Ντοκιμαντέρ για τους μετανάστες στην Αθήνα

Με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Stop-Over» του ΕλβετοΙρανού, Kaveh Bakhtiari κάνει πρεμιέρα απόψε το CineDoc 2014-2015 στις 20.00 στο Γαλλικό Ινστιτούτο, Σίνα 31.

Το ντοκιμαντέρ παρακολουθεί τη ζωή ενός γκρουπ παράνομων μεταναστών από το Ιράν, που βρίσκεται στην Αθήνα.

Το ντοκιμαντέρ ξεκινάει με τον σκηνοθέτη να αναζητά τα ίχνη του ξάδερφού του στην Αθήνα. Ο λαθρέμπορος

που τον είχε μεταφέρει του είχε υποσχεθεί ότι η Ελλάδα θα είναι μόνο «μια στάση» (ένα stop-over), αλλά μετά εξαφανίστηκε. Ο Bakhtiari βρίσκει τον ξάδελφό του να ζει σε ένα μικρό υπόγειο διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας, μαζί με άλλους επτά μετανάστες χωρίς χαρτιά. Αποφασίζει να μείνει μαζί τους και να καταγράψει την καθημερινότητά τους επί ένα χρόνο. Η Ελλάδα είναι προσωρινός σταθμός, καθώς όλοι ελπίζουν να φύγουν για άλλες Δυτικές χώρες.

Μετά την προβολή θα γίνει συζήτηση, την οποία θα συντονίσει η δημοσιογράφος Μαρία Ψαρά, με τη συμμετοχή και της Διεθνούς Αμνηστίας, η οποία θα παρουσιάσει την εκστρατεία ΣΟΣ Ευρώπη για την προστασία των δικαιωμάτων των προσφύγων και των μεταναστών.

Θα ακολουθήσει, στο αίθριο του Γαλλικού Ινστιτούτου, το Migrant Kitchen (Κουζίνες των Μεταναστών), μια εκδήλωση γνωριμίας με τις εθνικές κουζίνες των μεταναστών που ζουν στην πόλη μας, μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε στην Κωνσταντινούπολη.

Η συνδιοργανώτρια του CineDoc, Δήμητρα Κουζή μίλησε στην Ελευθερία Πάντζιου.

Keywords
Τυχαία Θέματα