Στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γ. Στουρνάρας

Ασφυκτικές συνθήκες στη διαπραγμάτευση με την τρόικα καθώς οι Βρυξέλλες έχουν δώσει περιθώριο έως την Κυριακή για την επίτευξη συμφωνίας, οι δανειστές εγείρουν νέες απαιτήσεις ιδιαίτερα στα εργασιακά και το Βερολίνο προειδοποιεί ότι η δόση δεν θα δοθεί με το ζόρι, αλλά για να δοθεί θα πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα. Αυτή την ώρα συναντάται με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου ο Γιάννης Στουρνάρας,

ενώ στις 5.30 το απόγευμα ο Αντώνης Σαμαράς θα συναντηθεί με τον Ευάγγελο Βενιζέλο. Την ίδια ώρα είναι προγραμματισμένο και το νέο ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με το οικονομικό επιτελείο.

Την πεποίθησή πως η κυβέρνηση θα κατορθώσει να ολοκληρώσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα έως την Κυριακή, εξέφρασε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Κληθείς να σχολιάσει το ύφος με το οποίο απάντησε για το χρέος ο Β. Σόιμπλε υποστήριξε πως το θέμα του χρέους τέθηκε στον Γερμανό υπουργό μεεπίμονο τρόπο, ενώ μιλούσε για άλλα θέματα.

Σε ότι αφορά τον τρόπο διάθεσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, οκ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι το σχέδιο είναι να διανεμηθεί σε κατηγορίες μευψηλό δείκτη διάχυσης στην οικονομία. Έφερε ως παράδειγμα τους χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς εκτίμησε ότι θα δαπανήσουν τα χρήματα στην αγορά.

Οι δηλώσεις Σόιμπλε είναι μέρος της «λογικής των ρόλων», που επιτρέπει στον Αντώνη Σαμαρά, προ ευρωεκλογών, να «εμφανιστεί ως υπερασπιστής της ελληνικής πλευράς», και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών να διαβεβαιώνει ότι δε θα χαρίσουμε τίποτε στους «τεμπέληδες Έλληνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης και δήλωσε βέβαιος πως η δόση θα δοθεί, στο σύνολό της, καθώς οι πιστωτές «ξέρουν ότι όλα θα επιστρέψουν σε αυτούς».

Εν τω μεταξύ, στην παραδοχή ότι τα προγράμματα της τρόικας «προφανώς» δεν ήταν τέλεια προχώρησε από την Λισσαβόνα ο επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ για την Ελλάδα Πολ Τόμσεν, ενώ απέφυγε να αναφερθεί απευθείας στο ελληνικό πρόγραμμα.

«Η πολιτική της λιτότητας έχει και όρια, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος κοινωνικών συγκρούσεων», εκτιμά ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς, καλώντας τους Ευρωπαίους να προχωρήσουν σε αναδιάταξη της ελληνικού χρέους.

Keywords
Τυχαία Θέματα