«Νέος γύρος ποσοτικής χαλάρωσης»

Ο διοικητής της Fed, Μπεν Μπερνάνκι, είναι «ανοιχτός» στο ενδεχόμενο ενός τρίτου γύρου ποσοτικής χαλάρωσης, κατά την έναρξη της σημερινής ομιλίας του στο Τζάκσον Χολ, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί για την εκπόνηση συγκεκριμένων μέτρων.

Ο κ. Μπερνάνκι εμφανίστηκε ιδιαιτέρως ανήσυχος όσον αφορά στη στασιμότητα που παρουσιάζει η αγορά εργασίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε την ανάπτυξη στην απασχόληση «άτονη» και την αμερικανική οικονομία «κάθε άλλο παρά ικανοποιητική».

Δεδομένων

των συνθηκών, ο κεντρικής τραπεζίτης των ΗΠΑ εκτιμά ότι το κόστος από έναν νέο γύρο ποσοτικής χαλάρωσης δεν είναι τόσο υψηλό, δηλώνοντας ότι το πρόγραμμα έχει κατορθώσει μέχρι σήμερα να «στηρίξει ουσιαστικά» στην ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας.

«Εάν λάβουμε υπ' όψιν τις αβεβαιότητες και τους περιορισμούς στα εργαλεία άσκησης πολιτικής της Fed, [η κεντρική τράπεζα] θα λάβει τα πρόσθετα μέτρα πολιτικής που χρειάζονται με στόχο την τόνωση της οικονομίας και τη διασφάλιση μιας βιώσιμης βελτίωσης των συνθηκών στην αγορά εργασίας, στο πλαίσιο της σταθερότητας των τιμών», δήλωσε από το βήμα του ετήσιου συνεδρίου των κεντρικών τραπεζιτών ο Μπεν Μπερνάνκι.

Οι ενδείξεις στην ομιλία του κ. Μπερνάνκι για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής είναι πιο ασαφής σε σύγκριση με τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed. Η μεταστροφή αυτή οφείλεται ενδεχομένως στα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία, τα οποία ήταν ελαφρώς καλύτερα από τα αναμενόμενα και εντείνουν την αναποφασιστικότητα της Fed για λήψη έκτακτων μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης. Πολλοί εκτιμούν ότι η κεντρική τράπεζα δεν θέλει να προτρέχει, εν όψει του επόμενου συνεδρίου της στις 12-13 Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα