Κατατίθεται ν/σ στη Βουλή

Πακέτο μέτρων, για τηνενίσχυση των μηχανισμών είσπραξης τωνασφαλιστικών φορέων και πρόστιμα γιατην ανασφάλιστη και αδήλωτη εργασία,κατατίθεται σήμερα στη Βουλή, στονομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Το νομοσχέδιο, πήρε το«πράσινο φώς» απο την πλευρά της τρόϊκας,με στόχο την είσπραξη περίπου 650 εκ. ευρώκαι μετά την απάλειψη διατάξεων πουαφορούν σε διαρθρωτικά μέτρα, που κρίθηκεότι μπορούν να επιβαρύνουν τουςπροϋπολογισμούς των ταμείων.

Διατάξεις, όπως η αύξησητης

προσωρινής σύνταξηςστο 95%, η βελτίωσηόρων συνταξιοδότησης αγροτών σε ηλικία62 ετών με 40 χρόνια ασφάλισης και η ρύθμισητραπεζικών επιδοτούμενων δανείων γιαπερίπου 110.000 δικαιούχους του πρώην ΟΕΚ,μένουν εκτός στην παρούσα φάση και θαεπαναξιολογηθούν αργότερα.

Με τροπολογία αναμένεταινα ενσωματωθεί η πρόβλεψη για "πάγωμα"επιδοτησεων, ενισχύσεων και επιστροφηςΦΠΑ σε οφειλέτες όλων των ταμείων.

Στο νομοσχέδιο,προβλέπεται ότι:

- Από την1η Δεκεμβρίου, στην Αναλυτική ΠεριοδικήΔήλωση προς το ΙΚΑ , οι εργοδότες θαπρέπει να δηλώνουν και τις ασφαλιστικέςεισφορές υπέρ των ταμείων επικουρισήςκαι εφάπαξ.

- Επεκτείνεται τοπρόστιμο για την αδήλωτη εργασία (10.550ευρώ) για τον εργοδότη που δεν συμπεριέλαβεεργαζόμενο στη μηνιαίως υποβαλλόμενηΑ.Π.Δ., ακόμη και εάν έχει δηλώσει αυτόντον εργαζόμενο στο Πληροφοριακό Σύστημα«Εργάνη».

- Αυστηροποιείται τουφιστάμενο πλαίσιο του ελέγχου τωνδηλωθεισών και καταβληθεισών εισφορώνπρος το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ με καθιέρωση μηνιαίωνδιασταυρώσεων ενώ προβλέπεται ταυτόχρονακαι η άμεση επίδοση βεβαίωσης οφειλήςόταν και εφόσον διαπιστωθούν αποκλίσεις.

- Καθορίζεται ενιαίοποσοστό εισφορών και ενιαία βάσηυπολογισμού τους για όλους τουςασφαλισμένους του Ενιαίου ΤαμείουΕπικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), ανεξαρτήτωςαν έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση πριν ήμετά την 1/1/1993 (παλαιοί και νέοιασφαλισμένοι).

- Επεκτείνεται η εφαρμογήτου εργοσήμου σε μια ακόμη κατηγορίαεργαζομένων και συγκεκριμένα στοαπασχολούμενο προσωπικό αποκλειστικάκαι μόνο κατά τη διεξαγωγή παντός είδουςαθλητικών αγώνων. (άρθρο 9)

- Θεσπίζεται έλεγχοςστα καταβαλλόμενα προνοιακά επιδόματα,μέσω της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., και ανατίθεται στηνίδια εταιρεία η υποχρέωση να αποδίδειτον ΑΜΚΑ με την υποβολή της αίτησης γιαχορήγηση πιστοποιητικού γέννησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα