Νέο ν/σ για τις μετεγγραφές μετά το Πάσχα-έκκληση στις αρχιτεκτονικές

Αμέσως μετά το Πάσχα θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μετεγγραφές στα πανεπιστήμια, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς, ενώ απηύθυνε έκκληση στις δύο αρχιτεκτονικές σχολές που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ να πραγματοποιήσουν τις φετινές μετεγγραφές αφού το ακαδημαϊκό έτος φτάνει στο τέλος του.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ.Μπαλτάς ανέφερε ότι θα εφαρμοστούν εισοδηματικά κριτήρια για τις μετεγγραφές φοιτητών.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα έχουν δικαίωμα μετεγγραφής επιτυχόντες στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που προέρχονται από τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες ή είναι ορφανοί κλπ, όπως ίσχυε έως τώρα. Ο υπουργός Παιδείας αναγνώρισε ότι προκλήθηκε ένα πρόβλημα υπερπληθυσμού, το οποίο, όπως είπε, προήλθε από τις «απαράδεκτες υποσχέσεις, που στηρίχθηκαν σε ψηφοθηρικούς σκοπούς, με αποτέλεσμα να γεμίσουν τα κεντρικά και να αδειάσουν τα περιφερειακά πανεπιστήμια».

«Για το επόμενο ακαδημαϊκό έτος, το υπουργείο έχει προετοιμαστεί για λιγότερες μετεγγραφές, όμως ζητάμε από τα Πανεπιστήμια να κάνουν δεκτές τις μεταγραφές τις φετινές» ανέφερε ο κ.Μπαλτάς.

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, οι σχολές υποχρεούνται στο πλαίσιο του άρθρου 16 του Συντάγματος να ορίζουν πλαφόν μετεγγραφών το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 10% για κάθε ακαδημαϊκό έτος, ενώ θα αφορά μόνο στους φοιτητές που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας και εκείνους που αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητη οικονομική δυσχέρεια.

Η δικαστική απόφαση δημιουργεί μετεγγραφόμενους φοιτητές «δύο ταχυτήτων», αφού υποχρέωση εφαρμογής έχουν μόνο οι δύο σχολές που είχαν προσφύγει στο ΣτΕ, δηλαδή η Αρχιτεκτονική της Αθήνας και η Αρχιτεκτονική της Θεσσαλονίκης.

Με βάση το σύστημα που είχε ισχύσει πέρυσι, είχαν πάρει μετεγγραφή περίπου 10.000 φοιτητές. Ο υψηλός αυτός αριθμός είχε προκαλέσει την αντίδραση των Αρχών των ανώτατων ιδρυμάτων, οι οποίες τόνιζαν ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού θα προκαλούσε δυσχέρειες στο εκπαιδευτικό έργο.

Η τότε ηγεσία του υπουργείου Παιδείας είχε προτείνει να περάσει η αρμοδιότητα του ορισμού του αριθμού των μετεγγραφών στις σχολές. Τελικά είχε προκριθεί η ιδέα να αποφασίζουν επί αυτού από κοινού το υπουργείο, τα πανεπιστήμια και η Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση(ΑΔΙΠ).

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
Keywords
Τυχαία Θέματα