Νύχτες Πρεμιέρας

Με τις «Ιστορίες για αγρίους» του Νταμιάν Σιφρόν, ανοίγει το επετειακό 20ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας, στις 17 Σεπτεμβρίου στο Μέγαρο Μουσικής.

Φέτος περιλαμβάνει πάνω από 100 νέες ταινίες μεγάλου μήκους απ' όλο τον κόσμο αλλά και από την Ελλάδα, τρία διαγωνιστικά τμήματα - μεταξύ
των οποίων και το «Μουσική και Φιλμ» - ειδικά αφιερώματα, ντοκιμαντέρ και πάνω από 60 ελληνικές ταινίες μικρού μήκους.

Στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του φεστιβάλ συμμετέχουν 11 ταινίες από Αμερική, Ευρώπη και Λατινική Αμερική, μεταξύ των οποίων τα «10.000km» του Κάρλος Μάρκες Μαρσέτ, μία αφοπλιστικά ειλικρινής σκιαγράφηση της πορείας που διανύει η αγάπη και ο έρωτας σε απόσταση, αλλά και το αγωνιώδες πολιτικό θρίλερ «'71» του Γιαν Ντεμάνζ που τιμήθηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κιν/φου του Βερολίνου.

Οι Pulp και ο Nick Cave καταλαμβάνουν μία θέση στο πρόγραμμα του διαγωνιστικού τμήματος Μουσική και Φιλμ με τις ήδη δημοφιλείς ταινίες «Pulp: A Film About Life, Death and Supermarkets» και «20.000 Days on Earth». Και αυτά είναι μόνο η αρχή...

Οι ειδικές προβολές εξασφάλισαν και θα προβάλλουν, μεταξύ άλλων, τον διαβόητο «Σχιζοφρενή Δολοφόνο με το Πριόνι», σε ψηφιακά αποκαταστημένη κόπια την οποία επιμελήθηκε ο ίδιος ο σκηνοθέτης, Τόμπι Χούπερ, αλλά και την 6ωρο «Νιμφομάνιακ», του Λαρς Φον Τρίερ, χωρίς λογοκρισία.

Όσον άφορα στα ντοκιμαντέρ, δύο Ελληνίδες, η Βίκυ Βελλοπούλου και Χριστίνα Πιτούλη, καταγράφουν με τις κάμερές τους την καταδικαστέα και αποτρόπαια πρακτική της κλειτοριδεκτομής.

Στο κομμάτι των ειδικών αφιερωμάτων φέτος, μεταξύ άλλων, σειρά έχουν ένας από τους επιδραστικότερους Αμερικάνους δημιουργούς, ο Ρόμπερτ Όλτμαν και ο θρυλικός Πολωνός σκηνοθέτης, Αντρέι Ζουλάφσκι.

Το πρόγραμμα του φεστιβάλ πλαισιώνουν μία σειρά από παράλληλες δράσεις, εργαστήρια και ομιλίες αλλά και πάρτι. Επιπλέον, με αφορμή την συμπλήρωση των 20 χρόνων του, σε συνδιοργάνωση με την «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων θα πραγματοποιήσουν ειδικές επετειακές εκδηλώσεις - έκπληξη, που θα περιέχουν μία σειρά από installation, μουσικές performance και σπάνιες προβολές.

Φέτος το φεστιβάλ προσφέρει 2500 εισιτήρια για ανέργους, ενώ οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από τα 4 ευρώ και φτάνουν τα 6, ανάλογα με την ώρα της προβολής. Οι κινηματογράφοι, που θα το φιλοξενήσουν είναι ο Δαναός 1 και 2, Όντεόν Όπερα 1 και 2, Ιντεάλ, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος, αλλά και η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών καθώς και η Τεχνόπολη.

Οι φετινές Νύχτες Πρεμιέρας ολοκληρώνονται στις 28 του μήνα με την ταινία το Κορίτσι που εξαφανίστηκε, του Ντέιβιντ Φίντσερ, δημιουργού του "Σέβεν" και "Φάιτ Κλαμπ".

Βίκυ Παπαστεφάνου
Keywords
Τυχαία Θέματα