Ο Α. Κρητικός στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Κρητικός, μίλησε στις 22/12 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων είπε:

* Για την ημερίδα "Νέες χρηματοδοτικές Ευκαιρίες και Δυνατότητες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση" που διοργανώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου:

«Βεβαίως είναι δύσκολες οι συνθήκες που περνάμε, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε τη δουλειά μας. Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με την ΚΕΔΕ,
οργανώσαμε αυτή την ημερίδα για να δείξουμε στους δήμους κάποιες δυνατότητες που έχουν. Τα τελευταία χρόνια έχει περιοριστεί αρκετά η κρατική χρηματοδότηση λόγω της κρίσης».

Δημοσιογράφος: Υπάρχουν τέτοιου είδους ευκαιρίες; Δηλαδή, υπάρχουν πόροι που μπορεί να αξιοποιηθούν και από που;

Α. Κρητικός: «Βεβαίως και υπάρχουν. Υπάρχει η κλασσική δυνατότητα, ο δανεισμός, ο οποίος δεν είναι κάποιο αναγκαίο κακό. Πρόκειται για κάτι ανταποδοτικό, για ένα έργο που πρόκειται να βγάλει τα λεφτά του. Ενδείκνυται να προσφύγουν στον δανεισμό, έτσι ώστε οι περιορισμένοι πόροι να μείνουν για έργα που δεν είναι ανταποδοτικά, για παιδικές χαρές, για πάρκα κ.λπ.».

Δημοσιογράφος: Όταν η χώρα δεν μπορεί να δανείζεται από το εξωτερικό, μπορεί να δανείζεται ένα μέρος της χώρας με ευνοϊκούς όρους;

Α. Κρητικός: «Βεβαίως και μέσω και του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Ήδη έχουμε ένα δάνειο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων 100 εκατομμυρίων ευρώ, στα οποία προσθέσουμε εμείς άλλα 100, από δικούς μας πόρους, ώστε να φτάσουν 200 εκατομμύρια στην τοπική αυτοδιοίκηση για επενδύσεις... Πέρα όμως από το δανεισμό υπάρχει η δυνατότητα συμπράξεων δημόσιου ιδιωτικού τομέα... Η δημόσια χρηματοδότηση πρέπει να έχει διπλό ρόλο στις μέρες μας. Αφενός να χρηματοδοτεί έργα και αφετέρου να κινητοποιεί ιδιωτικά και τραπεζικά κεφάλαια προς όφελος της ανάπτυξης».

Δημοσιογράφος: Τι είδους έργα μπορούν να χρηματοδοτηθούν;

Α. Κρητικός: «Έργα οδοποιίας, αστικών παρεμβάσεων, ενεργειακά κ.λπ....».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα