Νέος ισχυρός σεισμός στην Κεφαλονιά

Νέα ισχυρή σεισμική δόνηση έπληξε την Κεφαλονιά στις 05.08 πρώτα λεπτά το πρωί. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο σεισμός ήταν 5,7 Ρίχτερ και το επίκεντρό του εντοπίζεται 12 χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Αργοστολίου. Στις 05.16 σημειώθηκε μία ακόμη δόνηση μεγέθους 4,5 Ρίχτερ. Το Αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο εκτίμησε το μέγεθος

του σεισμού στα 6,1 Ρίχτερ. Για 6,1 Ρίχτερ κάνει λόγο και το Ευρωμεσογειακό Κέντρο. Αρκετές κατολισθήσεις σημειώθηκαν στο νησί, ενώ συνεχείς είναι οι μετασεισμοί.

Στην πόλη του Ληξουρίου φαίνεται προς το παρόν ότι εντοπίζονται οι περισσότερες ζημιές που προκάλεσε ο νέος ισχυρός σεισμός. Όπως επίσης ο δήμαρχος Κεφαλονιάς, Αλέξανδρος Παρίσης υπάρχουν τραυματισμοί στο νησί από τη νέα ισχυρή σεισμική δόνηση. Σύμφωνα με μαρτυρίες κατοίκων του Ληξουρίου έχουν υποστεί ζημιές αρκετά σπίτια ενώ κατέρρευσε ο εξωτερικός μαντρότοιχος του τοπικού νοσοκομείου.

Στο λιμάνι του Ληξουρίου κόπηκε ο βραχίωνας. Δεν θα ανοίξουν τα σχολεία όπως αναμενόταν σήμερα, αφού σε σχολικά συγκροτήματα υπάρχουν προβλήματα. Νέες κατολισθήσεις σημειώθηκαν, κλειστός ο δρόμος Αργοστολίου Ληξουρίου, ενώ πτώση βράχων σημειώθηκε σε χωριά. Αυτή είναι η εικόνα έως τώρα και όσο προχωρά η μέρα θα αποκαλυφθούν στο σύνολό τους οι ζημιές.

«Είναι ένας σεισμός της ίδιας τάξεως με τον προηγούμενο» δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο καθηγητής σεισμολογίας Κωνσταντίνος Μακρόπουλος ο οποίος σημείωσε ότι θα καταπονήσει πολύ τα κτίρια του νησιού. «Ήμασταν επιφυλακτικοί από την αρχή όταν έγινε ο προηγούμενος σεισμός τώρα πρέπει να επεκτείνουμε σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα τη μετασεισμική δραστηριότητα από τον ίδιο εστιακό χώρο» σημείωσε ο κ. Μακρόπουλος.

Όπως δήλωσε ο καθηγητής σεισμολογίας Άκης Τσελέντης, ο νέος σεισμός ήταν μια φυσιολογική εξέλιξη του φαινομένου και μετά από το σημερινό φαινόμενο ο ίδιος αισθάνεται πιο ήσυχος.

Σε νεώτερες δηλώσεις του ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας έκανε λόγο για νέο σεισμικό γεγονός που προήλθε από διαφορετική σεισμική εστία του ιδίου ρήγματος της Κεφαλονιάς. Η εστία αυτή, πρόσθεσε ο κ. Λέκκας, ενεργοποιήθηκε από τον προηγούμενο σεισμό της περασμένης εβδομάδας.

«Ο σεισμός προήλθε από τον ίδιο εστιακό χώρο, 12 χιλιόμετρα Βορειοδυτικά του Αργοστολίου», δήλωσε η διευθύντρια του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Δήμητρα Σαχπάζη. «Μιλάμε για την ίδια σεισμογενή περιοχή δυτικά της Κεφαλονιάς. Είχαμε πολλούς σεισμούς, το αν ενεργοποίησε το ένα ρήγμα το άλλο, δεν είναι κάτι σημαντικό. Για την ακρίβεια, το επίκεντρο του σημερινού σεισμού είναι λίγο βορειοδυτικότερα του σεισμού της περασμένης Κυριακής, 12 χιλιόμετρα από το Αργοστόλι, πάνω στην ακτογραμμή» ανέφερε η κ. Σαχπάζη. Εκτίμησε ότι αναμένει τις επόμενες ημέρες και άλλους σεισμούς, ακόμη και του ιδίου μεγέθους, από την ίδια περιοχή, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενεργοποίησης της περιοχής που είχε προκαλέσει τον σεισμό του 1953.

Για «κομμάτι της ίδιας ακολουθίας» με τον σεισμό της περασμένης Κυριακής έκανε λόγο ο καθηγητης σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζαχος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΑΜΠΕ, διευκρινίζοντας ότι το επίκεντρο του σεισμού είναι επάνω στις ακτές της Κεφαλονιάς, λίγο πιο βόρεια και δυτικά του προηγούμενου, αλλά προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο.

«Η μετασεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί για εβδομάδες ή και μήνες» δήλωσε στον Αθήνα 9,84 ο σεισμολόγος ερευνητής Σταύρος Τάσσος, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους του νησιού να είναι σε συνεχή επιφυλακή.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα