Ο Α. Ανδριανόπουλος στον ΑΘΗΝΑ984

Ο πρώην υπουργός, Ανδρέας Ανδριανόπουλος, μίλησε στις 24/10 στον «ΑΘΗΝΑ 9.84» και τον Τάκη Καμπύλη.

Μεταξύ άλλων είπε :

* Για τις προϋποθέσεις ανάπτυξης:
«Στην Ελλάδα όλοι είχαν την εκτίμηση ότι ανάπτυξη σημαίνει ότι το κράτος μοιράζει λεφτά. Οι τράπεζες λέει... ανοίγουν τις κάνουλες, το κράτος διανέμει χρήμα για αναπτυξιακά προγράμματα
κ.λπ. Δυστυχώς, αυτό μας οδήγησε εδώ που είμαστε. Η ανάπτυξη είναι αποτέλεσμα επενδύσεων, αλλά για να γίνουν χρειάζονται έργα πνοής και βέβαια ορισμένες προϋποθέσεις.
Μία από αυτές είναι και να μην υπάρχουν τόσο υψηλοί φόροι. Ποιος άραγε θα έρθει να επενδύσει σε μία χώρα που θα του παίρνει και δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζει τι θα γίνει στο μέλλον με τα χρήματά του... Επίσης, είναι απαραίτητο ένα σταθερό φορολογικό σύστημα με νόμους που δεν θα αλλάζουν ανά 4μηνο ή 6μηνο.Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνον πέρυσι είχαμε εννέα φορολογικούς νόμους και τώρα ακούμε πώς θα έχουμε και πάλι νέο φορολογικό. Ένα ακόμη ζήτημα είναι το ξεκαθάρισμα του κόστους παραγωγής προϊόντων. Όλοι λένε ότι υπάρχει ακρίβεια και μειώνουμε τους μισθούς προκειμένου να έχουμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Δεν είναι έτσι όμως. Η εργατική αμοιβή είναι ένας από τους παράγοντες οι οποίοι καθορίζουν το κόστος ενός προϊόντος. Με τη μείωση των μισθών δεν θα έχουμε ως  αποτέλεσμα ούτε ανάπτυξη, ούτε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα, ούτε και μείωση τιμών. Διότι οι άλλες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται είναι το κόστος ενέργειας και χρήματος, οι φόροι και οι πρώτες ύλες, το κόστος των οποίων συνεχώς εκτοξεύεται.  
Άρα πώς θα μπορέσουμε να έχουμε αναπτυξιακές προοπτικές ,ανταγωνιστικότητα και μείωση του κόστους, όταν  οι προαναφερθείσες προϋποθέσεις  δεν πληρούνται. Ο περιορισμός του εργατικού κόστους δεν επαρκεί από μόνος του. Και το κυριότερο. Το μέγεθος του κράτους, η γραφειοκρατία... Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει μαζί της...».

* Για την κυβέρνηση συνεργασίας που κρίνεται ως όχι ιδιαιτέρως  πετυχημένη:

«Δεν μπορεί ο πρωθυπουργός και για το παραμικρό να ζητά την έγκριση των αρχηγών των  άλλων δύο κομμάτων. Δεν μπορεί να θέλουν να έχουν λόγο , χωρίς ωστόσο να δέχονται τις ευθύνες. Το λογικό θα ήταν να μετέχουν και αυτοί στη κυβέρνηση -ενδεχομένως ως αντιπρόεδροι ή μετέχοντας σε μία κυβερνητική επιτροπή-, προκειμένου να παίρνονται οι αποφάσεις».    

«ΑΘΗΝΑ 9.84» - ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Keywords
Τυχαία Θέματα