Νέο «καμπανάκι» από Ρεν

Αντιμέτωπη με τις επιλογές της αποδυνάμωσης ή της ισχυροποίησης είναι η ευρωζώνη, σύμφωνα με τον επίτροπο της ΕΕ για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν, ο οποίος κλιμακώνει τις πιέσεις του προς τους ευρωπαίους ηγέτες να επιταχύνουν τις προσπάθειες επίλυσης της κρίσης χρέους.«Είμαστε αντιμέτωποι είτε με μια σταδιακή αποδυνάμωση της ευρωζώνης είτε με την ισχυροποίηση της ευρωπαϊκής βάσης που είναι η οικονομική ένωση», δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος.

Την Πέμπτη, ο κ. Ρεν είχε απευθύνει έκκληση για ισχυρότερους μηχανισμούς αντιμετώπισης

της κρίσης και αυστηρότερη δημοσιονομική πειθαρχία.

Ο Φιλανδός επίτροπος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος σε ομιλία σε οικονομικό φόρουμ στις Βρυξέλλες, ζητώντας την άμεση ανάληψη δράσης, διαφορετικά, όπως είπε, η ευρωζώνη κινδυνεύει με αποσύνθεση, που θα οδηγήσει σε τεράστια ύφεση την ευρωπαϊκή και παγκόσμια οικονομία. Μάλιστα, αναγνώρισε ότι τα τελευταία δύο χρόνια έγιναν αρκετά για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά δεν ήταν επαρκή.

Ο Όλι Ρεν υποστήριξε ότι πρέπει πάση θυσία να μειωθεί το κόστος δανεισμού, αλλά και να προωθηθούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί που θα εμποδίσουν την εξάπλωσης της κρίσης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν η ευρωζώνη θα πρέπει να ενεργήσει άμεσα και ταυτόχρονα σε τρεις τομείς: συνέχιση της πολιτικής δημοσιονομικής εξυγίανσης, προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις προκειμένου να ξεκινήσει η ανάπτυξη.

Ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στα ευρωομόλογα για την κοινή διαχείριση του δημόσιου χρέους, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουμε τα σημερινά προβλήματα, εάν περιοριστούμε μόνο σε αυτό το θέμα.

ΠΗΓΗ: reuters.com

Keywords
Τυχαία Θέματα