Βιβλική καταστροφή στο Νεπάλ

Σχεδόν ένα εκατομμύριο παιδιά έχουν «πληγεί σημαντικά» από τον φονικό σεισμό των 7,8 βαθμών στο Νεπάλ που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από3.200 ανθρώπους. Αυτό ανακοίνωσε εκπρόσωπος της UNICEF την ώρα που οι ομάδες έρευνας και διάσωσης συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους για την ανεύρεση τυχόν επιζώντων. Εν τω μεταξύ, 20 εκπαιδευμένους διασώστες με δύο σκύλους και όλο τον απαραίτητο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, αποστέλλει η Ελλάδα,

μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, στο Νεπάλ. Ηομάδα της ΕΜΑΚ, θα συμμετέχει στην πρώτη εθνική ευρωπαϊκή μονάδα έρευνας και διάσωσης. Επιπλέον, θα σταλεί και μια ομάδα του ΕΚΑΒ αποτελούμενη από ένα γιατρό και τέσσερα άτομα παραϊατρικό προσωπικό.

Με εκατοντάδες χιλιάδες Νεπαλέζους να κοιμούνται στο ύπαιθρο ή σε σκηνέςη μεγαλύτερη ανησυχία αυτή τη στιγμή είναι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό και σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής και η ανεπάρκεια σε τρόφιμα

Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Κατμαντού είναι ήδη πλήρη, και κάποιοι ασθενείς και τραυματίες κείτονται στον δρόμο αναζητώντας θεραπεία μαζί με χιλιάδες εκτοπισμένους επιζήσαντες των οποίων τα σπίτια είτε καταστράφηκαν ολοσχερώς είτε κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Στη χώρα των 28 εκατομμυρίων κατοίκων αναλογούν μόλις 2,1 γιατροί και 50 νοσοκομειακές κλίνες για κάθε 10.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τον ΠαγκόσμιοΟργανισμό Υγείας.

Εκτός πρωτεύουσας, οι πληροφορίες για την έκταση της καταστροφής και γιατον αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν συγκεχυμένες.

Αξιωματούχοι του Νεπάλ δηλώνουν ότι συνολικά 3.218 άνθρωποι είναι επιβεβαιωμένα νεκροί, ενώ 6.500 είναι οι τραυματίες.

Εν τω μεταξύ, σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών έγινε αισθητός σήμερα στην βορειοανατολική Ινδία, σύμφωνα με το Αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής (USGS), τρεις ημέρες μετά τον ισχυρό σεισμό που προκάλεσε τον θάνατο χιλιάδων ανθρώπων στο γειτονικό Νεπάλ. Ο σημερινός σεισμός που είχε επίκεντρο, σύμφωνα με το USGS, το ινδικό κρατίδιο της Δυτικής Βεγγάλης, ήταν λιγότερο ισχυρός από αυτόν των 7,9 βαθμών που σημειώθηκε το Σάββατο στο Νεπάλ, του οποίου ακολούθησαν δεκάδες μετασεισμοί.

"Μόλις τώρα σημειώθηκε. Τα πάντα κουνιόντουσαν. Οι άνθρωποι άρχισαν να βγαίνουν από τα σπίτια τους", δήλωσε ρεπόρτερ του Ρόιτερς που βρίσκεται στην πόλη Πάτνα στην βόρεια Ινδία.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα