Ο Α. Μπέζας στον ΑΘΗΝΑ984

Ο υφυπουργός Υγείας, Αντώνης Μπέζας, μίλησε στις 25/2 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τους Νεκτάριο Νώτη και Γιάννη Παπαγεωργίου.

Μεταξύ άλλων, είπε:

* Για τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα:

«Στην παρούσα φάση δεν χρειάζεται να βγουν τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να τα αφήσουμε στα φαρμακεία με ελεύθερη τιμή... Με διυπουργική απόφαση

έχουμε απελευθερώσει την τιμή τους προς τα κάτω. Θα μπορούν επομένως οι φαρμακοποιοί να κάνουν έκπτωση μεγαλύτερη από την τιμή του δελτίου τιμών... Είμαστε σε συζήτηση. Όλα αυτά είναι υπό την αίρεση της διαπραγμάτευσης, εφόσον είναι μία μορφή μνημονιακής υποχρέωσης. Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και νομίζω ότι είμαστε σε καλό δρόμο».

Δημοσιογράφος: Αν δεν μειώσουμε τώρα τις τιμές, μπορεί σε ένα χρόνο να δούμε τα φάρμακα στα σούπερ μάρκετ;

Α. Μπέζας: «Και αυτό μπορεί να συμβεί».

* Για τη μείωση της τιμής των φαρμάκων:

«Οι τιμές των φαρμάκων, με το καινούργιο δελτίο τιμών που θα ισχύσει τις επόμενες μέρες, θα μειωθούν μεσοσταθμικά, περίπου κατά 12%...».

* Για τα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ:

«Δεν είναι όλα πλήρως διασφαλισμένα από την πρώτη στιγμή, με την έννοια ότι το καινούργιο σύστημα, για να λειτουργήσει και να αποδώσει πλήρως, χρειάζεται κάποια μεταβατικά διαστήματα. Ένα πρώτο μεταβατικό διάστημα είναι εκείνο των επόμενων δύο - τριών μηνών. Το επόμενο μεταβατικό διάστημα είναι ένα διάστημα περίπου μέχρι τα μέσα του 2015, οπότε και θα έχουμε το σύστημα σε πλήρη ανάπτυξη. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι με το που θα ανοίξουν -ύστερα από ένα μήνα-, οι μονάδες υγείας πάλι και θα είναι σε λειτουργία, δεν θα υπάρχουν υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας για τους πολίτες. Θα υπάρχουν, αλλά το σύστημα θα οικοδομείται σιγά - σιγά. Για παράδειγμα, ο θεσμός του οικογενειακού γιατρού δεν θα μπει στη ζωή μας από την μία στιγμή στην άλλη. Χρειάζεται κάποιο μεταβατικό διάστημα, μέχρι να οργανωθεί και δημιουργηθεί το δίκτυο των οικογενειακών γιατρών, μέχρις ότου οι ασθενείς αρχίσουν και τους προσεγγίζουν. Τα λεγόμενα "πολυϊατρεία" του ΕΟΠΥΥ -δεν θέλω να τα λέω πολυϊατρεία, διότι θα είναι πλήρεις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας-, θα λειτουργήσουν μετά από ένα μήνα. Σε πρώτη φάση θα μπουν επικουρικοί γιατροί και στη συνέχεια θα μπουν οι μόνιμοι γιατροί, οι οποίοι θα στελεχώσουν σε μόνιμη βάση το σύστημα, το οποίο θα οικοδομείται σταδιακά... Όλο αυτό το διάστημα όμως, θα υπάρχει ένα ελάχιστο παροχής υπηρεσιών υγείας, ποιότητας και αποτελεσματικότητας. Σε πλήρη ανάπτυξη θα το δούμε την επόμενη χρονιά. Η άμεση αλλαγή θα είναι η ενοποίηση του συστήματος. Μέχρι σήμερα είχαμε ένα κατακερματισμένο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και με το που θα ανοίξουν αυτές οι μονάδες όλο το σύστημα θα υπάγεται στην διοίκηση των υγειονομικών περιφερειών. Στη συνέχεια, θα στελεχωθεί, για να καλυφθούν τα κενά από τους γιατρούς, που δεν θα περάσουν στο καινούργιο σύστημα. Θα στελεχωθεί με επικουρικούς γιατρούς ειδικοτήτων κατάλληλων για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και ορισμένα από αυτά θα χαρακτηριστούν ως πολυδύναμα κέντρα υγείας και θα λειτουργούν με εφημερίες σε 24ωρη βάση. Αναφέρομαι κυρίως σ' αυτά που θα λειτουργούν οι μονάδες που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, δηλαδή σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, καθώς και σε άλλες πόλεις της χώρας. Αυτή είναι μία άμεση αλλαγή που θα φανεί με την λειτουργία του συστήματος σε 24ωρη βάση και με την εφημερία, στα νοσοκομεία που βρίσκονται στα μεγάλα αστικά κέντρα».

