Οι κοινωνικές εγγυήσεις ενισχύουν τη Δημοκρατία

Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, για τις γερμανικές εκλογές αλλά και για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα, καθώς δεν θα κατέβει εκ νέου υποψήφιος στις επικείμενες ευρωεκλογές, μίλησε στον Αθήνα 9.84 και την Αλεξάνδρα Βουδούρη ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε σήμερα στην Αθήνα.

Τη

πεποίθηση ότι θα πρέπει να γίνει διαφοροποίηση των φασιστικών ή επιθετικών ακροδεξιών κομμάτων με τα δεξιά ή αριστερά κόμματα εξέφρασε ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ συμπρόεδρος της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο πλαίσιο της καμπάνιας «Για μια διαφορετική Ευρώπη, μια διαφορετική Ελλάδα» σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με τη Χρυσή Αυγή, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου, ο Αθήνα 9,84 και η Αλεξάνδρα Βουδούρη είχε την ευκαιρία μιας σύντομης συνομιλίας με τον Γαλλο-γερμανό πολιτικό Κον Μπεντίτ.

Τη στροφή της Ε.Ε σε ένα πιο κοινωνικό μοντέλο προτάσσει ο Ντανιέλ Κον Μπεντίτ ως τη μόνη εγγύηση για να «παταχθούν» η άνοδος της ακροδεξιάς αλλά και των ευρωσκεπτικιστών στους κόλπους της.

Ερωτηθείς για το πώς εξηγείται στην Ε.Ε του σήμερα «η δημοκρατία να μη θεωρείται δεδομένη», αλλά και πώς μπορεί η Ευρώπη να θωρακίσει πλέον τη δημοκρατία ο Κον Μπεντίτ τόνισε»:

«Νομίζω ότι η χειροτέρευση της δημοκρατίας οφείλεται κυρίως λόγω της αδυναμίας της ανθρώπινης ύπαρξης. Δεν θα πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Δεύτερον, νομίζω ότι σε μια κατάσταση κρίσης συχνά ένα μέρος της κοινωνίας καταφεύγει σε αυταρχικές ιδεολογίες, είτε προς την ακροδεξιά, είτε προς το σταλινισμό/ κομμουνισμό. Αλλά αυτός είναι ο δεύτερος λόγος. Η δημοκρατία θα νικήσει εάν ενισχύσει εκ νέου ένα ελάχιστο των κοινωνικών εγγυήσεων προς το λαό. Αν όχι, τότε θα δημιουργηθεί μεγάλη αναστάτωση στη δημοκρατία».

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα των γερμανικών εκλογών στάθηκε αρκετά στα απογοητευτικά ποσοστά των Γερμανών Πρασίνων τα οποία οφείλονται, όπως είπε, στη πρόταση τους να επιβληθούν 16 φορολογικές μεταρρυθμίσεις που θα επηρέαζαν το 10% της κοινωνίας.

«Δεν είναι χαμηλά τα ποσοστά, που πέτυχαν οι Γερμανοί Πράσινοι. Είναι απογοητευτικά, 8,5%... Εάν οι Έλληνες Πράσινοι είχαν πάρει αυτά τα ποσοστά, δεν τα είχαν πάει άσχημα. Επομένως, θα πρέπει να είμαστε δίκαιοι. Αλλά είναι αλήθεια ότι σε σύγκριση με το 15% που περίμεναν, μιλάμε για καθαρή ήττα. Και νομίζω ότι έκαναν πολλά λάθη. Για παράδειγμα, επέμειναν στην επιβολή φόρων, ένα θέμα που πάντα είναι δύσκολο, δεύτερον δίνουν την εντύπωση ενός πολιτικού κόμματος που προσπαθεί να επιβάλλει πάντα κάτι στη κοινωνία και όλα αυτά δείχνουν ότι δεν έχει στρατηγικές επιλογές. Επιλογή είχε μόνο τη συνεργασία με τους Σοσιαλδημοκράτες, η οποία τελικά δεν είναι πλέον δυνατή. Στο τέλος εάν προσθέσουμε όλα αυτά τα λάθη θα εξηγήσουμε και το πρόβλημα της μείωσης της δύναμης τους».

Ο Κον Μπεντίτ έχει ήδη δηλώσει ότι δεν θα είναι υποψήφιος σε αυτές τις ευρωεκλογές. Ερωτηθείς για το τι θα κάνει από εδώ και πέρα... ο ίδιος λέει πως έχει πολλές επιλογές και πώς πρώτο του μέλημα θα είναι να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ.

«Έχω πολλές επιλογές να αξιοποιήσω στο χώρο των media. Ξέρετε; Θα γίνω 69 φέτος. Άρα θα κάνω ό,τι είναι να κάνω και μάλιστα στη διάρκεια του καλοκαιριού θα γυρίσω ένα ντοκιμαντέρ στη Βραζιλία στη διάρκεια του Παγκόσμιου Κυπέλλου, μια ταινία δρόμου δηλαδή. Θα γυρίζω τη Βραζιλία για δύο μήνες για να δείξω στο κόσμο τη σημασία του ποδοσφαίρου για τη βραζιλιάνικη κοινωνία».

Keywords
Τυχαία Θέματα