Νιγηρία: Υποψήφιος στις εκλογές κατήγγειλε νοθεία

Ο Μουχαμάντου Μπουχάρι, ο κυριότερος μουσουλμάνος υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της Νιγηρίας, κατήγγειλε νοθεία στην ψηφοφορία που έφερε νικητή τον χριστιανό Γκούντλακ Τζόναθαν, καταδικάζοντας παράλληλα τις μετεκλογικές ταραχές στη βόρεια Νιγηρία, που κατοικείται στο μεγαλύτερο μέρος της από μουσουλμάνους, με δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό δίκτυο Φωνή της Αμερικής (VOA).

    Στην περιοχή του Δέλτα του Νίγηρα, στον χριστιανικό Νότο
της Νιγηρίας, "και στη νοτιοανατολική Νιγηρία δεν πραγματοποιήθηκαν πραγματικά εκλογές και δεν επετράπη στους υποστηρικτές μας να ψηφίσουν", δήλωσε ο στρατηγός Μπουχάρι, επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας που κυβέρνησε τη χώρα από το 1984 μέχρι το 1985.

    Εξ αυτού του γεγονότος πολλά κρατίδια της νότιας Νιγηρίας ανακοίνωσαν αποτελέσματα με το 95% μέχρι και 99% των ψήφων υπέρ του Γκούντλακ Τζόναθαν στις εκλογές.

    Ο στρατηγός Μπουχάρι καταδίκασε, ωστόσο, τις φονικές ταραχές που ξέσπασαν το βράδυ της Κυριακής: "Ζήτησα επίμονα από τους ανθρώπους να ηρεμήσουν και να σεβασθούν τον νόμο, διότι απευθυνόμαστε (στην Εθνική Εκλογική Επιτροπή) για να βρούμε το δίκιο μας", δήλωσε στην εκπομπή της VOA στη διάλεκτο χάουσα.

    Ο Γκούντλακ Τζόναθαν, απερχόμενος πρόεδρος, έλαβε το 57% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, οι οποίες, σύμφωνα με τους παρατηρητές, ήταν περισσότερο δίκαιες και διαφανείς από προηγούμενες.

    Δεν υπάρχει επίσημος απολογισμός των θυμάτων των ταραχών που ξέσπασαν σε πολλές μεγάλες πόλεις και περιοχές της βόρειας Νιγηρίας. Σύμφωνα με τον Ερυθρό Σταυρό, πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν , εκατοντάδες τραυματίσθηκαν και χιλιάδες εγκατέλειψαν τις εστίες τους.
Keywords
Τυχαία Θέματα