Σε άλλο σημείο είπε: «Δεν μπορούμε πάντα να έχουμε ένα νοσοκομείο ανά νομό. Υπάρχουν νομοί με γεωγραφικές ιδιαιτερότητες. Δηλαδή κάποιες περιοχές είναι απομακρυσμένες από την έδρα του κεντρικού νοσοκομείου. Είναι νομοί που έχουν πανεπιστημιακά νοσοκομεία και γενικά νοσοκομεία. Βέβαια το σωστό είναι να πάμε σε ένα καινούργιο ορθολογικό σχεδιασμό. Αυτό έγινε στην Αττική. Εδώ, όπως είδατε, άλλαξε η μορφή της λειτουργίας κάποιων νοσοκομειακών μονάδων. Είτε μετατράπηκαν σε εξωτερικά ιατρεία, είτε συνενώθηκαν με άλλα μεγαλύτερα νοσοκομεία. Στην επόμενη φάση, θα έχουμε μία τέτοια ορθολογικότερη χωροταξική κατανομή και στην υπόλοιπη χώρα, όσον αφορά το χάρτη της δευτεροβάθμιας περίθαλψης. Δεν μπορούμε όμως να πούμε ότι αρχή μας είναι ένα νοσοκομείο ανά νομό, διότι υπάρχουν περιπτώσεις νομών στους οποίους θα χρειαστούν περισσότερα του ενός νοσοκομεία. Κάτι αντίστοιχο σε σχέση με την ορθολογική χωροταξική κατανομή των δομών θα γίνει στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, όχι όμως τώρα. Εκείνο που τώρα προέχει είναι η διοικητική αλλαγή, δηλαδή των μονάδων αυτών από τον ΕΟΠΥΥ στις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών. Είναι ένα τεράστιο εγχείρημα, μία μεγάλη διοικητική αλλαγή να μετακινήσεις δομές σε ολόκληρη τη χώρα διοικητικά και τόσο προσωπικό -περίπου τις 8.000 άτομα- και να τα φέρεις να λειτουργήσουν από κοινού με τα κέντρα υγείας, δηλαδή με άλλες υπάρχουσες δομές. Μετά την ολοκλήρωση αυτής της διοικητικής αλλαγής, μία από τις φάσεις τις μεταβατικής περιόδου στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως είναι ο ορθολογικός χωροταξικός σχεδιασμός των δομών της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Εκεί θα συνενωθούν, αργότερα και σε συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες και μετά από διάλογο, κάποιες μονάδες. Όταν, για παράδειγμα, στην ίδια πόλη έχουμε δύο δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, από τη μία μεριά το πρώην πολυϊατρείο του ΕΟΠΥΥ και από την άλλη το κέντρο υγείας και απέχουν ελάχιστα μεταξύ τους, εκεί είναι φυσικό ότι αυτές οι δύο δομές θα ενωθούν, θα ενώσουμε το προσωπικό και θα χρησιμοποιήσουμε το σύνολο του, δημιουργώντας ένα μεγάλο πολυδύναμο κέντρο υγείας, το οποίο θα εφημερεύει σε 24ωρη βάση».

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Keywords
Τυχαία Θέματα