στην οικονομία και καθυστερείς ή αρνείσαι, τότε η Ελλάδα από την πρώτη του καινούργιου έτους, θα ακολουθήσει υφεσιακή τροχιά και πάλι. Η ύφεση δεν θα μειωθεί, οι πολιτικοί θα μας λένε πόσο δύσκολο είναι να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν θα κάνουν την καθημερινή δουλειά τους και εκτιμώ ότι η άνοιξη θα είναι πάρα πολύ δύσκολη, αν αυτό το έργο που βλέπουμε από τον Ιούνιο συνεχιστεί, γιατί από τον Ιούνιο το μόνο που γίνεται είναι οι εθνικοί λογαριασμοί και οι περικοπές...».

Και πρόσθεσε: «Αν από την πρώτη του έτους δεν πιάσει δουλειά η κυβέρνηση με σχέδιο για να μειωθεί η ύφεση, ό,τι κερδίσαμε στα δημόσια οικονομικά με τις θυσίες του ελληνικού λαού, θα τεθεί υπό αμφισβήτηση. Θα έχουμε περισσότερη ανεργία, δηλαδή θα κλείσουν κι άλλες επιχειρήσεις, ενώ το βασικό καθήκον αυτής της κυβέρνησης είναι να κρατήσει τις επιχειρήσεις όρθιες και -αν μπορεί- να δημιουργήσει καινούργιες θέσεις εργασίας με την πολιτική αποδέσμευσης της οικονομίας από τα δεσμά του κράτους. Ειδάλλως, πάμε για πολιτική κρίση».

Δημοσιογράφος: Η οποία μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογές -εκτιμάτε-, την άνοιξη;

Α. Λοβέρδος: «Εκλογές κατά τη γνώμη μου δεν πρέπει να γίνουν πριν το 2016».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα